Jegyek

Futamelőzetes – Hungaroring

WTCR
Futamelőzetes – Hungaroring
2014.04.30. 20:00
Harmadik állomásához érkezik a túraautó-világbajnokság 2014-es idénye, s ezúttal a helyszín nem más, mint a Hungaroring. Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport nyilvánvalóan megkettőzött erővel küzdenek majd, hogy kiszolgálják a mindig pazar hangulatot varázsoló közönséget, s ne felejtsük el, hogy a hétvégén Kiss Pál Tamásnak is drukkolhatunk az AutoGP mezőnyében.
 
Magyarország legszínvonalasabb és legismertebb versenypályáját 1986-ban rekordidő alatt építették meg és adták át, és azóta is megszakítás nélkül minden esztendőben vendégül látja a Formula-1 mezőnyét – ennél hosszabb szériát csak Monaco és Monza tud felmutatni a száguldó cirkuszban. A mogyoródi pálya az évtizedek során az európai autósport egyik központja lett: ezt mi sem mutatja jobban, hogy idén olyan szériák is ellátogatnak hozzánk az F1 és a túraautó-vb mellett, mint a DTM (Német Túraautó-Bajnokság) vagy éppen a Renault-világsorozat.
 
A Hungaroring jelenlegi formájában 4381 méter hosszú, 14 kanyart, s a rendkívül technikás pályák közé tartozik. A szűk aszfaltcsíkon nehéz előzni, így itt kiemelt jelentősége van a jó rajtpozíció megszerzésének, az időmérőn mutatott forma tehát alapvetően meghatározhatja a versenyzők vasárnapi szereplését. Fontos kiemelni, hogy kanyargós jellege miatt nem a végsebesség dominál (bár a célegyenes azért elég hosszúnak mondható, így ott van lehetőség tiszta manőverek kivitelezésére is), ezért a kanyarokban való tapadás még hangsúlyosabb szerepet kap a magyar hétvégén.
Michelisz Norbi eddig minden évben dobogóra állhatott a Hungaroringen: tavaly például egy második hely volt a termése
 
A WTCC 2011-ben látogatott először hazánkba: akkor a marrakechi futamot helyettesítette a Hungaroring, s rögtön hatalmas sikert aratott a versenyzők és a szurkolók körében. Ebben nagy szerepe volt az akkor már a világbajnoki mezőnyben szereplő Zengő Motorsportnak és Michelisz Norbertnek, akik miatt évről évre tízezrek látogatnak ki az eseményre, s idén már negyedszerre varázsolhatják el a világot azzal a fergeteges hangulattal, amelyet az egész hétvége során teremtenek, s amelyről a külföldi médiumok is csak szuperlatívuszokban tudnak beszámolni.
 
Azt, hogy eredmények tekintetében is lesz-e oka örömre a magyar szurkolóknak, nehéz megmondani – a statisztikák szerint igen, hiszen Norbi mindhárom előző alkalommal dobogóra tudott állni a Hungaroringen (2012-ben megnyerte a második futamot, 2011-ben és 2013-ban pedig egy-egy második helyet gyűjtött be az első versenyen). Az idei két versenyhétvége tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a mezőnybe újoncként megérkező Citroën óriási fölényben van: mind a négy futamot megnyerték (José María López kétszer, Yvan Muller és Sebastian Loeb pedig egyszer-egyszer látta meg elsőként a kockás zászlót), s óriási előnyüket vélhetően még a hatvan kilós pluszsúly sem tudja kompenzálni, legfeljebb csak közelebb kerülhetnek hozzájuk az üldözők.
Mennyivel csökken a Citroënek előnye a kompenzációs súlynak köszönhetően?
 
Így a mezőny többi részének tulajdonképpen egy dolog adhat reményt arra, hogy megverjék a C-Elysée-ket: a második versenyen minden bizonnyal a nyolcadik és tizedik helyek környékéről kell majd rajtolnia a francia gyártó pilótáinak, s a Hungaroringen a korábban említett módon rendkívül nehéz az előrejutás – igaz, a Citroënek eddigi dominanciáját látva a célegyenesben így is megehetik a mezőnyt. Bízzunk azonban benne, hogy a többi márka, és főleg a Honda és Michelisz Norbi legalábbis meg tudja nehezíteni Mullerék dolgát.
 
Nem a Zengő Motorsport pilótája lesz azonban az egyetlen honfitársunk, akinek drukkolhatunk ezen a hétvégén, hiszen az AutoGP ezúttal is elkíséri a WTCC-t, így Kiss Pál Tamás a mogyoródi aszfaltcsíkon versenyez a következő napokban. A Zele Racing pilótája eddig háromszor ért célba, s mindhárom alkalommal dobogóra állhatott, sőt a Paul Ricard-i első viadalt meg is nyerte, aminek köszönhetően a pontverseny harmadik helyét elfoglalva érkezik a magyar fordulóra. Reméljük, Tomi hazai pályán is tudja folytatni 2014-es remeklését!
 
Aki teheti, az tehát látogasson ki a hétvégén a Hungaroringre, és szurkoljon Michelisz Norbi és Kiss Pál Tomi sikeres szerepléséért! A három nap WTCC-s és AutoGP-s programja itt található.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: