Jegyek

Futamelőzetes – Phillip Island

Superbike
Futamelőzetes – Phillip Island
2014.02.16. 11:32
Alig néhány nap van hátra a Superbike világbajnokság 2014-es startjáig, amikor is az ausztráliai Phillip Island a Superbike és Supersport motoroktól lesz hangos. Két magyar résztvevő található a mezőnyben, Tóth Imréhez Sebestyén Péter csatlakozik a Team Tóthnál, az idei évtől már a Superbike kategóriában.
 
Phillip Island egy sajátos tulajdonságokkal rendelkező, ezer közül is felismerhető pálya. Különlegessége, hogy épp az óceán partján fekszik. Ebből adódóan a szélcsend ismeretlen az aszfaltcsíkon, valamint a part közelében élő sirályok előszeretettel repülnek be a pályára, nem egy versenyzőnek kellett már hirtelen behúznia a nyakát miattuk, sőt, tavaly például a MotoGP-ben egy gázolás is történt. Maga a nyomvonal lendületes, a Stoner kanyar például az egész szezon egyik leglátványosabb része. A nagy szintkülönbségek és az elnyújtott, lendületes ívek beláthatatlan kanyarokat eredményeznek,  így téve még izgalmasabbá a pályát, ahol a motorerő sem elhanyagolható, a célegyenes majd’ 1 km hosszú. Karakterisztikája miatt sok versenyző kategóriától függetlenül kedvenc pályái közé sorolja az ausztrál versenyhelyszínt. Magyarjaink is kedvelik a pályát, kíváncsian várjuk, hogyan birkóznak majd meg a számukra új kategóriák nehézségeivel, valamint a nyári hőséggel.
Hossz: 4445 m
Leghosszabb egyenes: 900 m
Szélesség: 13 m
Balkanyarok: 7
Jobbkanyarok: 5
Legnagyobb lejtő: 57 m
Építve: 1956
 
Superbike
Minden motorsportrajongó kíváncsian várja a 2014-es Superbike vb indulását. Vajon Tom Sykes meg tudja védeni vb címét? A sikeres tesztjeiből kiindulva van rá esély. Esetleg az Apriliával harcba szálló olasz, Marco Melandri lesz a végső győztes? Egyelőre semmi sem biztos. Az eddigi privát tesztek alapján izgalmas szezon elé nézünk, nem csak két versenyző küzdelmével. Portimaóban például meglepetést okozott a Suzuki versenyzőpárosa, az újonc Alex Lowes mögött csapattársa, Eugene Laverty futotta a legjobb kört. Ezzel nem kis meglepetést okoztak. Akkor alig volt lemaradva a Honda, és az Aprilia is a nyakukban lihegett, köztük Giugliano Ducatijával.
Tom Sykes az, akit mindenki le akar győzni

 
További izgalomra ad okot, hogy a mezőny egyetlen nem EVO specifikációjú BMW nem más, mint Tóth Imi versenymotorja, aki szerint minél erősebb egy motor, annál jobban passzol a stílusához, így nem lesz nehéz megszoknia az új gépet. Csapattársa a tavaly még EJC-ben vitézkedő fiatal tehetségünk, Sebestyén Peti lesz egy EVO BMW-vel. Hogy már izgatottan várjuk a versenyt, az nem titok. Már csak néhány nap, és láthatjuk a 8 márkával egymásnak feszülő 25 motorost az ausztráliai Phillip Islanden.
 
Supersport
A Supersport világbajnokság mezőnye kissé átalakult a holtszezon során. A Superbike-ban bevezetett EVO kategória konkurencia lett a Supersporttal szemben, a kisebb csapatok előszeretettel választották a nagyobb kategóriát hasonló anyagi feltételeivel, mint a WSS-é. Ez azonban nem azt jelenti, hogy temetni kellene a kategóriát. 23 állandó résztvevővel vágnak majd neki a szezonnak, olyan nevekkel, mint Kenan Sofuoglu, Jules Cluzel, vagy Roberto Rolfo. Idén, aki nyerni szeretne, annak valószínűleg a törököt kell majd maga mögé utasítania, aki elmondása szerint a tavalyi világbajnok, Sam Lowes nélkül is kemény évadra számít, a már említett Cluzelt és Van der Markot tartja legnagyobb riválisainak idén. Ha hihetünk a háromszoros világbajnoknak, három esélyessel számolhatunk, három különböző motoron (Kawasaki, MV Agusta, Honda).
A fiatal holland lehet Sofuoglu egyik kihívója
 
Messzemenő következtetéseket egyelőre nehéz levonni mindkét kategóriában, azonban a tisztán látást segítheti a holnap kezdődő kétnapos teszt az ausztrál helyszínen, ahol minden nevezett Superbike és Supersport versenyző részt vesz majd, akár új, meglepetés emberek is képbe kerülhetnek.
 
A P1race.hu teljes szerkesztősége sok sikert kíván a Racing Team Tóthnak!
 
Végezetül lássuk a hétvége időbeosztását:
 
Péntek (2014. február 21.)
 
00:00 – 00:45 Első szabadedzés (Supersport)
01:45 – 02:30 Első szabadedzés (Superbike)
03:45 – 04:30 Második szabadedzés (Supersport)
05:30 – 06:15 Második szabadedzés (Superbike)
 
Szombat (2014. február 22.)
 
23:45 – 00:30 Harmadik szabadedzés (Superbike)
00:45 – 01:30 Harmadik szabadedzés (Supersport)
 
05:00 – 05:15 Első időmérő (Superbike)
05:25 – 05:40 Második időmérő (Superbike)
05:55 – 06:40 Első időmérő (Supersport)

 
23:20 – 23:35 Warm up (Superbike)
23:45 – 00:00 Warm up (Supersport)
 
Vasárnap (2014. február 23.)
 
02:00 Első futam (Superbike)
03:10 Futam (Supersport)
04:40 Második futam (Superbike)

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: