WTCR

Így fest majd a WTCR-hétvégék menetrendje

A Motorsport Világtanács szerdai ülése után a TCR és a WTCC egyesülése mellett arra is fény derült, hogy jövőre valóban három futamot rendeznek majd egy forduló során – mindegyik más-más pontozást kapott.
Elindult Instagram-csatornánk: kövesd legújabb közösségimédia-platformunkat, ahol friss és exkluzív helyszíni képekkel, valamint a versenyhétvégék legérdekesebb fotóival szolgálunk majd! A P1race Instagram-csatornája ide kattintva érhető el.

Mint arról szerda este mi is beszámoltunk, végre hivatalos döntés született arról, hogy a WTCC 2018-tól két évig a TCR-szabályrendszert fogja használni, ezzel azonban elveszíti világbajnoki státuszát és WTCR Túraautó Világkupa névre fog hallgatni. Egyúttal azt is bejelentették, hogy a korábbi kettővel ellentétben a következő szezontól kezdve három versenyt rendeznek egy hétvége során (hasonlóra a BTCC-ben láthatunk példát), most pedig arról is kiadtak egy közleményt, hogy pontosan hogy fog festeni az egyes fordulók programja.
 
A versenyhétvégék továbbra is két napból fognak állni: az első két, egyenként félórás szabadedzéssel fog indulni, amelyet egy szintén 30 perces időmérő fog követni, majd jön az első futam. A második nap során aztán újabb kvalifikáció következik, ezt azonban már a WTCC-ben az előző években megszokott módon három részre osztják: 25 perces lesz a Q1, 10 percig fog tartani a Q2, míg a Q3-ba a legjobb öt jut be, ahol Superpole-jelleggel döntik el a legelőkelőbb rajthelyek sorsát.
 
Ezután jön még két futam, amelyekből az első rajtsorrendjénél a Q2 első tíz helyezettjét megfordítják, míg a hétvége utolsó versenye normál rajtrács szerint fog indulni – azaz a második nap tulajdonképpen megegyezik a Túraautó-világbajnokságon látott nyitó- és főfutamos rendszerrel. A pontrendszer is azonos lesz a 2017-ben látottakkal, azaz a harmadik viadal során lehet a legtöbb egységet gyűjteni, az első napon sorra kerülő verseny pedig a kettő között helyezkedik majd el pontozás terén – íme, a teljes szisztéma (arról nem szól a fáma, hogy a második nap időmérőjének első öt helyezettje is kapna-e pontokat):
 
1. verseny: 27-20-17-14-12-10-8-6-4-2
 
2. verseny: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1
 
3. verseny: 30-23-19-16-13-10-7-4-2-1
 
A versenynaptárt ugyan egyelőre nem tették közzé, azt azonban elmondták, hogy összesen tíz fordulóból fog állni a szezon, és továbbra is négy kontinensre látogat el a széria. A helyszínek Francois Ribeiro, a promóter Eurosport Events vezetője szerint jelentős részben megegyeznek majd a WTCC jelenlegi pályáival – remélhetőleg mindezt még idén bejelentik majd.

Fotó: TCR Media


Hozzászólások