MotoGP

Marquez: „Mérges vagyok, de a múltkori vereség rosszabb volt”

Spielberg után Silverstone-ban is az utolsó kanyarban kapott ki egy ellenfelét a Repsol Honda címvédője, ám ezúttal sem lehetett elégedetlen, hiszen így is jelentősen növelte előnyét az összetettben.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Marc Marquez és Alex Rins csatáját hozta a MotoGP Brit Nagydíja, a győzelem sorsa pedig csak az utolsó métereken dőlt el: a suzukis az utolsó kanyarból kigyorsítva, a célvonalnál győzte le repsolos honfitársát, mindössze 13 ezreddel. A címvédő két hét alatt másodszor kapott ki a fináléban, Spielbergben Andrea Dovizioso előzte meg őt az utolsó kanyarban. A spanyol nem is tagadta csalódottságát, hogy ismét kiénekelték a szájából az első helyet:

„Egy győztes mentalitásával rendelkezem, így akkor is mérges vagyok, ha Playstationön veszítek” – idézi Marquezt a Crash.net. „Szóval nyilván mérges vagyok, hogy az utolsó kanyarban kaptam ki. Persze egy olyan pályán történt, amelyen küszködni szoktunk. Mondhatjuk, hogy a bajnokság legrosszabb szakaszában járunk, hiszen két egymást követő versenyen is az idei legrosszabb eredményünket, a második helyet értük el. De nem az a célom, hogy futamokat nyerjek: az a célom, hogy megnyerjem a bajnokságot. Ezzel a stratégiával növelni tudjuk az előnyünket, s ez a legfontosabb.”
Arra a kérdésre, hogy melyik vereséget nehezebb elviselni, így felelt a hondás: „A mai is fáj, mert többé-kevésbé ugyanúgy történt, de húsz ponttal növeltem az előnyömet a bajnokságban. Szóval két héttel ezelőtt rosszabb volt” – utalt arra Marquez, hogy Andrea Dovizioso verseny eleji bukásával és emiatti nullázásával 78 pontosra hizlalta a fórját a vb-tabellán.

A hétszeres világbajnok azt is elárulta, hogy tudva, hogy nincs tempóelőnye Rinshez képest, ráadásul a gumik élettartamára és az üzemanyagfogyasztásra is figyelnie kellett – utóbbi ki is fogyott a motorjából a levezetőkörben –, inkább konzervatív taktikát választott a hajrában annak érdekében, nehogy a harmadik helyen befutó Maverick Vinales is utolérje őket:

„Nehéz volt védekeznem, mert nem ismertem a gyenge pontjait” – mondta Rinsről. „De amikor a verseny közepén próbáltam a stratégiámat végrehajtani, hogy őt követve néhány körig spóroljak némileg a gumival és az üzemanyaggal és megtudjam, hol szenved, akkor jobban közelíteni tudott. Aztán amikor talán egy másodpercet is veszítettünk egy kör alatt, láttam, hogy Maverick is érkezik. Akkor azt mondtam magamnak: ’oké, nem érdekel a győzelem, csak a pontok’. Tudtam, ha ott maradok, akkor legfeljebb 16 pontot szerezhetek. 2017-ben és 2016-ban volt ez a taktikám, hogy hátul maradtam, s csak az utolsó öt körben támadtam, mert jobban kezeltem így a gumikat. De most más helyzetben vagyok a bajnokságban. Ahhoz, hogy megnyerd a végső háborút, olykor el kell veszítened néhány csatát. Nagyon-nagyon szoros volt a mai.”

Fotó: Repsol Media


Hozzászólások