Jegyek

Futamelőzetes – Monza: Ismét a sebesség szentélyében veszi...

WTCR
Futamelőzetes – Monza: Ismét a sebesség szentélyében veszi kezdetét a szezon
2013.03.17. 10:00
Már nem kell sokat aludnunk, hogy a túraautó-világbajnokság szereplőit ismét versenykörülmények között láthassuk megküzdeni egymással: jövő hétvégén az olaszországi Monzában kezdetét veszi a WTCC 2013-as szezonja, természetesen a tavalyi privát világbajnok Michelisz Norberttel a mezőnyben!
 
A modernkori túraautó-világbajnoki szezonok eddig két különböző helyszínre látogattak el az aktuális idényt megkezdeni: az előző nyolc alkalomból ötször a brazíliai Curitiba fogadta először a mezőnyt az adott évben, míg a maradék három alkalommal Monza volt a kiválasztott. Míg előbbi forduló helyzete a 2013-as versenynaptárban eléggé kérdéses, addig az olaszországi pálya tavaly után ismét a szezonnyitónak ad otthont – ahogy tette azt 2005. április 10-én is, amikor a WTCC történetének első versenyére sor került, amelyet a német Dirk Müller nyert egy BMW volánjánál. Ráadásul 2009 kivételével minden alkalommal ellátogatott a pályára a mezőny (olaszországi forduló akkor is volt, méghozzá Imolában, vagyis az ország minden évben része volt a kalendáriumnak), vagyis kijelenthető, hogy Monza a túraautó-világbajnokság egyik kultikus helyszíne.
A modernkori túraautó-világbajnokság első versenyének dobogója Monzából 2005-ből
 
De nem csak a WTCC tekintetében rendelkezik ekkora presztízzsel az aszfaltcsík: a legendás olasz pálya 1922-ben épült, vagyis már több, mint kilencven éve fogadja a világ legpatinásabb versenysorozatait – köztük a Formula-1-et is, amely eddigi 63 éves történelme során mindössze egy alkalommal, 1980-ban nem versenyzett Monzában (ott is Imola vette át a szerepét, amely aztán később San Marinói Nagydíj néven szerepelt a versenyek között), amellyel természetesen a legtöbb futamnak otthont adó pályának számít a száguldó cirkusz történetében. A gyors egyeneseiről elhíresült olaszországi ring sajnos több halálesetnek is helyszíne volt: többek között Alberto Ascari, akiről később sikánt neveztek el a pályán, Wolfgang von Trips, Ronnie Peterson és az F1 egyetlen posztumusz világbajnoka, Jochen Rindt is itt vesztette életét az autóversenyzés nagyjai közül.
A monzai aszfaltcsík
 
Az aszfaltcsík mára több átalakításon is átesett a biztonságot szem előtt tartva (régen volt egy oválból álló része is a pályának), ugyanakkor legfontosabb tulajdonságát, a gyorsaságot nem veszítette el, egyeneseivel és gyors, lendületes kanyarjaival, amelyek ritmusát csak egy-két sikán töri meg, méltán szolgál rá továbbra is a „sebesség szentélye” elnevezésre. Monzát jelenleg is a világ leggyorsabb pályái között tartják számon, ahol a leszorítóerő fontossága kicsit háttérbe szorul a magas végsebesség mellett, vagyis ezen a pályán azok lubickolhatnak igazán, akik az egyenesekben a legnagyobb tempóra képesek. Persze a sikánok tökéletes bevételéhez és a lendületes utolsó kanyar, a Parabolica ideális teljesítéséhez nem csak végsebesség szükséges, ugyanakkor az egyenesek által dominált pályán sokkal inkább előtérbe kerül az autók ezen paramétere.
Tavaly a Chevrolet dominált: hatból öt dobogós helyet ők csíptek meg
 
Márpedig a 2012-es eredményeket elnézve összességében a Chevrolet tudott a legjobban alkalmazkodni az olasz pálya körülményeihez: Yvan Muller mindkét tavalyi futamot megnyerte, s a három gyári versenyző a két verseny hat dobogós helyezéséből mindössze egyet nem sajátított ki magának. Muller idén is Monza és a világbajnokság egyik legnagyobb esélyeseként érkezhet az idénynyitóra, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az RML mögött immáron nem áll ott az amerikaiak gyári támogatása. Ennek hiányát azonban vélhetően csak a szezon második felében érezhetik meg – ha egyáltalán meg fogják érezni –, így a háromszoros világbajnok francia az egyik favoritja az előttünk álló hétvégének.
Tarquini és Monteiro immár közösen küzd a Honda sikeréért
 
Muller egyik legnagyobb ellenfele Gabriele Tarquini lehet, a 2009-es világbajnok mellett is rengeteg érv szól ugyanis. Egyrészt ő érte el a legjobb köridőt a héten Monzában tartott kollektív teszten (igaz, a gyakorláson egyetlen chevrolet-s csapat sem vett részt), másrészt ő tartja a pályacsúcsot tavalyról 1:57.915-tel, harmadrészt 2012-ben ő szerezte meg a pole-t az időmérőn, végül pedig ő volt az, aki azt a bizonyos egyetlen fennmaradó dobogós helyezést elcsípte Muller, Menu és Huff hármasa mellett. Ráadásul tette mindezt egy SEAT-tal, idén pedig már a JAS Motorsport színeiben egy 2013-as Honda Civicet vezethet majd hazai versenyén, így egyértelmű, hogy csapattársával, Tiago Monteiróval egyetemben jó eredményre lehet képes Monzában.
2012-ben jól ment Olaszországban a Zengő Motorsport: Michelisz Norbert sokáig vezette a második futamot, Wéber Gábor pedig első hétvégéjén a Q2-be jutott
 
S ha már Honda: a Zengő Motorsportnak és Michelisz Norbertnek ez lesz az első éles bevetése az új autóval. Igaz, a tavalyi privát világbajnok egyelőre csak Monteiro tavalyi kocsiját próbálhatta ki, ugyanakkor a magyar pilóta rendkívül szeretheti az olaszországi helyszínt: 2012-ben a második versenyt az élről kezdhette meg a BMW-vel és sokáig az élen is állt, csak aztán érkezett az a bizonyos galamb, amely megfosztotta attól a pilótát és a csapatot, hogy már az első hétvégén győzelmet ünnepelhessenek az abszolút értékelésben. A zengősök tavaly amúgy nem csak Michelisz révén remekeltek: az első hétvégéjét teljesítő Wéber Gábor, aki idén sajnos nem lesz állandó résztvevője a versenyeknek, rögtön a Q2-be tudott jutni az időmérőn.
James Thompson (jobbról a második) azok közé tartozik, akik már nyertek Monzában (2005, 2. futam) – most a Ladával szeretne jó eredményt elérni
 
Az első helyek sorsába Mulleren és a Hondákon kívül talán még az elnyűhetetlen Tom Coronel szólhat bele a BMW-vel, aki rendre az élmezőnyben szokott autózni a német márkával, valamint nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mezőnybe visszatérő Ladánál versenyző James Thompson például már nyert Monzában: a brit a 2005-ös hétvége második futamán tudott diadalmaskodni. Minden bizonnyal sokan nagy érdeklődéssel fogják majd követni a címvédő Rob Huff produkcióját is, aki a WTCC-ben első ízben fog nem Chevrolet-val versenyezni, a sorozathoz újonnan csatlakozó és a britet Winkelhock helyére leszerződtető Münnich Motorsport színeiben ugyanis SEAT-ot fog majd vezetni. A mezőny rajtuk kívül is rendkívül népes lesz, hiszen összesen 25 induló szerepel a hivatalos nevezési listán.
A túraautó Európa-kupa is jövő héten rajtol: íme egy kép a Zengő Junior Team SEAT-járól
 
Az ETCC-ben pedig még többen, összesen harminchatan lesznek majd a mezőnyben – hiszen ne feledkezzünk el róla: a világbajnokság mellett a túraautó Európa-kupa is jövő héten veszi kezdetét Monzában. Ráadásul ebben a sorozatban is lesz kiért szorítanunk: ifj. Ficza Ferenc és Nagy Norbert révén az újonnan létrehozott Zengő Junior Team két versenyzővel is képviselteti magát, akik egy-egy SEAT-ot fognak majd vezetni. A bajnokságra egyébként valószínűleg a szokásosnál is nagyobb figyelem hárul majd, hiszen Lewis Hamilton öccse, Nicolas is az indulók között lesz.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: