Moto3

Martin: „Nagyon nehéz év volt, egyelőre nem is tudom elhinni”

Többször is sérüléssel küzdött, egy versenyt ki is kellett hagynia, sepangi győzelmével és Marco Bezzecchi ötödik helyének köszönhetően azonban már egy futammal a vége előtt bebiztosította a vb-címet a Gresini spanyolja.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Már a szezon előtt is Jorge Martin számított a Moto3-as világbajnokság legnagyobb favoritjának: tavalyi valenciai sikerével megtört a jég, s immár nemcsak az időmérőkön villogott, hanem a versenyekre is át tudta ültetni kiváló tempóját. Ennek eredménye volt, hogy tíz pole-ja mellé ezúttal hét győzelmet is tudott szerezni, s noha a brnói futamot csuklósérülés miatt kénytelen volt kihagyni, már Sepangban megszerezte a világbajnoki címet, miután fő kihívója, Marco Bezzecchi csak ötödik lett. A spanyol a MotoGP.com weboldalnak adott interjújában elismerte: nem gondolta, hogy már Malajziában ünnepelhet majd, hiszen csak 12 pontos előnnyel rendelkezett olasz ellenfelével szemben.
„Nem, egyáltalán nem számítottam rá, hogy ma meglesz. Rendkívül nehéz verseny volt, de összességében is kemény év volt ez számomra: volt két sérülésem is, és Buriramban is voltak problémáim, amire nem számítottam. Azt hittem, ott el is veszítem a bajnokságot. Aztán viszont minden a kezemre játszott, egyre több és több pontot szereztem és vezettem. Volt néhány rossz pillanat a szezonban, az egész karrierem is roppant nehéz volt, de nagyon alázatos családom van: eleve a világbajnokságon nehéz versenyezni is, most pedig a címért harcoltam és meg is nyertem azt, ez hihetetlen. Egyelőre még nem is tudom elhinni.”

„A mai futam rendkívül nehéz volt. Tudtam előre, hogy Marco kicsit játszani fog velem, és a csapatom is mondta, hogy ne menjek bele ebbe. De nem érdekelt, mert vezettem, az utolsó körökben pedig el tudtam lépni. Bámulatos így megnyerni a bajnokságot” – fogalmazott a gresinis motoros, aki arra a kérdésre, hogyan tudott elszakadni a hajrában a bolytól, így felelt:
„A motor lenyűgözően működött, nem tudom, miért, de hosszú idő óta tudtam megelőzni Bezzecchit. Ez sokat segített. Aztán folyamatosan próbált megállítani, mert nagyon jó volt a tempóm, de tudtam, ha két-három kanyarig az élen tudok lenni, akkor képes vagyok elszakadni, ezért keményen nyomtam. Az utolsó körben kicsit dekoncentrált is lettem a három másodperces előnnyel, a kivetítőt is figyeltem, hol áll Marco. Nagyszerű érzés megnyerni a bajnokságot, sokat sírtam, amikor megláttam apukámat, hiszen rengeteg munkát fektetett belém az évek során, és most végre összejött.”

Martin azt is hozzátette, hogy a roppant hosszú idény során folyamatosan a győzelem volt a célja, hiába mondta neki a csapata, hogy olykor a második hely is elegendő, hiszen ő a legerősebb a mezőnyben. A spanyol szerint egyértelműen a brnói sérülés volt a legnehezebb pillanat az évad során, de mostanra végre újra százszázalékos állapotba került, így a valenciai finálén is az első helyet veszi majd célba két hét múlva.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások