Dakar autó

Loebé a leghosszabb szakasz, Al-Attiyah növelte előnyét

A PH-Sport privát Peugeot-ját vezető francia bizonyult a leggyorsabbnak a több mint 500 km szelektív szakaszt tartalmazó ötödik etapon, míg a két éllovas között nőtt a különbség Stephane Peterhansel elakadásának köszönhetően.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

A teljes 41. Dakar rali leghosszabb napja várt az autósokra pénteken: Tacna és Arequipa között 519 km-es szelektív szakaszt kellett teljesítenie a mezőnynek két részletben. Sebastien Loeb tulajdonképpen az első ellenőrzőponttól kezdve dominálta az ötödik szakaszt, s végül több mint tízperces előnnyel húzta be idei második részsikerét. A peugeot-s pilótával a leginkább Nasser Al-Attiyah tudta tartani a lépést, aki így növelni tudta előnyét legfőbb üldözőjével, a szakasz végén több percet veszítő Stephane Peterhansellel szemben: a katari közel 25 perccel vezet a tizenháromszoros győztes előtt a pihenőnapot megelőzően.
 
Loeb természetesen közelített az élmenőkhöz, de még mindig kereken 40 perc a lemaradása, ami persze még bőven megfordítható a hátralévő öt szakasz során. Ezzel a PH-Sport privát versenyzője az ötödik az összesítésben: a pénteket harmadikként záró Nani Roma, valamint minis márkatársa, Jakub Przygonski előzi még meg őt. A lengyel a maratoni szakaszon ötödik lett, míg őt a sorban Cyril Despres követte, aki a tabellán is hatodik, az ő hátránya viszont már egy óra fölötti Al-Attiyah mögött. A nap nagy vesztese egyértelműen Yazeed Al-Rajhi, aki eddig rendkívül konstans teljesítményt nyújtott, már a két félszakasz közötti semleges zóna előtt feladta a viadalt.
 
Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László is teljesítette a szakaszt, a pontos eredményükről azonban nincs információ, a Dakar honlapján lévő táblázatban egyelőre csak az első etap végénél elért idejüket jelzik, ott az alapján a 37. helyen álltak. Később természetesen jelentkezünk majd a magyar csapat beszámolójával.

A kamionosoknál Eduard Nikolajev idei harmadik győzelmét aratta, ezzel a címvédő megerősítette a vezetést az összesítésben. Ami azért így sem túl tetemes, hiszen a Kamaz másik élmenője, Dimitrij Szotnyikov csupán három perccel volt lassabb nála, így az ő lemaradása mindössze 12 perc, de Andrej Karginov is csak bő negyedórás távolságból követi az éllovast. Az Iveco nagy visszatérő, Gerard de Rooy viszont már csaknem kétórás hátránnyal bír a negyedik pozícióban.
 
Az 5. szakasz végeredménye:
Autósok: 1. Sebastien Loeb (Peugeot) 4:56:34 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 10:22 p., 3. Nani Roma (Mini) + 24:04 p., 4. Stephane Peterhansel + 26:09 p., 5. Jakub Przygonski (Mini) + 26:17 p.
Kamionosok: 1. Eduard Nikolajev (Kamaz) 5:53:33 ó., 2. Dimitrij Szotnyikov (Kamaz) + 3:15 p., 3. Siarhei Viazovich (Maz) + 6:22 p.
 
Az összetett állása öt szakasz után:
Autósok: 1. Al-Attiyah 17:19:53 ó., 2. Peterhansel + 24:42 p., 3. Roma + 34:33 p., 4. Przygonski + 38:12 p., 5. Loeb + 40:00 p.
Kamionosok: 1. Nikolajev 19:45:37 ó., 2. Szotnyikov + 11:54 p., 3. Andrej Karginov (Kamaz) + 16:45 p.
 
Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások