Supersport 300

Így lehet már Portugáliában világbajnok Ana Carrasco

Mivel már csak két futam van hátra a Supersport 300-as világbajnokság szezonjából, a spanyol hölgymotorosnak itt az első „mérkőzéslabdája” a 2018-as trófeához.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Miután a Supersport 300-as vb egyelőre csak európai helyszínekre látogat el, az idei évadból a mostani portimaói és a két hét múlva esedékes magny-cours-i forduló van már csak hátra. Ez pedig azt is jelenti, hogy az összetettet vezető Ana Carrasco akár már vasárnap a gyorsasági motorsport első női világbajnokává avanzsálhat: ehhez üldözőivel szemben legalább 25 pontos előnyre kellene szert tennie a franciaországi finálé előtt.
 
Luca Grünwald lemaradása jelenleg 16 egység, őt Borja Sanchez és Scott Deroue követi 26, illetve 29 pontos hátránnyal, de matematikailag még akár a 11. helyen álló Jan-Ole Jähnig is bezsebelheti a címet. Éppen ezért nehéz pontosan meghatározni, milyen eredmények szükségesek ahhoz, hogy Carrasco már most bebiztosítsa év végi elsőségét – íme, a legegyszerűbb forgatókönyvek, amelyek alapján világbajnok lehet:
 
- Ha megnyeri a futamot és Grünwald legfeljebb harmadik.
- Ha második lesz és Grünwald maximum ötödik, és nem Sanchez vagy Deroue nyeri a versenyt.
- Ha harmadikként ér célba, Grünwald legfeljebb kilencedik, Sanchez maximum negyedik, valamint nem Deroue, Dorren Loureiro, Galand Hendra Pratama vagy Mika Perez diadalmaskodik.
 
Carrasco számára a negyedik és hetedik helyek közötti célba érés is elegendő lehet, ám ehhez olyan együttállás kell hét-nyolc másik motoros eredményeit illetően, hogy azt képtelenség érthető módon felsorolni. Mindenesetre a spanyol hölgy nem kezdett rosszul Portimaóban: a pénteki szabadedzések után a negyedik helyen áll. A leggyorsabbnak egyelőre Manuel Gonzalez bizonyult Deroue és Perez előtt, míg Carrascót a mezőny másik női motorosa, Maria Herrera követi a sorban. Ami pedig a magyar Team Toth csapatát illeti: a francia Hugo de Cancellis a 22., a lengyel Daniel Blin pedig a 30. helyről várhatja a folytatást.
 
A pénteki szabadedzések összesített végeredménye:

Fotó: WorldSBK Media


Hozzászólások