MotoGP

Lorenzo: „Egy ponton voltak kétségeim a pályafutásommal kapcsolatban”

Mostanra azonban ezek elszálltak, s a jelenlegi küszködés ellenére is szeretne sikeres lenni a Hondánál. A spanyol szerint azonban akkor sem dől össze a világ, ha ez végül nem jön össze.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Miközben Marc Marquez már Thaiföldön megnyerte a 2019-es világbajnokságot, új csapattársa, Jorge Lorenzo még csak top 10-es helyezéssel sem rendelkezik az idei szezonból. A spanyolt már egy éve szinte folyamatosan sérülések hátráltatják, amely miatt a téli teszteken nem volt elég ideje alkalmazkodni a Hondához, amely amúgy sem passzol a stílusához. A burirami versenyen csaknem egy percet kapott győztes kollégájától, aki közel tízszer annyi pontot gyűjtött idén, mint ő. Adódik a kérdés, minek köszönhető ez a rémálomszerű szereplés – a Motorsport.com által készített interjúban így válaszolt erre Lorenzo:

„Nem csak egy oka van ennek. Először is, fizikailag egyszer sem voltam százszázalékos formában. A valenciai és jerezi tesztekre úgy érkeztem meg, hogy rossz állapotban voltak az ínszalagok a kezemben. De még így sem mentem rosszul, mert azt a motort, a 2018-ast nagyon szerettem. A problémát az új motor jelentette, amely nem adott elég önbizalmat a kanyarokban. Az egyenesben ugyan gyorsabb volt, de összességében lassabb voltam. Elmondtam a javaslataimat, de talán már túl késő volt, mert a Honda szándéka az volt, hogy azzal a motorral folytassák, amelyet megépítettek. Marc képes volt alkalmazkodni és ellensúlyozni ezeket a hátrányokat, míg Cal és én jobban küszködtünk, mint ha megtartottuk volna a régebbi gépet.”

De vajon mi kellene ahhoz, hogy újra az élmezőnyben lássuk az ötszörös világbajnokot? „Először is, fizikailag kell jól éreznem magam. Aztán pedig a motornak kellene javulnia néhány területen, hogy biztonságosabban érezzem magam a motor elejével kapcsolatban. Ha ez megtörténik, gyors leszek, hiszen mindig is gyors voltam” – mondta el Lorenzo, akivel kapcsolatban a nyári sérülés miatti távolléte során felmerült, hogy esetleg már év végén szakít a Hondával, és visszatér a Ducatihoz a Pramac Racing színeiben. A spanyol végül maradt, de azt elismerte, hogy nem mindig érezte elhivatottnak magát a folytatás iránt:
„Egy ponton voltak kétségeim a pályafutásommal kapcsolatban, és ezt a Hondával is tudattam. Miután megoldottam ezeket, mondtam nekik, hogy az a szándékom, hogy folytassam ezt a projektet. Onnantól kezdve ez a Honda döntése. Nem változtathatok azon, hogy mi történt és mit érzek. Igyekszem mindig a legjobbamat nyújtani, amikor kihajtok a pályára, de olykor ez a legjobbam eléggé csalódáskeltő. De ez a szint is az, ameddig el tudok jutni azzal az érzéssel, amit a motor most nyújt nekem, szóval nem tudom, hogyan tudnék többet elérni” – nyilatkozta a motoros, aki arra a konkrét kérdésre, hogy fontolgatta-e a visszavonulását, így felelt: „Jobban szeretek csak annyit mondani, hogy kétségeim voltak, onnantól pedig mindenki levonhatja a maga következtetését.”

Lorenzo tehát jelen állás szerint kitart a Repsol Honda mellett, amelynek ugyan Marquez személyében van egy versenyzője, aki a nehezen vezethető 2019-es gép ellenére is győzelmeket és vb-címet szerez, de a honfitárs szerint így is meghallgatják az ő véleményét is: „A terv, amibe néhány hónapja Japánban belekezdtünk, hogy hogyan fejlesszünk a motoron a következő évre, még mindig érvényben van. Azt nem tudom, hogy azok a változtatások működni fognak-e, de a cél, hogy átültessük őket a gyakorlatba is, ezt megerősítették. Amit megpróbálok elérni, hogy olyan motort tervezzünk, amelyet nem csak egy versenyző tud vezetni” – tette hozzá a spanyol.

A Motorsport.com szakírója azt a kérdést is feltette a 32 éves versenyzőnek, hogy ha nem javul a formája, nem gondolja-e úgy, hogy a mostani szenvedésével romlik majd az előző években megszerzett pozitív megítélése: „Nem érdekel, mit gondolnak az emberek, csak a körülöttem lévőkkel és a rajongóimmal foglalkozok. Kritikus a mostani helyzet, hiszen hozzászoktam ahhoz, hogy nyerek. De ha a nagyobb képet nézem arról, mit értem el a pályafutásom során, akkor nagyon szerencsésnek tarthatom magam. Természetesen szeretnék jól teljesíteni a Hondával, de ha valamiért ez nem jön össze, akkor sem dől össze a világ. Aláírtam a Hondával, és egy harcos vagyok, aki el akarja érni a maga elé kitűzött célokat. Eddig sikerültek ezek, s ha ez most nem jön össze, ez lesz az első alkalom.”

Forrás: Motorsport.com; Fotó: Repsol Media


Hozzászólások