Jegyek

Futamelőzetes – Moszkva: Oroszország is bemutatkozik

WTCR
Futamelőzetes – Moszkva: Oroszország is bemutatkozik
2013.06.03. 10:53
Egy eddig ismeretlen helyszínre látogat a hétvégén a túraautó-világbajnokság mezőnye: Oroszország és a Moscow Raceway csatlakozik a WTCC versenynaptárához. A forduló a Lada számára lesz kifejezetten különleges, hiszen orosz csapatként, egy orosz pilótával a volán mögött fognak szerepelni hazai szurkolóik előtt.
 
A Moscow Raceway elnevezésű aszfaltcsík egyáltalán nem tekint vissza hosszú múltra, hiszen mindössze tavaly adták át a legújabb Formula-1-es pályák nagy részét tervező Hermann Tilke művét. A Renault-világsorozat avatta fel 2012-ben a létesítményt, majd augusztus végén már a Superbike világbajnokság látogatott az orosz fővárostól mintegy nyolcvan kilométerre fekvő versenypályára, s Talmácsi Gábor nyolcadik helyének köszönhetően rögtön magyar pontszerzésnek is örvendhettünk a Supersport kategóriában.
A Moscow Raceway pályarajza
 
A túraautó-világbajnokság szervezői aztán úgy döntöttek, hogy 2013-ban ez a sorozat is látogasson el Moszkvába, amely tehát első ízben fogja vendégül látni a mezőnyt. Értelemszerűen múltbeli eredményekből nem tudunk a várható erőviszonyokra következtetni, mivel nincsenek, így marad a pálya karakterisztikájának megvizsgálása. A nagyjából 4000 méter hosszúságú aszfaltcsíkon többfajta nyomvonal is kialakítható, a WTCC által használt verzió 15 kanyart fog tartalmazni. A pálya jó kétharmada tehát rendkívül kanyargós, ám található rajta két egyenes szakasz is: a célegyenest követi a leghosszabb, amely 873 méter hosszú, s ez utóbbi nemzetközi viszonylatban is legalább közepesen hosszúnak számít.
A sok kanyar miatt elvileg fekszik a Hondának a pálya karakterisztikája, így Gabriele Tarquini esélyt kaphat nyolcvan pontos hátrányának csökkentésére Yvan Mullerrel szemben
 
Ebből két dolgot lehet leszűrni: az eddigi öt forduló alkalmával láthattuk, hogy a Honda igen csak szenved az egyenes etapokon, így vélhetően az első szektorban a Salzburgringen is elképesztő fölényt mutató Chevrolet-k lesznek előnyben. A kanyargós rész azonban jóval jelentősebb hányadát teszi ki az aszfaltcsíknak, ahol már viszont előjöhetnek a Civic előnyei, s ebben bízhatnak mind a gyári pilóták, mind a Zengő Motorsport és versenyzője, Michelisz Norbert. Ráadásul 2012-ben láthattuk, hogy a magyar csapat rendkívül gyorsan tud alkalmazkodni az új helyszínekhez (elég a slovakiaringi pole pozícióra, vagy épp a sonomai dupla dobogóra gondolni), így könnyen elképzelhető, hogy a Yokohama Trophy tavalyi győztese tovább folytatja három verseny óta tartó pódiumsorozatát, amellyel kapcsolatban maga a pilóta is úgy fogalmazott a vele készült exkluzív interjúnkban, hogy abszolút lát rá esélyt.
Michelisz Norbi abban is bízhat, hogy ő és a Zengő Motorsport rendre jól teljesít az új helyszíneken
 
Vagyis összességében arra lehet számítani, hogy a Hondák ezúttal jóval közelebb lesznek a Chevy-khez, mint voltak Ausztriában, s bizony szükséges is a jó eredmény különösképp Gabriele Tarquini számára: bár a 2009-es összetett győztes már tulajdonképpen lemondott az idei világbajnoki címről, miután a háromszoros első Yvan Muller már nyolcvan ponttal vezet előtte, az olasz aligha adta fel ténylegesen a küzdelmet, s vélhetően a moszkvai állomás egy jó alkalom lehet arra, hogy elkezdje csökkenteni lemaradását a franciával szemben.
Mikhail Kozlovszkij és a Lada fogja kapni a legnagyobb biztatást a hazai szurkolóktól
 
Bár a viszonylag erős szezonkezdet után nem igazán találják nyerő formájukat, így lehetséges, hogy ez a hétvége sem róluk fog szólni az élmezőny szempontjából, de mindenképp ki kell emelni a Lada alakulatát. Az orosz gyár hazai közönsége előtt fog versenyezni, ráadásul a rendkívül rutinos James Thompson mellett egy orosz újonc, Mikhail Kozlovszkij a másik pilótájuk, aki Alekszej Dudukalo Monza utáni menesztése után kapott lehetőséget a világbajnokság mezőnyében, s egyre jobban belerázódik a küzdelmekbe. Ezt a pályát ráadásul ismeri is, így ő is elmondta: legalábbis a hétvége elején valamelyest előnyt jelenthet ez a számára. A szurkolók egészen biztosan mögötte és a csapat mögött fognak állni, valószínűleg hasonló biztatás fognak kapni, mint a Hungaroringen a zengősök – még ha ugyanakkorát nyilván nem is lehetséges.
 
A WTCC moszkvai hétvégéjének programját kedden egy külön cikkben közöljük.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: