MotoGP

Marquez: „A győzelmek motiválnak”

A spanyol versenyző egy hosszabb terjedelmű interjú során beszélt a feltörekvő fiatalokról, a Valentino Rossival állítása szerint javuló kapcsolatáról, valamint arról, hogy meddig maradna még a MotoGP-ben.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Marc Marquez nem csak a Formula-1 Spanyol Nagydíját látogatta meg az elmúlt hétvége során, hanem a Red Bull Leipzig-Bayern München Bundesliga mérkőzésen is tiszteletét tette. A címvédő versenyzővel Lipcsében a Speedweek.com szakoldal újságírója, Günther Wiesinger készített egy hosszabb interjút. Ebből következzenek most a legfontosabb részek:

 „Hihetetlen éveken vagyok túl, de nem gondolok a rekordokra, csak az aktuális bajnokságra. Szerintem ez az egyetlen járható út. Az egyetlen célom az az, hogy harcoljak és megszerezzem a világbajnoki címet minden évben. Ez tart fizikailag és mentálisan is formában.”

Arra a kérdésre, hogy rendbejött-e már a kapcsolata a 2018-as Argentin nagydíj után Valentino Rossival, Marquez így felelt: „Igen rendbejött a kapcsolatom Valentinóval, de ettől még a riválisom. Az biztosan nem lesz a legjobb barátod, akivel a világbajnoki címekért csatázol. Ennek viszont ellentmond az, hogy 2011-ben a Moto2-ben Bradl volt az ellenfelem, és mégsem volt közöttük konfliktus. Tiszteltük egymást, de azért persze volt feszültség.”

2013 óta a 2015-ös világbajnoki címen kívül mindig a spanyol neve díszelgett a világbajnoki tabella első helyén, ráadásul évek óta messze a mezőny fölé nőtt, és néha szinte legyőzhetetlennek mutatkozik. Marquez tudja, hogy ez így van, de ennek ellenére próbál felkészülni a saját korszakának végére: „Nem tudom, hogy miért vagyok ennyivel a mezőny előtt, de tisztában vagyok vele, hogy egy nap majd megérkezik valaki, aki gyorsabb lesz nálam. Ez a sport, ez az élet. Mindenkinek megvan a maga időszaka. Minden sportágban eljön a pillanat, amikor a fiatal sportoló már jobb, mint a sokat megélt győztesek. Ez egy természetes folyamat. Sokat tanultam Rossitól, aki elképesztő munkát végez, és még mindig tanulok tőle.”

„Remélem, hogy még nem ért véget az én korszakom. Azért azt kiemelném, hogy Jerezben az időmérőn és a futamon is egyaránt én voltam a legidősebb a top3-ban, hiszen Quartararo, Morbidelli, Rins és Vinales is fiatalabb nálam. A fiatalabb generáció ezzel már el is érte a MotoGP tetejét, de én is nagyon fiatal vagyok a 26 évemmel. Addig maradok a MotoGP-ben, ameddig nem jön valaki, aki nagyon csúnyán elpáhol. Igyekszem nem megsérülni és tökéletes állapotban tartani a testemet. Ha ez sikerült, akkor talán én is itt lehetek 40 éves koromig, de ki tudja, hogy mikor veszítem majd el a motivációmat. Mindenesetre, egyelőre nincs meg ennek a veszélye, hiszen a győzelmek megadják ezt nekem. Nagyon jó érzés dobogóra állni, hiszen felelősnek érzed magad a csapatodért, és amikor rájössz, hogy az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak, az remek érzés.”

A királykategóriában jelenleg egyetlen ponttal vezető spanyol elmondása szerint a futamgyőzelmek függőséget okoznak neki: „Őszintén szólva a jó eredmények függőséget okoznak. Én alapból nagyon régóta megszállottan motorozok, és sok győzelmet szereztem már az életem során. Ha az ember nem tudja megtapasztalni egy idő után a győzelem érzését, akkor szenved. A motorozás a szenvedélyem, hiszen négy éves korom óta ezt csinálom. Folyamatosan néztem a hőseimet, és most én vagyok a csúcson. Valóra vált az álmom, és nagyon élvezem.”

Fotó: Honda Racing


Hozzászólások