Jegyek

Futamelőzetes – Suzuka

WTCR
Futamelőzetes – Suzuka
2014.10.23. 18:00
A hétvégén Japánban folytatódik a túraautó-világbajnokság 2014-es szezonja: az év utolsó előtti fordulóját Suzukában rendezik, ahol a pilóták végre a teljes kört használhatják majd. Michelisz Norbi tavalyi győzelme után ismét dobogóra állna a Honda hazai versenyén, miközben José María López minden bizonnyal már a vasárnapot világbajnokként zárhatja.
 
A két kínai forduló után továbbra is a Távol-Keleten marad a túraautó-világbajnokság mezőnye, amely a hétvégén Japánban, a suzukai pályán méri össze erejét. Ami mind a pilóták, mind a nézők körében rendkívül örömteli tény, hogy az előző évekkel ellentétben végre nem a rövidített, East Circuit névre hallgató változatát használják majd a versenyzők, hanem a teljes kört birtokba vehetik. A WTCC magyarja, a Zengő Motorsportot erősítő Michelisz Norbert például annak ellenére is örül ennek a változtatásnak, hogy 2013-ban pályafutása számára legértékesebb győzelmét aratta, amikor a pole pozícióból indulva megnyerte az első versenyt.
A felülnézeti képen is jól látható a suzukai pálya 8-as alakja és a pont, ahol a vonalvezetés saját magát metszi
 
A vonalvezetés rendkívül gyors, ám ahogy arra Norbi is felhívja a figyelmet legutóbbi blogbejegyzésében, a nagy sebesség Sanghajjal ellentétben nem egy hosszú egyenesnek, hanem a lendületes kanyaroknak köszönhető. A pálya legjellegzetesebb részei közé tartozik többek között az első szektorban található S-kanyarok sora, valamint természetesen az aszfaltcsík 8-asra emlékeztető alakja. Suzukának óriási múltja van az autósportok világában, legendás Formula-1-es párviadalok zajlottak le itt, nem egyszer a japán helyszínen dőlt el a világbajnoki cím sorsa – és sajnos néhány hete ugyancsak itt szenvedett súlyos fejsérülést Jules Bianchi is, amikor Marussiájával egy társa autóját mentő darus kocsinak csapódott.
Michelisz Norbi tavaly a dobogó tetején ünnepelhetett a Honda hazai versenyén
 
Michelisz Norbi azonban kellemes emlékekkel térhet vissza a már említett futamgyőzelem miatt, emellett pedig még szimulátoros korszakában is ez volt az egyik kedvenc pályája. Ráadásul a gyors kanyarok valóban kedvezhetnek a hazai pályán szereplő Hondának, így a zengős pilóta mindenképp szeretne dobogóra állni az egyik versenyen. Erre minden esélye meg is lehet, hiszen az új motorcsomag működni látszott már Kínában is, ezen a hétvégén pedig újabb, a futóművet érintő fejlesztéseket kaphatnak a privát Hondák, amelyeket Tarquiniék már előzőleg is használhattak, s amelyről az olasz versenyzőnek pozitív benyomásai voltak.
José María López vasárnap valószínűleg képzeletben már a világbajnoki trófeát is megcsókolhatja
 
Bár mi nyilván azt szeretnénk, hogy Norbi a tavalyi évhez hasonlóan ismét főszereplő legyen Suzukában, egy embert minden bizonnyal mindenképp nagyobb érdeklődés fog övezni a hétvége folyamán. Azok után ugyanis, hogy a Citroën már Sanghajban bebiztosította konstruktőri elsőségét, vasárnap José María López is révbe érhet. Az argentin 93 pontos előnnyel rendelkezik a címvédő Yvan Mullerrel szemben, s ha legalább 55 egységet megőriz ebből a fórból, világbajnokként távozhat Japánból, de ami azt illeti, arra is bőven kínálkozik esély, hogy már az első futam leintésekor fejére kerüljön a korona: ehhez 80 ponttal kell majd akkor vezetnie francia kollégája előtt.
 
Ami a hétvége időbeosztását illeti: a hétórás időeltolódás miatt korán kell kelnie azoknak, akik semmiről nem akarnak lemaradni, vasárnap pedig még az óraátállításra is figyelniük kell majd. A teljes menetrend itt található.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: