Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Vila Real

WTCR
Futamelőzetes és menetrend – Vila Real
2015.07.08. 11:52
Kétharmadához érkezik a túraautó-vb 2015-ös szezonja, amelynek utolsó európai fordulóját rendezik a hétvégén, méghozzá egy, a teljes mezőny számára ismeretlen helyszínen, Vila Realban. A gyors vonalvezetésű utcai pálya komoly kihívás elé állítja a versenyzőket, akik közül a citroënesek vélhetően ismét kiemelkednek majd, de talán Michelisz Norbi is elcsíphet egy jó eredményt.
 
Bár még csak július első felében járunk, a túraautó-világbajnokság idei szezonja már a kétharmadához érkezik a hétvégén, hiszen a 12 fordulóból álló évad nyolcadik állomását rendezik meg a következő napokban. A mezőny egy év kihagyás után visszatér Portugáliába, ám ezúttal nem Portóban (a fenti főkép a 2013-as ottani verseny során készült), hanem egy másik utcai pályán, Vila Realban mérik össze tudásukat, amely egyébként egyúttal az esztendő utolsó európai helyszíne is lesz. A mindenki számára ismeretlen aszfaltcsíkon már az 1930-as években is rendeztek versenyeket, ám hosszú idő után a WTCC lesz az első világbajnoki sorozat, amely ellátogat Vila Realba. A pálya nehézségét adja, hogy a közel lévő korlátok ellenére is rendkívül gyors a vonalvezetése: nem véletlen, hogy a hazaiak kedvence, Tiago Monteiro Makaó és a Nordschleife keverékének nevezte a helyszínt.
A 4,6 kilométer hosszú pálya vonalvezetése
 
Ami a mezőny összetételét illeti, ismét lesz két változás a legutóbbi, franciaországi fordulóhoz képest. Egyrészt Szlovákiához hasonlóan ismét az argentin Néstor Girolami vezeti majd a Honda Racing Team Sweden autóját, nem pedig Rickard Rydell (erről még a svéd pilóta pajzsmirigy-gyulladása alatt állapodtak meg a felek). Másrészt újabb újoncot köszönthetünk a világbajnokságon a portugál Manuel Pedro Fernandes személyében, aki a Campos Racing harmadik Chevrolet-jét fogja vezetni a hétvégén – úgy tűnik, az alakulat rendre lehetőséget biztosít egy-egy hazai tehetségnek, hiszen Szlovákiában például Mat’o Homola ülhetett bele ebbe az autóba.
Girolami második hétvégéjére készül a világbajnokságon

Az esélyeket illetően alighanem Portugáliában is a Citroënek fölényére számíthatunk, bármennyire is lettek tíz kilóval könnyebben a Hondák, mint a Paul Ricardon. A francia gyártó pilótáinak házon belüli versenye azonban továbbra is tartogathat izgalmakat, mert bár José María López másfél héttel ezelőtti második futamos győzelmével ismét 39 pontra növelte előnyét Yvan Mullerrel szemben, az előző fordulók során inkább a négyszeres vb-győztes volt jobb formában. Kettejük párharcát befolyásolhatja az idei évre határozottan feljavuló Sebastien Loeb is, akinek azonban az összetettben már kevés esélye van csapattársai ellen, miközben hármójuk mellett egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt Ma Qing Hua is.
López legutóbb ismét növelni tudta előnyét az összetettben
 
A Hondák könnyülése azt eredményezheti, hogy a Civicek jelentik majd a második erőt Portugáliában, de Michelisz Norbi tegnapi blogbejegyzésében is figyelmeztetett rá, hogy ha a Chevy-k jó napot fognak ki, továbbra is veszélyt jelenthetnek rájuk, különösen egy körön. A japán márka versenyzői – Mával kiegészülve – egyébként rendkívül kiélezett küzdelmet folytatnak a pontverseny negyedik helyéért, így a Zengő Motorsport pilótájának ilyen szempontból is fontos lenne egy erős szereplés. A magyar változó eredményeket szokott felmutatni városi pályákon, hiszen míg Makaón rendre jól szerepelt, Marrakechben általában elkerüli a szerencse, az viszont tény, hogy csapatával együtt gyorsan alkalmazkodni szoktak az új pályákhoz.
Michelisz Norbi már csak két pontra a tabella negyedik helyétől
 
Természetesen nem szabad megfeledkezni a Ladákról sem, amelyek az elmúlt időben egyértelműen erősebb produkcióval álltak elő, mint korábban: vélhetően egyrészt a Vesta versenyképessége is javult, másrészt a pilótaváltások is jót tettek az alakulatnak. Rob Huffra egyébként is érdemes lesz külön odafigyelni: a britek 2012-es világbajnoka legtöbbször elemében van a szűk utcai helyszíneken, ezt jól bizonyítja számtalan makaói győzelme is. Az orosz gyár ugyanakkor egyelőre főként az edzéseken villog, a futamokon rendre elrontják a rajtokat, és különböző balszerencsés helyzetek is sújtják őket, így hosszabb távokon valószínűsíthetően inkább a Chevy-kkel lesznek majd versenyben Vila Realban is.
Az utcai pályák specialistája, Huff a hétvégén is villanthat a Ladával
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét, amiben lesz néhány eltérés a megszokottakhoz képest. Egyrészt számolni kell az egyórás időeltolódással, másrészt a városi pályákra vonatkozó szabályok értelmében az időmérő első szakasza 20 helyett 30, második szakasza pedig 10 helyett 15 perces lesz, harmadrész pedig idén először fordul az elő, hogy a két futamot nem közvetlenül egymás után rendezik, hanem az elsőre dél körül, a másodikra pedig késő délután kerül sor. Erre vélhetően azért van szükség, hogy a WTCC-t közvetítő és szervező Eurosport a két viadal között zavartalanul műsorára tűzhesse a francia központú csatorna számára érthető módon rendkívül fontos Tour de France aktuális szakaszát. Hasonló okok miatt egyébként a szombati kvalifikáció sem kerül élőben adásba, a vasárnapi versenyeket azonban már természetesen élőben közvetíti a csatorna.
 
WTCC, Vila Real, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (július 10.)    
12:30 - 13:00 Teszt  
     
Szombat (július 11.)  
10:10 - 10:40 1. szabadedzés  
13:00 - 13:30 2. szabadedzés  
16:15 - 17:30 Időmérő (Q1 + Q2 + Q3) (tv: Eurosport, felvételről, 18:00)
     
Vasárnap (július 12.)  
12:45 1. futam (tv: Eurosport, élő)
18:15 2. futam (tv: Eurosport, élő)

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: