Jegyek

Futamelőzetes – Portimao

Superbike
Futamelőzetes – Portimao
2013.06.05. 11:16
A Superbike világbajnokság idei hatodik fordulója következik a portugáliai Portimaoban, ahol egy évvel ezelőtt még az is kérdéses volt, hogy tartanak-e egyáltalán a jövőben motoros világbajnoki futamot.
 
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az utóbbi időben kissé hányattatott sorsú portimaói versenyhelyszín következik a Superbike versenynaptárában, hiszen egy évvel ezelőtt kis híján elmaradt a Portugál nagydíj. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor sokáig úgy tűnt, hogy az újonnan belépő jerezi viadal ütheti ki helyéről a rossz gazdasági helyzetben lévő aszfaltcsíkot, azonban végül is Portimao maradt a Superbike kalendáriumában. A pálya a versenyzők körében igen közkedvelt, hiszen egy szintkülönbségekkel teli, igen élvezetes ringről beszélünk. Már csak ennél fogva is egy technikás, jó futómű beállításokat és kiegyensúlyozott motort igénylő helyszínről van szó, ahol azonban a viszonylag hosszú célegyenes miatt a motorerő sem elhanyagolható tényező. A legkedveltebb előzési pontok az egyes kanyar, illetve az azt megelőző féktáv, illetve hasonló módon az ötös forduló. A véghajránál azonban az utolsó szektor (tizenkettes kanyartól a tizenötösig) is bőven hozhat izgalmakat, az utolsó nyújtott jobbos kanyarról már nem is beszélve.
Hossz: 4.592 m
Szélesség: 15 m
Leghosszabb egyenes: 835 m
Balkanyarok: 6
Jobbkanyarok: 9
Építve: 2008
 
Superbike
 
Hol máshol, ha nem hazai pályán, Dongintonban kezdte volna meg a pontversenyben való felzárkózást Tom Sykes, akinek már csak négy egység a hátrányba az élen álló Sylvain Guintolihoz képest. Az Aprilia francia versenyzője nagyszerűen teljesít, hiszen az eddigi tíz versenyből egyszer sem nullázott, mindössze háromszor volt harmadiknál rosszabb, viszont akkor is a top6-ban ért célba. Úgy tűnik azonban, hogy ha az 50-es rajtszámmal versenyző pilóta nem kezd el sürgősen versenyeket nyerni, akkor el is veszítheti a vezető pozíciót, hiszen Sykes veszélyes tempóban faragja hátrányát. Igaz, hogy a kawasakisnak idén már nullás futama is volt, azonban ettől eltekintve hasonlóan kiegyensúlyozott eredményeket produkált eddig, mint Guintoli, ráadásul kettővel több első helyet gyűjtött be.
 
Sykes akár már az első portimaói futamot követően átveheti a vezetést a pontversenyben

Portimao ráadásul akár Sykes és a Kawasaki pályája is lehet, mivel egy évvel ezelőtt a pole pozíciót és az első futamot is az angol húzta be. Ne feledkezzünk azonban meg az Aprilia brillírozásáról sem, hiszen 2012-ben a Portugál nagydíj második futamán Laverty első, Biaggi pedig harmadik lett, az első versenyen pedig az akkor még Ducatival szereplő Guintoli a dobogó legalsó fokára állhatott fel. A kakukktojás, vagy ha úgy tetszik fekete ló, a BMW gyári alakulata lehet, habár a bajorok versenyzőpárosa inkább kissé hullámzó produkcióval hívja fel magára a figyelmet. Igaz ugyan, hogy Melandri az elmúlt négy versenyből három alkalommal sem volt másodiknál rosszabb, azonban a lemaradása közel ötven pont, így ha valakinek akkor neki végképp nagy szüksége lenne rá, hogy a hétvégén jól szerepeljen.
 
Supersport
 
A Supersportban idén immáron hatodszor szurkolhatunk majd, a Talmácsi, Tóth, Németh alkotta trióért, akik Hondájuk nyergében szállnak majd harcba az igen népes mezőnnyel. Legutóbb Doningtonban, Talmácsi Gábor tizenkettedik helye jóvoltából az idei első magyar vb-pontokat is sikerült begyűjteni, amely remélhetőleg egy pontgyűjtő hadjárat kezdetét jelenti, mind Talma, mind pedig másik két honfitársunk, Németh Balázs és Tóth Imi szempontjából is. Mellettük egyébként a Superstock1000-ben induló Győfi Alenért is szoríthatunk majd, aki még Monzában egy tizenkettedik hellyel volt biztos pontszerző. A European Junir Cup-ban szereplő Sebestyén Péter és Bódis Richárd ezúttal nem pattan motorra, mivel a Superbike betétsorozatként szereplő kategória következő versenyére majd csak Imolában kerül sor.
 
Lowesnek és motorjának Portimao is kedvezhet

Visszatérve azonban a Supersport küzdelmeire: Sam Lowes magabiztos doningtoni győzelme után akár újabb diadalt arathat Portimaoban, hiszen az igen technikásnak mondható aszfaltcsík újfent a Yamahának kedvezhet. Igaz, hogy a protugál ringen van egy közel kilencszáz méteres célegyenes is, amely a motorerő szempontjából inkább a Kawasaki irányába dönti a mérleg nyelvét, azonban ezen felül kicsit több mint három kilométert, kanyargós, technikás szakaszok tesznek ki. (Ez egyébként nem mellesleg a magyar pilótáknak és hondáiknak is feküdhet.) Az első hely tehát alighanem Lowes és Sofuoglu között dől majd el ismét, míg a dobogó utolsó helyének a sorsa elég nyitottnak mondható az utóbbi versenyek tapasztalatai alapján.
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét:

Péntek (2013. június 7.)
 
11:00 – 11:45 Első szabadedzés (Supersport)
12:00 – 12:30 Első szabadedzés (Superstock1000)
12:45 – 13:30 Első szabadedzés (Superbike)
 
14:45 – 15:30 Első időmérő (Supersport)
15:45 – 16:15 Első Időmérő (Superstock1000)
16:30 – 17:15 Első Időmérő (Superbike)

 
Szombat (2013. június 8.)
 
10:00 – 10:30 Második szabadedzés (Superstock1000)
10:45 – 11:30 Második Időmérő (Superbike)
11:45 – 12:30 Második szabadedzés (Supersport)
13:30 – 14:15 Második szabadedzés (Superbike)
 
16:00 – 16:50 Superpole (Superbike)
17:05 – 17:50 Második Időmérő (Supersport)
18:05 – 18:35 Második Időmérő (Superstock1000)

 
 Vasárnap (2013. június 9.)
 
10:00 – 10:10 Warm Up (Superstock1000)
10:20 – 10:35 Warm Up (Superbike)
10:45 – 11:00 Warm Up (Supersport)
 
11:30 Futam (Superstock1000)
13:00 Első Futam (Superbike)
14:30 Futam (Supersport)
16:30 Második Futam (Superbike)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: