F1

Leclerc: „Remélem, megmagyarázza a csapat a döntését”

Ha eddig nem lett volna világos valakinek, vajon a Ferrari melyik pilótáját támogatja a versenyeken, az az idei három futamon pontosan láthatta, hogy Sebastian Vettel a kedvezményezett. Ráadásul függetlenül attól, hogy ki a gyorsabb. A fiatal monacói egyelőre tűr.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Ha a csapatutasítás szó elhangzik a Formula-1-gyel kapcsolatban, az első csapat, amelyik mindenkinek eszébe jut, az a Ferrari. A maranellóiak az idei szezon előtt sem rejtették véka alá, hogy 2019-ben a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel élvez elsőséget a fiatal Charles Leclerc ellenében. Ez egészen addig elfogadható lenne, ha a német pilóta jobb teljesítményre lenne képes, a vb-pontversenyben is csapattársa előtt állna. Ám jelenleg nem ez a helyzet, és amíg Ausztráliában még a fentiek miatt tán érthető volt a csapatutasítás, addig Bahreinben – Leclerc nem is fogadott szót –, és most Sanghajban tökéletesen érthetetlen. Ugyanis a monacói – aki a vb-pontversenyben is a német előtt állt – egyszerűen lerajtolta Vettelt, majd amikor szóltak neki, hogy amennyiben nem tud elhúzni a némettől, helyet kell cserélniük, Leclerc rálépett a gázra, és azonnal két tizedet adott a négyszeres világbajnoknak. Ám ennek ellenére jött az utasítás, engedje el Vettelt – utána hiába ment körökön keresztül szorosan csapattársa mögött, és rádiózott kétségbeesetten, hogy gyorsabb tudna lenni –, majd a kerékcseréket is úgy sakkozták ki, hogy végül a német odaért a dobogóra, míg Leclerc ráadásul Max Verstappen mögé szorulva végül ötödik lett.

„Jó volt a rajtom, ráadásul a tempómat is tudtam fokozni, amikor ezt kérték tőlem. Ennek ellenére meglehetősen furcsa helyzet alakult ki Sebastiannal, és úgy érzem, a következő napokban mindezt át kell majd beszélnem a mérnökökkel, hogy magyarázatot kapjak a történtekre. Nyilván minden okkal történt, de amíg nem beszéltük meg mindezt, addig nem szeretnék meggondolatlan megjegyzéseket tenni. Arról nem beszélve, hogy a saját versenyem szempontjából a bokszkiállásaimat sem akkor kellett volna végrehajtanom, amikor megtörtént, de ha már így alakult, akkor az lett a taktika, hogy megpróbáljam feltartani a Mercedeseket, amíg Seb mögéjük ér. Ez sem vált be… Ugyanakkor tény, Bahreinhez képest nem volt jó hétvégém, de bízom abban, hogy legközelebb jóval erősebben fogunk szerepelni” – jelentette ki a láthatóan csalódott Leclerc.

Mindenesetre a Ferrari különleges taktikájának köszönhetően Vettel immár megelőzte a monacóit a vb-pontversenyben, hiszen a német a negyedik helyen áll 37 ponttal, míg mögötte Leclerc következik egy pont hátrányban. Ráadásul eléjük került Verstappen is (39 pont), és ezt kizárólag annak köszönhetik az olaszok, hogy a kedvezményezett Vettel volt.

Fotó: Ferrari S.p.A.


Hozzászólások