MotoGP

Marquez: „Jövőre már csak a hibákra fogok emlékezni”

A látszat ellenére komoly kihívásokat tartogatott az idei év Marc Marquez számára és a címvédő nem is szeretne abba a hibába esni, hogy a világbajnoki cím megszerzése után kényelmesen hátradől. Marqueznek a legnagyobb tanulságot idén a nagy ellenfél, Andrea Dovizioso szolgáltatta.
Black Friday a P1race.hu shopban: a Black Friday hétvégéjén, azaz november 24-25-26-án minden termékünk 20% kedvezménnyel megvásárolható! Részletek ide kattintva!

Marc Marquez 2017-ben ismét világbajnok lett, ezzel ismét átírt néhány rekordot a MotoGP-ben: legfiatalabb hatszoros világelső, legfiatalabb versenyző, aki négy királykategóriás világbajnokságot nyert. Külső szemmel már-már nevetségesen egyszerűnek tűnik a spanyol motoros dolga, Marquez azonban rávilágított arra, hogy a szezon eleje közel sem volt sétagalopp.
 
„Az ember könnyen abba a csapdába eshet, miután megnyeri a bajnokságot, hogy azt mondja: ok, megvan a cím, most már mindig én győzök. De ez nem így működik az én esetemben. Tudom, hogy a következő évben emlékezni fogok a 2017-es idény hibáira, a jó dolgokra viszont nem. A télen megpróbálok rájönni, hogy hol kell még fejlődni. Az évad első hat futama katasztrófa volt a számomra, sokat hibáztam” – olvasható a világbajnok nyilatkozata a Motogp.com szakoldalon.
 
Bár Marquez szezonja a nehéz kezdés után egyenesbe jött, a Repsol Honda versenyzője összesen huszonhét bukást könyvelhetett el idén. A spanyol markáns véleményt fogalmazott meg az ő sajátos módszereként elhíresült jelenségről. „Nem azért estem el ennyiszer, mert ez az én módszerem. Azért volt ennyi, mert néha túl kell feszíteni a határokat ahhoz, hogy megtudjuk, hogy azok hol vannak. A bukások közül néhány sokat segített abban, hogy be tudjam fejezni az adott versenyt, mert az edzésről már tudtam, hogy hol kell vigyázni, hol kell valamit másképp csinálnom.”
A címvédő tudja, hogy másoknak is nagy szerepük volt az újabb sikeres idényben. „Egy-két alkalommal előfordult, hogy nagyon nem élveztem a motorozást. Valahányszor ha megpróbáltam odatenni magam, elestem. Muszáj volt változtatni, másképp megközelíteni a dolgot, ilyenkor jó, ha egy kiváló csapat van körülötted. Idén a huszonhét esésem közül egyszer sem búslakodott a csapat, sosem hozták szóba. Annyit mondtak, hogy ne aggódjak, rendbe hozzák a motort, holnap pedig majd még keményebben kell nyomnom.”
 
Marquez így is tett, a hajrában pedig egy nem várt ellenféllel, Andrea Doviziosóval kellett megküzdenie a végső győzelemért. A spanyol szerint ez, a 2018-as évre való felkészülés közepette, önmagában is felért egy leckével. „Az év elején biztosra vettem, hogy Dovizioso nem jelent fenyegetést rám nézve. Mugellóban is örültem annak, hogy pontokat vette el Mavericktől és Valentinótól. Nemcsak a motorozás, de az élet egyik nagy leckéje volt ez: senkit sem szabad alábecsülni.”
 

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások