Jegyek

Katar, futam: Lorenzo nyerte a fordulatos katari versenyt,...

MotoGP
Katar, futam: Lorenzo nyerte a fordulatos katari versenyt, a Yamaháé az idény első győzelme
2012.04.08. 22:03
A 2012-es MotoGP-szezon katari idénynyitóját a pole pozícióból rajtoló Jorge Lorenzo nyerte a Repsol Honda két pilótája, Dani Pedrosa és Casey Stoner előtt. A 2010-es világbajnok ugyan a verseny elején elvesztette vezető pozícióját Stonerrel szemben, ám néhány körrel a leintés előtt visszavette a vezetést, és behúzta a szezon első futamgyőzelmét a Yamahának.
 
Ahogy azt már az eddigi edzések eredményeiből sejteni lehetett, Jorge Lorenzo, Casey Stoner és Dani Pedrosa dominált a verseny folyamán. Ők hárman már az első pillanatokban el is léptek a mezőnytől. Mögöttük egy szemvillanásnyira jött a két tech3-s versenyző Andrea Dovizioso és Cal Crutchlow, majd egy újabb üldözőbolyban Stefan Bradl, Ben Spies, Nicky Hayden, Alvaro Bautista és Valentino Rossi.
A harmadik körben a célegyenesben Stoner erőből elment Lorenzo mellett, és az ausztrál ezután nem is kímélte a szárnyas gépét. Megpróbált ellépni spanyol vetélytársaitól és egy kör alatt jó pár tizedes, egészen pontosan 664 ezrednyi előnyt épített ki magának. Az ötödik körben Valentino Rossi mellé Hector Barbera tette be nagyon keményen a motort, ennek következtében a Dokinak el kellett hagynia a pályát, így hátracsúszott, és az abroncsait is tönkre vágta a felszedett kosz és por. A másik negatív meglepetés Ben Spies volt, aki a csapattársával ellentétben csak a top 10 második szekciójában vívta a csatáit, Bradl, Bautista és Hayden mögött.


A sivatagi verseny azonban nem csak Rossin és Spiesen fogott ki, már az első körökben, hanem a Cardion AB Motoracingen is. Karel Abrahamnak komoly technikai problémái adódtak és kiállni kényszerült, és a hetedik kör végén Michele Pirro is a boksz utca bejáratát választotta a célegyenes helyett.


A verseny felénél Stoner egészen magabiztosan az élen haladt, mögötte nem sokkal egy párharc volt kialakulóban Lorenzo és Pedrosa között. Utánuk a negyedik helyért Divizoso és Crtuchlow szorongatta egymást. A hatodik helyen még mindig Stefan Bradl motorozott, előtte is és utána is jó pár másodperces légüres tér. A hetedik, nyolcadik, kilencedik helyen Nicky Hayden, Alvaro Bautista valamint Hector Barbera küzdött egymással, a tízedik, tizenegyedik pozíciókban pedig Valentino Rossi és Ben Spies párosa vergődött. A hangulat a párharcok szerepelői között egyre forróbbá vált, ahogy közeledett a végjáték ideje, és olykor-olykor becsúszott egy-egy hiba is. Nyolc körrel a vége előtt Lorenzo és Stoner között, a távolság elkezdett apadni, de ez csak Stoner hibáján volt köszönhető, ugyanis fél körrel azután hogy erre felhívták a figyelmünket, már vissza is állt a régi rend. Azonban az világossá vált, hogy Stoner végig határon ment, és benne volt a motorozásában még a bukás lehetősége is. Viszont nem ő volt az egyetlen hondás, akinél nem mentek zökkenőmentesen a dolgok. Stefan Bradl is elvesztegetett egy másodpercet, és így azonnal magára húzta Haydent, Bautistát és Barberát.


Öt körrel a leintés előtt a Stoner-Lorenzo harc esélyei elillani látszódtak, de helyette Jorge megkapta Dani Pedrosát, és mögöttük meg is történt az előzés, amire a britek már olyan régen vártak. Crtuchlow eggyel hátrébb taszította a csapattársát.


Körről körre változtak a viszonyok, és az élen nagyon meleg lett a helyzet Stoner, Lorenzo és Pedrosa között. Egyre közelebb került egymáshoz a három versenyző, és miközben a két spanyol befogta Stonert, Pedrosa bebújt Lorenzo mellé. Lorenzo ezután nagyon gyorsan visszavágott, és Pedrosa  ugyanezt kopírozta volna, de nem sikerült a kísérlete. Mindeközben Stoner nem tudta kihasználni a mögötte dúló csatákat a meglógásra, és ezt ki is használta Jorge Lorenzo. Ott maradt Stoneren, és elkapta, majd a klasszikus taktikát alkalmazva megsarkantyúzta az YZR-t, és meglépett. Stoner mögött Pedrosa is érzékelte, hogy a „Kalapács” nagyon megindult, így nem volt más választása, meg kellett csípnie a csapattársát.


Kockázatos és kemény manővert kellett bevállalnia, de sikerült neki, és Jorge után eredhetett.
Végül Lorenzót intették le elsőként, gigantikus győzelmet aratott a hangvillás gyár első számú versenyzője, a második Dani Pedora lett, a csapattársát, Casey Stonert megelőzve. Crutchlow a negyedik helyen ért be alig megelőzve a társát, Doviziósót. A hatodik helyre nagy küzdelmek árán Nicky Hayden érkezett be, Alvaro Bautista, Stefan Bradl és Hector Barbera előtt. A tízedik és a tizenegyedik pozícióban egy katasztrofális verseny után Valentino Rossi és Ben Spies kullogott be. A CRT-sek hőse a veterán, Colin Edwards volt, aki a végén majdhogynem megcsípte Spiest.

A nagydíj végeredménye:

Helyezés Név Nemzetiség Csapat Idő
1 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 42'44.214
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team +0.852
3 Casey STONER AUS Repsol Honda Team +2.908
4 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 +17.114
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Monster Yamaha Tech 3 +17.420
6 Nicky HAYDEN USA Ducati Team +28.413
7 Alvaro BAUTISTA SPA San Carlo Honda Gresini +28.446
8 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP +29.464
9 Hector BARBERA SPA Pramac Racing Team +31.384
10 Valentino ROSSI ITA Ducati Team +33.665
11 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing +56.907
12 Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing +58.088
13 Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar +1'10.650
14 Yonny HERNANDEZ COL Avintia Blusens +1'15.943
15 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar +1'26.733
16 Ivan SILVA SPA Avintia Blusens +1'43.327
17 Mattia PASINI ITA Speed Master +1'47.419
18 James ELLISON GBR Paul Bird Motorsport +1'51.882
  Michele PIRRO ITA San Carlo Honda Gresini 7 Laps

Nem ért célba:
9 Danilo PETRUCCI Came IodaRacing Project Ioda 7 Laps
17 Karel ABRAHAM Cardion AB Motoracing Ducati 15 Laps
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: