MotoGP

Lorenzo első ducatis győzelmét aratta, Marquez elcsúszott!

Az első kanyarban élre állt és utána vissza sem nézett: Jorge Lorenzo régen látott, magabiztos motorozással zsebelte be ducatis karrierje első győzelmét Mugellóban. Mögötte csapattársa, Dovizioso végzett, míg a harmadik pozíció a pole-ból induló Rossié lett. Marquez egy kicsúszás után csak a 16. helyen ért célba.
Lorenzo és Rossi egyaránt jól kapta el a rajtot, ám a spanyol kihasználta a Ducati erejét, és az első kanyarban már ő fordult elsőként. Mögötte kis híján Marquez következett, de az első kanyarban túl mély féktávot vett, aztán Petrucci kitessékelésével besorolt a harmadik helyre Rossi mögé. Pedrosa borzalmas hétvégéje eközben gyorsan rövidre zárult, Nakagamival már a második kanyarban a kavicságyban kötöttek ki, a következő körben pedig Reddig, Abraham és Miller is csatlakozott hozzájuk a kiesettek listáján.
 
A harmadik kör elején Marquez megelőzte Rossit, ezzel feljött a második helyre, az élen továbbra is Lorenzo állt. A triót Iannone, Dovizioso, Rins és Petrucci követte – a harmadik helyről induló Vinales három kör alatt a tízedik pozícióba csúszott vissza. Az ötödik körben aztán olyat láthattunk, amit ritkán: Marquez a tízes kanyarban elcsúszott a motorral, és csak a kavicságyban, a pályabírók segítségével tudott visszaülni rá – a 18. helyről folytathatta csak a versenyt! Az élen egy hatfős boly elszakadni látszott a többiektől Lorenzo, Rossi, Dovizioso, Iannone, Rins és Petrucci részvételével, de köztük gyorsan változott a sorrend: Dovizioso Rossit, Petrucci Rinst utasította maga mögé. A következő körben Rossi rontott az első kanyarban, így Iannone is elment mellette.
Ekkor kissé elcsitultak a kedélyek: Lorenzo megnyugtatónak nevezhető, egy másodperces előnyt épített ki a többiekkel szemben. 12 körrel a vége előtt Rossi aztán tettre szánta el magát, megpróbálta megelőzni Iannonét, de kettejük csatározásából Petrucci jött ki a legjobban nevető harmadikként és mindkettejüket megelőzte – ezzel a dobogó mindhárom fokán ducatis pilóta állt éppen! Iannone elfáradni látszott, Rins is megelőzte – sőt a spanyol Rossit is szorongatni kezdte! Nem is küzdött vele sokáig, kilenc körrel a vége előtt letudta a pole pozícióst, feljőve ezzel a negyedik helyre. Az élen eközben Lorenzo előnye már két másodpercre nőtt – egyre inkább úgy tűnt, hogy a győzelmet már csak ő dobhatja el magától. Rins hét körrel a vége előtt rontott, ezzel visszaesett Rossi és Iannone mögé – mialatt utolérték Petruccit, Crutchlow pedig árjuk zárkózott fel.
 
Hat körrel a vége előtt Rossinak sikerült is megelőznie Petruccit, két kanyarral később Iannone árnyékként követte őt. Marquez eközben a 17. helyen szerénykedett az esése után… Az utolsó körökre fordulva a dobogó legalsó foka volt csak kérdéses: Iannone próbálta ugyan megelőzni Rossit, de bevetődése nem járt sikerrel, akárcsak két körrel a leintés előtt – sőt, az utolsó körben már neki kellett védenie a negyedik helyét Rinstől. Lorenzo eközben látszólag könnyedén aratta első győzelmét a Ducati színeiben, míg Doviziosót kis híján elkapta Rossi. Iannone megőrizte negyedik helyét Rins előtt, Marquez pedig csak 16.-ként ért célba, ezzel előnye 23 pontra csökkent Rossi előtt az összetettben.

A futam végeredménye:
 
1. Jorge LORENZO Ducati Team Ducati 41'43.230
2. Andrea DOVIZIOSO Ducati Team Ducati +6.370
3. Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +6.629
4. Andrea IANNONE Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.885
5. Alex RINS Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.907
6. Cal CRUTCHLOW LCR Honda CASTROL Honda +9.120
7. Danilo PETRUCCI Alma Pramac Racing Ducati +10.898
8. Maverick VIÑALES Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +11.060
9. Alvaro BAUTISTA Angel Nieto Team Ducati +11.154
10. Johann ZARCO Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +17.644
11. Pol ESPARGARO Red Bull KTM Factory Racing KTM +20.256
12. Hafizh SYAHRIN Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +22.435
13. Tito RABAT Reale Avintia Racing Ducati +22.464
14. Bradley SMITH Red Bull KTM Factory Racing KTM +22.495
15. Franco MORBIDELLI EG 0,0 Marc VDS Honda +26.644
16. Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda +39.311
17. Xavier SIMEON Reale Avintia Racing Ducati +1'01.211
18. Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU Honda 5 kör
Nem ért célba:
  Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 4 kör
  Jack MILLER Alma Pramac Racing Ducati 22 kör
  Thomas LUTHI EG 0,0 Marc VDS Honda 22 kör
Nem teljesítette az első kört:
  Dani PEDROSA Repsol Honda Team Honda  
  Karel ABRAHAM Angel Nieto Team Ducati  
  Scott REDDING Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  

Fotók: MotoGP Media


Hozzászólások