MotoGP

Marquez és Dovizioso az új Schwantz és Rainey?

Nem először csapott össze az utolsó körben a Repsol Honda spanyolja és a Ducati olasz motorosa: mindketten azon az állásponton vannak, hogy a stílusukban rejlő különbségek miatt ilyen élvezetesek a csatáik.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Az elmúlt másfél év során négyszer is az utolsó kanyarban dőlt el Marc Marquez és Andrea Dovizioso győzelemért folyó csatája, ám míg tavaly Spielbergben és Motegiben, valamint az idei katari szezonnyitón az olasz jött ki ezekből jobban, a Thaiföldi Nagydíj a repsolos sikerét hozta. Kettejük összecsapásai és főként eltérő motorozási stílusuk kapcsán többen is párhuzamot húztak Wayne Rainey és Kevin Schwantz rivalizálásával: a két klasszis az 1990-es évek első felének volt meghatározó alakja, előbbi háromszor, utóbbi egyszer szerzett világbajnoki elsőséget az 500 köbcentis géposztályban. Amikor Marquezéknek a vasárnapi sajtótájékoztatón felvetették az összehasonlítást, a spanyol is elismerte, hogy valóban eltér a stílusuk a ducatissal, és az sem volt számára kérdés, hogy az övé melyik amerikai legendáéra emlékeztet jobban:
 
„Már tavaly is remek csomagunk volt, és nagyszerű, hogy a csatáink az utolsó kanyarig tartanak” – idézi a vb-éllovast a Crash.net. „Noha mindent beleadok az utolsó méterekig, Dovi is ugyanezt teszi – ez nagyon jó, és végig megvan a kölcsönös tisztelet. Viszont eltérő a stílusunk, más a motorunk, így neki is megvannak az erősségei, ahogy nekem is, ennek köszönhetően pedig remekül tudunk „játszani” egymás előzgetésével. Most felcseréltük a szerepeket: én voltam Dovi, ő pedig Marc, hiszen nagyon nagy tempóval vetődött be, kicsit szélesre is csúszott, de nagyon közel volt hozzá, hogy sikerüljön a terve a blokkolós előzéssel. Sikerült megfékeznem a gépet az utolsó métereken, és pontosan ugyanaz a manőver volt, mint tavaly Ausztriában. Az én stílusom talán hasonlít Schwantzéra, mivel jobban a határon fékezem. De a célom az, hogy változtassak a stílusomon, és jobban olyan legyen, mint Dovié: simább és a motort kicsit bedöntve gyorsítsak ki – de ez pillanatnyilag nem lehetséges.”
 
Dovizioso is hasonlóan vélekedett: „Szerintem azért vannak ilyen csatáink Marquezzel, mert a stílusunk teljesen eltérő, de ez csak az egyik dolog, a motor karakterisztikája külön történet. A kettő együttesen eredményezi ezt a nagy különbséget, mert úgy vélem, az ő stílusú megegyezik a Hondáéval: nagyon mozgékony és agresszív. Ő is képes ugyanerre, és ő kezeli ezt a legjobban. A MotoGP-s évek során változtatott is a stílusán ebbe az irányba. Az én stílusom valamelyest nyugodtabb, de a mi motorunkkal így is kell menni. Nem lehet úgy megülni a Ducatit, és szerintem a Hondával sem lehetne ugyanígy motorozni. A csatáink azért is jók, mert épp ellentétes a hozzáállása a féktávokhoz és az ívekhez. Próbáljuk tanulmányozni ezt, és javulni ott, ahol ő jobb, de még mindig nagy a különbség a stílusok és a motorok karakterisztikája között” – mondta az olasz, aki arra a kérdésre, hogy Schwantz vagy Rainey stílusát képviseli-e, így felelt: „Egyértelműen Rainey-ét, nem Kevinét!”

Fotó: MotoGP media


Hozzászólások