Jegyek

Futamelőzetes – Laguna Seca

Superbike
Futamelőzetes – Laguna Seca
2013.09.26. 09:49
A Superbike világbajnokság hétvégi, laguna secai fordulóján kizárólag a Superbike mezőnyét láthatjuk majd pályára gurulni, ahogyan a MotoGP esetében ez a királykategóriával is lenni szokott.
 
Laguna Seca az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angeles-től északra, Monterey mellett található, hegyekkel övezett, sivatagi jellegű területen. A kicsivel több mint három és fél kilométer hosszú pálya a Superbike kalendáriumának egyik legrövidebb aszfaltcsíkja, így a pilóták a versenytáv teljesítése során nagyjából harmincszor mennek körben a ringen. Annak ellenére azonban, hogy nem egy maratoni pályáról van szó, elég változatosnak és nehéznek mondható a laguna secai nagydíj helyszíne, ami elsősorban a szintkülönbségeknek és a helyenként egyedi kanyartípusoknak tudható be. Példaként említhetnénk a kissé „megtört” célegyenest, amelynek a végén a pilóták döntött motorral kénytelenek venni a féktávot, ami egy hajtűkanyarba vezeti a mezőnyt. A pálya legfőbb jellegzetessége azonban mégiscsak a dugóhúzó (Corkscrew) kanyarkombináció , ahol a versenyzők a forduló nevéből is adódóan dugóhúzó szerűen hirtelen métereket „esnek” lefelé. Mivel az amerikai aszfaltcsíkon található leghosszabb egyenes mindössze alig több mint négyszáz méter, ezért a motorbeállításokat illetően sokkal inkább fontos a versenygép stabilitása, a kifogástalan futómű, megfelelő tapadás és ezzel együtt kigyorsítás.
Hossz: 3.610 m
Leghosszabb egyenes 453 m
Szélesség: 15 m
Balkanyarok: 7
Jobbkanyarok: 4
Építve: 1957
 
Superbike
 
A Superbike történetében eddig összesen tíz alkalommal rendezték az amerikai nagydíjat Laguna Secában, 1995 és 2004 között. Az utolsó laguna secai viadalt Chris Vermeulen nyerte a Ten Kate Hondával, ráadásul az ausztrál versenyző akkor duplázni tudott, hiszen az első futamon is ő állhatott fel a 2004-es nagydíj során a dobogó legfelső fokára. Az akkor 21 főt számláló mezőnyből ma már csak egyetlen olyan versenyző van, aki ezúttal is rajthoz áll majd, ő pedig nem más, mint Leon Haslam, aki akkoriban egy Ducati nyergében, a Renegade Ducati színeiben húzta a gázt. Természetesen mivel közel tíz évvel ezelőtti eseményről beszélünk, ezért szinte megjósolhatatlanok az erőviszonyok, habár annyi biztos, hogy nagy meglepetés lenne, ha mondjuk Suzuki, vagy netán Ducati győzelem születne. Előbbi márka tulajdonképpen 2010 vége óta nem rendelkezik ütőképes csomaggal, utóbbinak pedig egyelőre úgy tűnik, hogy „kissé” mellényúltak az új modelljükkel.
 
A legutóbbi laguna secai futamot, még 2004-ben, Chris Vermeulen nyerte a Ten Kate Honda színeiben

Mindennek köszönhetően, illetve az év eddigi versenyeit elnézve, három márka kerülhet előtérbe a Kawasaki, az Aprilia és a BMW jóvoltából. Természetesen a Hondát sem szabad leírni, azonban rájuk egy ideje versenyről versenyre inkább csak egyfajta fekete lóként lehet tekinteni, hiszen sosem tudni mikor lesznek képesek jó eredményre. Mivel a szezonból már csak három nagydíj, vagyis hat futam van hátra, ezért a laguna secai forduló is igen meghatározó szerepet játszik majd abban, hogy év végén ki nyeri a bajnoki címet. A tabellát egyelőre Tom Sykes vezeti, azonban mindössze nyolc pont az angol versenyző előnye Sylvain Guintoli előtt, aki kiegyensúlyozott teljesítményével még mindig partiban tartja magát a vb-elsőséget illetően.
 
A legendás dugóhúzó

Persze a Eugene Lavertyt és Marco Melandrit sem szabad leírni, hiszen nekik is még abszolút reális esélyük van rá, hogy idén ők legyenek a legjobbak, ha az összetett állását böngésszük. Négyük csatájában azonban könnyen megkeverheti a lapokat egy éppen kiugró eredményt produkáló versenyző. Gondolunk itt Chaz Davisre, vagy éppen a Superbike-ban nemrég debütáló Toni Eliasra, aki már Törökországban is nagyszerűen ment. Elias ráadásul jól ismeri a laguna secai ringet, hiszen a MotoGP-ben éveken át versenyzett a helyszínen, így ki tudja mire lesz képes az apriliás.
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét:

Péntek (2013. szeptember 27.)
 
20:45 – 21:30: Első szabadedzés (Superbike)
23:30 – 00:15: Első időmérő (Superbike)
 
Szombat (2012. szeptember 28.)
 
02:15 – 03:15: Második időmérő (Superbike)
 
18:00 – 18:30: Második szabadedzés (Superbike)
20:00 – 20:50: Superpole (Superbike)
23:00: Első futam (Superbike)
 
Vasárnap (2012. szeptember 29.)
 
20:50 – 21:05: Warm Up (Superbike)
23:00: Második futam (Superbike)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: