Jegyek

Futamelőzetes – Phillip Island

Superbike
Futamelőzetes – Phillip Island
2013.02.20. 10:45
Két nap sincs már hátra és kezdetét veszi a Superbike világbajnok idei első versenyhétvégéje, az Ausztrál nagydíj, ahol a Supersportban három honfitársunkért is szoríthatunk majd Talmácsi Gábor, Tóth Imre és Németh Balázs személyében.
 
A phillip islandi ring földrajzi fekvése különlegesnek mondható, hiszen lényegében közvetlenül a tenger mellett, mondhatni tengerparton került kialakításra az aszfaltcsík. A közel négy és fél kilométeres versenyhelyszín egyik fő jellegzetessége a lendületesség, amely ugyan néhány helyen megtörik egy-két visszafordító jellegű kanyarnak köszönhetően, azonban mondhatni ezek a fordulók adnak csak igazán ritmust a pályának. Az ausztrál pálya további jellegzetessége a nagy szintkülönbségek és a pár helyen beláthatatlan kanyarok, amik csak tovább nehezítik a versenyzők dolgát. A közel egy kilométer hosszú célegyenesben bizony elkél a motorerő, pláne, hogy egy elég nagy ívű kanyar fordítja rá a pilótákat a hosszú egyenes szakaszra, ami azért jobban elősegíti a nagy végsebesség elérését, mint mondjuk egy derékszögű kanyar, vagy visszafordító. A Superbike-ot illetően fontos jellegzetesség még, hogy a MotoGP-vel ellentétben nyáron látogat ide a mezőny, vagyis a Superbike mezőnye lényegesen melegebb körülmények között versenyez a helyszínen, mint majd azt októberben a Gyorsasági Motoros Világbajnokság pilótái teszik. A nagy meleg például tavaly okozott bosszúságokat néhány pilótának a Supersportban, hiszen akkor Tóth Imi és Németh Balázs is értékes pozíciókat veszített az óriási hőséget csak nehézkesen bíró abroncsok miatt.
 
Hossz: 4.448 m
Leghosszabb egyenes 900 m
Szélesség: 13 m
Balkanyarok: 7
Jobbkanyarok: 5
Építve: 1956
 
Superbike
 
Az elmúlt szezon alapján azt gondolná az ember, hogy idén egyértelműen két versenyző – Marco Melandri és Tom Sykes – között dől majd el a 2013-as világbajnoki cím sorsa, azonban az elmúlt tesztek alapján rá kellett jönnünk, hogy ez nem feltétlenül van így. Könnyedén össze lehetne ugyanis állítani egy 5-6 névből álló listát azokból a pilótákból, akik futamot nyerhetnek ebben a szezonban. Ha pedig már valaki a győzelemre is esélyes, akkor már „csak” kiegyensúlyozott teljesítménnyé kell gyúrnia jó formáját és máris nagyobb eséllyel vág neki annak a küldetésnek, hogy az összetettben előkelő helyen zárjon a végelszámoláskor. A Superbike legutóbbi phillip islandi tesztjén például Leon Camier brillírozott a Suzukival, vagyis egy olyan márkával, amelyet leginkább csak egy-egy kiemelkedő eredmény elérésére tartottunk érdemesnek. Nem kizárt azonban, hogy az angol motoros és a Crescent Suzuki legalább akkora meglepetést okoz majd, mint a tegnap legjobb időt elérő Carlos Checa.
 
Camier már Ausztráliában meglepetést okozhat a Suzukival

A gyenge előszezon alapján már-már mindenki kezdte előre leírni a 2011-es világbajnokot és persze vele együtt a nagy csinadrattával beharangozott Panigale-t, azonban Checa azért nem adja ilyen könnyen magát. És akkor még nem is beszéltünk a 2012-es pole királyról Tom Sykes-ról, vagy éppen Marco Melandriról, akinek továbbra sincs tökéletes állapotban a válla és a hírek szerint nem kizárt, hogy műttetnie kell magát. A BMW-s pilótával kapcsolatban így a legnagyobb kérdés az, hogy a sérült testrész mennyiben nyomja rá a bélyegét az olasz teljesítményére. Végül de nem utolsó sorban említést kell tenni a gyári hondásokról és persze apriliásokról is, pláne, hogy utóbbi alakulat a címvédő szerepét tölti be. Természetesen addig kár messzemenő jóslatokba bocsátkozni, amíg nem látjuk, hogy ki mire képes az egyes edzéseken, azonban az izgalmak szempontjából mindenképp ígéretes, hogy a keddi teszt során a legjobb tizenegy versenyző egy másodpercen belül volt.
 
Supersport
 
Mivel Talmácsi Gábor, Tóth Imre és Németh Balázs is a Supersportban áll rajthoz, ezért bizonyára a legtöbb magyar motorsport rajongó a Superbike 600-as géposztályának futamát várja majd. A hétfőn és kedden megrendezett teszten mindhárom magyar motoros részt vett, amely során Talmácsi Gábor nagyszerűen teljesített és rendre a legjobbak között zárt. A 2007-es MotoGP 125-ös világbajnok így talán vasárnap még a dobogóért is harcba szállhat majd. Talma előtt csak az idén egyébként is favoritnak számító pilóták tudtak végezni, úgy mint például a gyári Kawasakikon ülő Foret, vagy éppen Sofuoglu, illetve a Yamahával szárnyaló Sam Löwes. Az élmezőnyben meglepetést okozhat még a Superstock600-ból érkező Michael van der Mark, vagy éppen a Yakhnich motorsport másik pilótája Vladimir Leonov.
 
Az előszezozni tesztek alapján úgy tűnik, hogy Löwes-szel és a Yamahával komolyan kell majd számolni idén

Jól szerepelt a hét eleji teszten Tóth Imre is, aki a körülményekhez képest – a magyar motoros számára tulajdonképpen ez volt az idei első teszt – egyből a pontszerző helyek környékén vette fel a tempót. A Supersport egyetlen magyar alakulatának versenyzője így remélhetőleg vb-pontokért harcolhat majd a szezonnyitón, pláne ha azt nézzük, hogy a teszt keddi napján a tizedik Luca Scassa mindössze fél másodpercre volt a 18. pozíciót megszerző Tóth Imrétől. Végül, de nem utolsó sorban pedig szóljunk pár szót Németh Balázsról is, akinek új csapatával van még ugyan hová fejlődnie, azonban ahogyan azt tőle megszokhattuk, bizonyára több helyet is javítani tud majd azon a rajtpozíción, amit szombaton megszerez. A 34-es rajszámmal versenyző magyar pilóta már az előző évek során is bizonyította, hogy a versenyeken elképesztő előrelépésekre képes, így őt is a pontszerzők közé várhatjuk.
 
A hétvégén rajthoz álló magyar motorosoknak ezúton is sok szerencsét és minél jobb eredményeket kíván a P1race.hu!
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét:
 
Péntek (2013. február 22.)
 
00:00 – 00:45 Első szabadedzés (Supersport)
01:45 – 02:30 Első szabadedzés (Superbike)
 
03:45 – 04:30 Első időmérő (Supersport)
05:30 – 06:15 Első Időmérő (Superbike)
23:45 – 00:30 Második Időmérő (Superbike)
 
Szombat (2013. február 23.)
 
00:45 – 01:30 Második szabadedzés (Supersport)
02:30 – 03:15 Második szabadedzés (Superbike)
 
05:00 – 05:50 Superpole (Superbike)
06:05 – 06:50 Második Időmérő (Supesport)
23:20 – 23:35 Warm Up (Superbike)
23:45 – 00:00 Warm Up (Supersport)

Vasárnap (2013. február 24.)
 
02:00 Első Futam (Superbike)
03:30 Futam (Supersport)
05:30 Második Futam (Superbike
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: