MotoGP

Marquez: „Végre legyőztük Dovit az utolsó körben!”

A hondás versenyző részletesen beszélt a stratégiájáról, valamint a csapata kemény munkájáról és természetesen az utolsó körös csatáról.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Marc Marquez idei hetedik futamgyőzelmével tovább növelte előnyét a világbajnoki összetettben, amely most már 77 pont Andrea Doviziosóhoz képest. A spanyol versenyzőnek ráadásul láthatóan nagy kő esett le a szívéről azzal, hogy ezúttal sikerült az utolsó körben felülkerekednie olasz riválisán. Szavait a Crash.net szakoldal idézi: „Már háromszor győzött le az utolsó körben, de most negyedjére más hozzáállással versenyeztem és végre sikerült „bosszút állnom”. A stratégiám természetesen az volt, hogy az utolsó nyolc-tíz körig spórolok, aztán támadni kezdek. Láttam, hogy Dovi tempója jó, de egy kicsivel talán gyorsabb vagyok. Az első gumim túlmelegedett és emiatt nem tudtam megelőzni, mert a féktávokon alig tudtam megfékezni a motort.”

„Azért próbáltam meg az utolsó kör előtt támadni, mert le akartam hűteni az első abroncsomat. Dovi nagyon okos volt, mert szinte mindig azonnal visszavágott, amikor megelőztem, így kénytelen voltam az utolsó körre hagyni a döntést. Ekkor nem volt a fejemben a bajnokság, csak nyerni akartam. A célom az volt, hogy megpróbáljam megelőzni, és hogy elsőként érkezzek az utolsó kanyarba, mert három körrel azelőtt simán jobban gyorsított ki a célegyenesre. Most kivételesen én motoroztam az ő stílusában és ő az enyémben a végén.”

Természetesen a címvédőnek sem volt könnyű hétvégéje, hiszen folyamatosan túlmelegedett az első gumiabroncsa. Ezen a problémán kívül ezúttal a két gyári yamahás versenyzővel, Maverick Vinalesszel és Valentino Rossival is meg kellett küzdenie. A spanyol erről is beszélt: „A versenypontosan úgy ment, ahogyan elterveztem. Az első négy kört megnyomtam, de nem éreztem magam tökéletesen a motoron és így inkább visszavettem. Aggódtam, hogy a túlmelegedő első gumi miatt nem fogok tudni harcolni a győzelemért. Mindig elvesztettem kicsit a motorok elejét, a Yamahák pedig nagyon erősek volt itt, de Dovizioso volt a legnagyobb ellenfél. Megérdemelte volna ő is a győzelmet, de ezúttal én nyertem. Szerintem az utolsó öt körben jó show-t csináltunk a thaiföldi szurkolóknak.”

Marquez külön kiemelte a japán csapattagok munkáját, akik valószínüleg az ázsiai futamokon kétszer akkora motivációval dolgoznak, mint általában: „A japán csapattagok különösen motiváltak voltak egész hétvégén, hogy bizonyítsanak a nagyfőnöknek. Én is és ők is mindent beleadtak. Ha meg akarjuk nyerni a világbajnoki címet Motegiben, akkor viszont még két-három területen javulnunk kell, mert a Ducati nagyon erős lesz ott. Sokáig motoroztam Dovi mögött és láttam, hogy hol a legerősebb. Ha Motegiben nem tudunk gyorsabbak lenni, mint itt, akkor nem lesz esélyünk nyerni.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások