Jegyek

Futamelőzetes – Sanghaj

WTCR
Futamelőzetes – Sanghaj
2014.10.09. 12:59
Alig ért véget a pekingi hétvége, a túraautó-világbajnokság mezőnye máris egy másik kínai helyszín felé veszi az irányt, hiszen szünet nélkül következik a sanghaji forduló. A rendkívül hosszú hátsó egyeneséről ismert aszfaltcsíkon újra a Citroën kerülhet fölénybe, amely minden bizonnyal meg is szerzi a gyártók vb-címét, s José María López bajnokká avatására is van némi esély.
 
Azok után, hogy a WTCC mezőnye a múlt hétvégén a Sonomát helyettesítő pekingi hétvégén állt rajthoz, ezúttal egy általuk és a nézők által is sokkal jobban ismert kínai helyszínre látogatnak, hiszen a következő napokban a Shanghai Internation Circuit névre hallgató aszfaltcsíkon mérhetik össze a tudásukat a világ legjobb túraautósai. A Forma-1-es versenyeket is rendező pálya 2012-ben került be a kalendáriumba, a sorozat történetének második (ha Makaót nem számoljuk) kínai helyszíneként, miután egy évvel korábban még a Tianma Circuit adott otthont a futamoknak.
 
A vonalvezetést illetően a legfontosabb kiemelni a rendkívül hosszú hátsó egyenest, amelyben a nagyobb motorerővel rendelkező autók, így például a Citroënek vagy a Chevrolet-k előnyben lehetnek a riválisokkal szemben – igaz, mindkét márka súlyhátrányban lesz viszont a Hondákhoz és a Ladákhoz képest. További jellegzetessége a pályának a célegyenest követő csiga-kanyar, valamint fontos azt is megjegyezni, hogy a túraautósok valamelyest rövidebb változatát használják az aszfaltcsíknak, mint például az F1-esek: a középső szekció néhány kanyarját vágják át Michelisz Norbiék.
Michelisz Norbi tavaly dobogóra állhatott a Honda hármas sikerével végződő második versenyen
 
Ami az esélyeket illeti: bár épp az előző, pekingi hétvégén fordult elő idén először, hogy egyik versenyt sem a Citroën valamelyik versenyzője nyerte, Sanghajban minden bizonnyal helyreáll majd a világ rendje. Az újonc évét töltő francia márka egyébként nagy valószínűség szerint már most bebiztosítja a gyártók világbajnoki címét, s bizony az is előfordulhat, hogy egyéniben is bajnokot avatunk. José María López előnye ugyanis 66 pont Yvan Mullerrel szemben, s amennyiben ezt a fórt 110 egység fölé tornázza, akkor az argentin két fordulóval a vége előtt behozhatatlan előnyre tesz szert.
 
Ehhez azonban meglehetősen szélsőségesen kell alakulnia az eredményeknek, így a számolgatás helyett talán érdekesebb lesz az összetett ötödik helyéért zajló csatára (is) figyelnünk, különösen nekünk, magyaroknak. A Zengő Motorsport pilótája – Tom Coronnel karöltve – ugyanis már csak 8 pontra van a jelenleg ezt a pozíciót elfoglaló Gabriele Tarquinitől, így Michelisz egy remek hajrával akár még megjavíthatja pályafutása legjobb év végi helyezését, a hatodik helyet, amelyet 2012-ben és 2013-ban is elért.
 
Ha élőben akarunk izgulni Norbi sanghaji sikeréért, akkor ismét korán kell kelnünk, hiszen a szabadedzésekre hajnalban, az időmérőkre és a futamokra pedig reggel és kora délelőtt kerül sor. A hétvége teljes menetrendje, benne a televíziós közvetítésekkel, itt érhető el.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: