Jegyek

Futamelőzetes – Portimao

Superbike
Futamelőzetes – Portimao
2012.09.17. 11:02
A hétvégén ismét felbőgnek a Superbike géposztályainak motorjai, ezúttal a portugáliai Portimaóban, ahol újfent szurkolhatunk majd Tóth Iminek, Németh Balázsnak, Talmácsi Gábornak és Győrfi Alennek.
 
Egy ideig bár úgy tűnt, hogy elmarad idén a portimaói nagydíj, amely elsősorban a pálya rossz gazdasági helyzetének tudható be, azonban végül is pont került az ügy végére, melynek értelmében idén még biztosan lesz Superbike futam Portiamóban. A jövő évvel kapcsolatban ezt szinte már biztosan nem mondhatjuk el, hiszen ahogyan azt korábban Tóth Imi is nyilatkozta oldalunknak, a hírek szerint a jerezi ring veszi át a Portugál pálya helyét a versenynaptárban. Nézzük tehát olyan szemmel majd a hétvégi viadalt, hogy ezt követően nagy valószínűséggel egy ideig nem láthatunk majd Superbike versenyt a nagyszerű portiamói aszfaltcsíkon. A pálya a versenyzők körében igen közkedvelt, hiszen egy szintkülönbségekkel teli, igen élvezetes ringről beszélünk. Már csak ennél fogva is egy technikás, jó futómű beállításokat és kiegyensúlyozott motort igénylő helyszínről van szó, ahol azonban a viszonylag hosszú célegyenes miatt a motorerő sem elhanyagolható tényező. A legkedveltebb előzési pontok az egyes kanyar, illetve az azt megelőző féktáv, illetve hasonló módon az ötös forduló. A véghajránál azonban az utolsó szektor (tizenkettes kanyartól a tizenötösig) is bőven hozhat izgalmakat, az utolsó nyújtott jobbos kanyarról már nem is beszélve.
Hossz: 4.592 m
Szélesség: 15 m
Balkanyarok: 6
Jobbkanyarok: 9
Építve: 2008
 
Superbike
 
A nürburgringi viadalt megelőzően még úgy tűnt, hogy a szezon hátralévő futamain csak két versenyző (Melandri és Biaggi) lesz harcban a bajnoki címért, azonban ez merőben megváltozott a német nagydíj két futamán. Melandri mint tudjuk mindkét versenyen nullázott, ezek közül pedig Biaggi csak az egyik lehetőséget tudta kihasználni, miközben Tom Sykes volt az, aki igazából profitálni tudott mindebből. Igaz, hogy az angol az első futamon negyedik, a másodikon pedig ötödik lett, mégis értékes pontokat gyűjtött ezzel a kawasakis, közelebb osonva az összetettben a vezető kettőshöz. Jelen pillanatban tehát Max Biaggi áll a tabella élén, akitől mindössze kilenc és fél ponttal van elmaradva Melandri és huszonhat és fél egységgel Sykes. A szezon hátralévő két viadalán (négy futamán) összesen száz pont gyűjthető még, így gyakorlatilag teljes mértékben nyitott a bajnoki cím sorsa. Annyi biztos, hogy Biaggi üldözőinek (Melandri és Sykes) egyike sem engedhet meg megának nullázást, hiszen az akár a bajnokság végét is jelenthetné az adott versenyző számára.
 
Legutóbb minden Melandriról és Biaggiról szólt, azonban most már Sykes is ismét ott van a vb-esélyesek között

Az egy évvel ezelőtti eredmények alapján a hétvégével kapcsolatban talán Melandrinak áll a zászló, aki tavaly nyerni is tudott Protimaóban, miközben Biaggi és Sykes nemigen muzsikált fényesen. Persze hozzá kell tenni, hogy az Aprilia olasz motorosa, vagyis az akkori címvédő épp egy sérülésből tért vissza, így az ő akkori teljesítményét talán érdemes is ezzel együtt nézni. Hogy most mi várható azt ember legyen a talpán, aki megmondja, azonban annyi biztos, hogy Nürburgingen igen erősnek tűnt az Aprilia, amely formáját könnyen lehet, hogy az olasz márka átmenti Portugáliába is. A BMW-n és Melandrin értelemszerűen óriási teher és teljesítménykényszer van, hiszen a német nagydíj előtt még ők álltak az egyéni pontverseny élén, viszont most már újfent ők az üldözők, így bizonyára mindent meg megtesznek majd annak érdekében, hogy ezen változtassanak. A fekete ló pedig mint mindig, Tom Sykes, akinek ha sikerül egy jó formát elkapnia a Kawasakival, akkor könnyen meglepetést okozhat a többieknek. Természetesen hármuk dolgát még bőven megnehezítheti Checa, Rea, vagy éppen Laverty és Haslam, a Nürburgingen első Superbike győzelmét szerző Daviesről már nem is beszélve.
 
Supersport
 
Elég nagy a valószínűsége, hogy a hétvégén olyan történelmi tettet láthatunk majd a Supersport világbajnoki éllovasától, Kenan Sofuoglutól, amire eddig még sosem volt példa a géposztály történetében, hiszen a török motoros minden bizonnyal megszerzi majd harmadik Supersport vb-címét. Hasonlóra még egyik versenyző sem volt képes a kategóriában, így a kawasakis végképp a hatszázasok királyává válhat, bár egy ideje egyébként is így becézik őt. Persze nem szabad előre inni a medve bőrére, hiszen mint tudjuk a technikai sportokban bármi lehetséges. Sofuoglu jelen pillanatban harmincnyolc ponttal vezet a második helyen álló Cluzel előtt, vagyis, ha a török a kettejük közti különbséget legalább huszonhat ponton tudja tartani, akkor a portimaói futamot követően már világbajnokként ünnepelheti magát. Ez azt jelenti, hogy ha Cluzel esetleg nyerne, akkor Sofuoglunak legalább negyediknek kell lennie és máris ő az idei év legjobbja a Supersportban. Mindössze annyi a lényeg, hogy a francia versenyző nem hozhat rajta tizenkét egységnél többet, kivéve, ha Cluzel nem tud nyerni, hiszen ebben az esetben Sofuoglu már egy képzeletbeli pontegyenlőséggel is előrébb lenne.
 
Kenan Sofuoglu a hétvégén megszerezheti harmadik Supersport vb-címét, amire eddig még senki sem volt képes a kategória történetében

Ami pedig a magyar érdekeltséget illeti: A Racing Team Tóth nagy reményekkel vágott neki a nürburgringi hétvégének és egy ideig úgy tűnt, hogy kiválóan alakulhat a magyar gárda számára a német nagydíj, azonban végül is olyan problémák miatt maradt el a pontszerzés, amelyre egyik versenyzőjük sem számított. Ettől függetlenül persze Tóth Imi és Németh Balázs elszántsága sem csökkent, pláne, hogy újfent egy olyan aszfaltcsíkon gurulnak majd pályára, amely fekszik nekik. A Tóth csapat pilótái mellett természetesen még ott lesz a Supersport mezőnyében Talmácsi Gábor is, aki a legutóbbi viadalon az idei legjobb eredményét érte el egy hatodik hely formájában, így aligha kap a szívéhez a 2007-es 125-ös MotoGP világbajnok, hogy egy újabb ismeretlen pályán kell próbára tennie magát. Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk még szót Győrfi Alenről is, aki a Superstock1000-ben vitézkedik majd. Alen Nürburgringen a nagyszerű tizenegyedik helyen zárt, így joggal bízhat benne, hogy ezúttal is jókora pontmennyiséggel gazdagodhat majd.
 
(Megjegyzés: A hétvége menetrendjét csütörtökön, egy külön cikk formájában osztjuk majd meg a kedves olvasóinkkal.)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: