MotoGP

Kilenc éve hunyt el Shoya Tomizawa

Egészen döbbenetes, hogy lassan már egy évtized telt el azóta, hogy a japán Shoya Tomizawa halálos balesetet szenvedett a 2010-es San Marinó-i Nagydíjon, Misanóban. Az alábbiakban a feledhetetlen mosolyú pilótára emlékezünk, aki sok szakértő szerint a jövő egyik nagy csillaga lehetett volna, és aki a Moto2-es kategória első futamgyőztese volt.
Shoya Tomizawa 1990. december 10-én született Japánban, Asahiban. 2006 és 2008 között még csak szabadkártyásként állt rajthoz a világbajnokságon a japán futamokon – kétszer a 125 köbcentis, egyszer a 250 köbcentis géposztályban. Első pontjait 2008-ban szerezte meg egy 14. pozícióval. 2009-től vált a 250-es kategória állandó tagjává, de nem nyújtott igazán kiemelkedő teljesítményt, két tizedik hely volt a legjobbja.

Annál meglepőbb volt aztán a 2010-es katari versenyen mutatott produkciója a Moto2-ben, amely az első verseny volt a kategóriában: mindenki megdöbbenésére magabiztosan győzött. A MotoGP szurkolói ekkor ismerhették meg utánozhatatlan mosolyát. Egy futammal később, Jerezben pole pozíciót szerzett, és végül másodikként végzett. Később már nem tudta megismételni ezeket a bravúrokat (leszámítva egy brnói rajtelsőséget), de szorgosan gyűjtögette a pontokat, az összetettben pedig az előkelő hetedik helyet foglalta el.

Tomizawa Misanóban a nyolcadik helyről rajtolhatott, a futamon a negyedik helyen haladt, amikor a 12. körben egy gyors kanyarban elvesztette uralmát a motorja felett. Elcsúszott, a mögötte érkező Scott Redding és Alex de Angelis pedig már nem tudták kikerülni őt. Kórházba szállították, de nem sokkal később meghalt. Tragédiája az első végzetes baleset volt honfitársa, Daijiro Kato 2003-as suzukai halála óta. Shoya Tomizawa mindössze 19 évet élt.

A cikk eredeti változata 2015-ban készült. Szerző: Ferenci Péter

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások