Egyéb autósport

Keszthelyi Vivien sikerrel vette a W Series első válogatóját

54 jelentkező vett részt a háromnapos selejtezőn, amelynek végén 28 női pilóta maradt még versenyben a 18 ülésért: közéjük tartozik a 18 éves magyar lány is – az F1-es tesztpilótaságig jutó Carmen Jorda viszont például nem jutott tovább.

Tavaly év vége felé jelentették be, hogy idén egy teljesen női formulaautós széria indul W Series néven, amelynek célja, hogy lehetőséget biztosítson a tehetséges hölgyversenyzők számára a Formula-1 felé vezető úton. Több mint 50 jelentkezés érkezett be a szervezőkhöz, akik az elmúlt hétvégén Ausztriában rendezték meg az első válogatót, ahol felmérték a fiatal versenyzők tehetségét és képességeit. A zsűri tagjai közé tartozott Alexander Wurz és David Coulthard volt F1-es pilóta, Dave Ryan, a W Series versenyigazgatója, valamint Lyn St James, korábbi IndyCar-versenyző is.

Az 54 megjelent pilótából végül 28-at választottak ki a szakértők, akik március végén a spanyolországi Almeriában rendezendő teszten immár a Tatuus F318 Formula-3-as autóinak volánjánál is bizonyíthatják rátermettségüket. Az első fázis során ugyanis a pályán zajló akció Ford és Porsche szériaautókkal zajlott, de a pályán kívül is igyekeztek felmérni a jelentkezők edzettségét, kommunikációs készségét és a bennük rejlő potenciált. Mint azt a zsűritagok elmondták: roppant magas volt a színvonal a válogató során, és ezért nehéz dolguk is volt akkor, amikor meg kellett nevezniük a 28 szerencsés továbbjutót.
Így mérték fel, ki mennyire érez rá az elsőkerék-meghajtásra

Magyar szempontból a legfontosabb, hogy közöttük van Keszthelyi Vivien is, aki az Audi Sport pilótájaként eddig elsősorban nagytúraautókkal versenyzett, idén azonban pont a W Seriest szem előtt tartva rajthoz áll az F3 Asian Winter Series versenyein is, ahol eddig több top 10-es eredményt tudott szerezni. Ezzel Vivien is azok közé tartozik, akik részt vehetnek az említett spanyolországi teszten, ahol eldőlt, melyik 18 pilóta – és még két tartalék – indulhat a W Series első szezonjában. Az már biztos, hogy a korábban az F1-ben fejlesztőpilóta státuszig jutó Carmen Jorda nem lesz ott a futamokon, ő ugyanis nem szerepel a továbbjutók listáján – íme, az összes szerencsés:

Sarah Bovy (belga), Jamie Chadwick (brit), Sabre Cook (amerikai), Natalie Decker (amerikai), Marta Garcia (spanyol), Megan Gilkes (kanadai), Grace Gui (kínai), Esmee Hawkey (brit), Jessica Hawkins (brit), Shea Holbrook (amerikai), Francesca Linossi (olasz), Keszthelyi Vivien (magyar), Emma Kimilainen (finn), Natalia Kowalska (lengyel), Stephane Kox (holland), Miki Koyama (japán), Milou Mets (holland), Sarah Moore (brit), Tasmin Pepper (dél-afrikai), Vicky Piria (olasz), Alice Powell (brit), Gosia Rdest (lengyel), Naomi Schiff (belga), Shirley Van Der Lof (holland), Beitske Visser (holland), Alexandra Whitley (ausztrál), Fabienne Wohlwend (liechtensteini), Caitlin Wood (ausztrál)
 
Fotó: W Series


Hozzászólások