MotoGP

Lorenzo: bukás és adóellenőrzés

Úgy tűnik, nem ez a legjobb időszaka a Repsol Honda ötszörös világbajnokának. A spanyol motoros abszolút nem tud megbarátkozni a versenygépével, legutóbb tömegbalesetet okozott a barcelonai futamon, majd bukott a teszten, ráadásul rászállt a spanyol adóhatóság is.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Itt az újabb világhírű sportoló, akinek meggyűlik a baja a spanyol adózási törvényekkel. A nem éppen adózóbarát jogszabályok miatt már Cristiano Ronaldo és Lionel Messi, vagy éppen Sete Gibernau is a hispán adóhatósággal komoly vitába keveredett. Nos, a fentiekhez most Jorge Lorenzo is csatlakozott, ugyanis a Repsol Honda ötszörös világbajnokát a barcelonai pályán érték utol a spanyol adónyomozók. Egy biztos, az elmúlt napok nem a legszebb emlékei közé tartoznak majd a motorosnak.

Nem elég, hogy éppen akkor derült ki a számára, hogy szakít vele a Ducati, amikor megszokta a motort, újra versenyeket nyert – 2018-ban Mugellóban és Barcelonában –, majd a szezon végén egyre többször bukott és sérült meg, és a Hondával való ismerkedését az elhúzódó kézsérülése is akadályozta, így az idei eredményei bizony csalódást okoztak nemcsak Lorenzónak, de a szurkolóinak is. Elképesztő bizonyítási vágy tombol ugyanakkor benne, talán nem véletlen, hogy a barcelonai futamon némi túlzással tömegbalesetet okozott – kiütve ezzel Andrea Doviziosót, Valentino Rossit és Maverick Vinalest –, majd a hét eleji teszten ismételten bukott. Pedig mindenki elhiheti, Lorenzo nem felejtett el motorozni, hiszen nem mindenkiből válik ötszörös világbajnok, illetve 48-szoros futamgyőztes.

„Jorge egyszerűen nem tud bánni a gumijaival a felvezető körökben. Túl keményen nyomja, és ha nem akar további gondokat, bizony nyugodtabban kellene az első köreit teljesíteni” – világított rá a sok bukás okára Jack Miller a Pramac Ducati ausztrál versenyzője.
A spanyol lelkének az adóellenőrök megjelenése sem tehetett túl jót, ugyanis a hivatali emberek úgy vélik, hogy Lorenzo elfelejtett adózni az elmúlt két esztendőben a Ducatinál keresett eurómilliói után (2017-ben 25, míg tavaly 30 milliót keresett). Az ötszörös világbajnok szerint ő 2013 nyara óta Svájcban él, és az ottani adószabályok szerint teljesíti is a törvényben előírt kötelezettségét, ám a spanyol hatóság ezt másként látja. Hat nyomozó vette körbe a paddockban található lakóbuszát, és többek között Albert Valerát, a motoros menedzserét is kihallgatták. Az adóellenőrök szerint azok után a pénzek után igenis Spanyolországban kell adóznia Lorenzónak, melyet vagy az ottani versenyekért – Jerezben, Barcelonában, Aragónban és Valenciában –, vagy a spanyol szponzoroktól származó reklámokért kapott. Márpedig Lorenzo bevételeinek a fentiek éves fizetésének ötödét, illetve a teljes bevételének mintegy 55 százalékát teszik ki. A vizsgálat elkezdődött, és a fent említett világklasszis sportolók példájából indulunk ki, vélhetően Lorenzónak is mélyen a pénztárcájába kell majd nyúlnia.

Fotó: Facebook

Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !


Hozzászólások