Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Phillip Island

Superbike
Futamelőzetes és menetrend – Phillip Island
2015.02.18. 08:00
Február közepe is elmúlt, így – immár hagyományosan – a Superbike világbajnokság kezdetét várhatjuk. Ezzel hivatalosan is megkezdődik a motorversenyek szezonja, és ennek tudata akár a hideg és szürke téli reggeleken is képes széles mosolyt csalni a motorsport-rajongók arcára. Főleg úgy, hogy Rizmayer Gábornak és Tóth Imrének is szoríthatunk.
 
Nem is kezdődhetne jobb helyszínen a Superbike világbajnokság, mint a legendás Phillip Islanden. Európától eltérő módon ott ilyenkor általában nagyszerű az időjárás a motorozáshoz. A szél viszont könnyen megkavarhatja a kártyákat, ám Phillip Islanden erre mindig számítani kell, hiszen az óceán partjára épült. A lendületes vonalvezetésnek és a jelentős szintkülönbségeknek köszönhetően egy igen izgalmas versenyhelyszínről beszélhetünk, ami nem véletlenül tartozik a legtöbb versenyző kedvencei közé.

Az ausztrál pályán 4448 métert kell megtenni ahhoz, hogy egyszer körbeérjünk rajta. Szélessége átlagosan 13 méter. A versenyzők összesen 12 alkalommal kanyarodnak egy körön, ezekből 7 balkanyar, 5 pedig jobbkanyar. Itt elengedhetetlen a jó futómű és váz, valamint ezek tökéletes beállítása, hiszen sok a tempós kanyar. A hadra fogható ménesek számából is elkél jó néhány a hosszú célegyenesben, ahol a Superbike leggyorsabb gépei elérhetik akár a 310 km/h-s sebességet is. 

Ami a várható végkifejletet illeti, többesélyes a dolog a Superbike-ban. A téli tesztek folyamán nagyszerű formát mutatott a Ducati, akik talán már régi fényükben csillogtak. Náluk nagyon fájó viszont, hogy a hétvégét kénytelen kihagyni Davide Giugliano – sőt, a legfrissebb hírek szerint az olasz legalább 90 napig, azaz három hónapig nem lesz képes motorozni –, aki épp itt esett el a hét eleji hivatalos teszten, melynek következtében kisebb csigolyatöréseket szenvedett, így csak Chaz Davies képviselheti a gyári alakulatot. A Kawasaki sem vallott szégyent a tél folyamán, a „zöldek” új párosukkal minden bizonnyal az elsőségért hajtanak majd. Külön érdekes lesz megfigyelni, hogyan alakul Jonathan Rea és Tom Sykes harca és viszonya, hiszen ismerjük a történetet, mi a helyzet két dudással egy csárdában.

A kétnapos teszten pedig elképesztő volt a Suzuki, különösen Alex Lowes, aki mindkét felvonást megnyerte. A GSX-R-nek már évek óta nagyon fekszik ez a ring, Lowes ezt ki is használta, kérdés, mire lesz képes hétvégén. Randy de Puniet teljesítménye bizonytalan lehet, mivel ő is nagyot esett hétfőn, kedden pedig ez a köridőin is meglátszott. A Red Devils csapat Apriliái is jól muzsikáltak a felkészülés során, őket is mindenképp az élmezőnybe lehet várni. Sokkal nagyobb kérdőjel viszont a Honda, a regnáló világbajnok Sylvain Guintoli ugyanis nincs tökéletes állapotban, az újonc Van der Mark pedig még ismerkedik a kategóriával és a CBR-rel, ami nevével ellentétben továbbra sem tűnik túl pengének.

Nem szabad megfeledkezni a BMW Racing Team Tóthról sem, hiszen idén is felveszik a kesztyűt a világbajnokságon. Rizmayer Gábor immár állandó csapattag, mellette természetesen ifj. Tóth Imre húzza a gázt. A teszten nem sikerült ugyan túl jó időket menniük, a sok megtett kilométer, begyűjtött adat, valamint a pénteken beszerelésre kerülő erősebb motorblokk sokat lendíthet rajtuk. Mi mindenesetre nagyon szorítunk azért, hogy zökkenőmentesen zajlódjon a hétvége számukra, s így újra a világbajnoki pontok közelébe kerüljenek.

De ne feledkezzünk meg a Supersportról sem! Michael van der Mark távozásával egészen biztos, hogy új bajnokot avatunk majd a 600-asok között idén. De ki lesz az a bajnok, és ki kezdi majd a legjobban az évet? Kenan Sofuoglu – aki sokak szerint erre a kategóriára született – egyértelműen az esélyesek között van. Ahogyan a tavalyi ezüstérmes, Jules Cluzel is. A franciánál meg kell említeni az MV Agusta teljesítményét is, hiszen nagyon jó előjelekkel fejezték be a hivatalos kétnapos tesztet. Hétfőn jó formát mutatott a három évet a kategóriától távol töltő Gino Rea is, akinek egy kisebb műtétre volt szüksége egy korábbi sérülése miatt, így nem ült motorra kedden, a hétvégén viszont elvileg gond nélkül elindulhat.

Végezetül pedig lássuk a szezonnyitó hétvége menetrendjét. A tízórás időeltolódás miatt az összes edzésre, kvalifikációra és futamra éjszaka kerül sor, így nagyon korán kell kelnie – vagy épp nagyon későn feküdnie – annak, aki semmiről sem akar lemaradni, hiszen magyar idő szerint gyakran már az előző nap kései óráiban megkezdődik a program. A Supersport vb első szabadedzése, amely az évad első hivatalos tréningje lesz, pontban pénteken nulla órakor veszi kezdetét, a rajthelyosztókat szombaton hajnalban rendezik, míg a versenyekre vasárnap éjjel kettő órától kerül sor. Ami pedig a televíziós közvetítést illeti: a Superbike világbajnokság és betétfutamainak jogai erre az évre is az Eurosportnál maradtak, amely csatorna a mostani futamokat is egytől egyig élőben műsorára tűzi.
 
Mi már nagyon izgatottan várjuk, mit hoz majd a két kategória, mennyi körömrágásban lesz részünk. Szurkoljuk át együtt a hétvégét!
 
WSBK, Phillip Island, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (február 20.) 
   
00:00 - 00:45Supersport, 1. szabadedzés 
01:45 - 02:30Superbike, 1. szabadedzés 
   
03:45 - 04:30Supersport, 2. szabadedzés 
05:30 - 06:15Superbike, 2. szabadedzés 
   
23:45 - 00:30Superbike, 3. szabadedzés 
   
Szombat (február 21.) 
   
00:45 - 01:30Supersport, 3. szabadedzés 
02:30 - 03:00Superbike, 4. szabadedzés 
   
05:00 - 05:40Superbike, Superpole (SP1 + SP2) 
05:55 - 06:40Supersport, Időmérő 
   
23:20 - 23:35Superbike, Warm up(tv: Eurosport 2, 12:30, felvételről)
23:45 - 00:00Supersport, Warm up 
   
Vasárnap (február 22.) 
   
02:00Superbike, 1. futam(tv: Eurosport, élő)
03:10Supersport, Futam(tv: Eurosport, élő)
04:40Superbike, 2. futam(tv: Eurosport, élő)

Írta: Balogh Tamás és Keszthelyi Gábor
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
 
race.com
 
Kövess minket!
youtubefacebooktwitterrss

VR46 shop
Pálya információ
MotoGPSuperbikeWTCC
2017. Március 26. 20:00
Katari Nagydíj
Losail International Circuit

Épült: 2004
Teljes hossza: 5380m
Szavazás
Hányadik helyen végez a WTCC 2017-es szezonjában Michelisz Norbert?
Világbajnok lesz!
Épp csak lemarad a vb-címről, második lesz.
Harmadik lesz, megszerezve hazánk első vb-dobogóját.
Megismétli tavalyi negyedik helyét.
Csak az ötödik helyen végez.
Hatodik vagy annál rosszabb pozícióban zár.
VB Ranglista
MotoGPSuperbikeSupersportWTCC
Poz.PilótaMárkaPont
1.M. MarquezHonda0
2.V. RossiYamaha0
3.J. LorenzoYamaha0
4.M. VinalesSuzuki0
5.A. DoviziosoDucati0
6.D. PedrosaHonda0
7.C. CrutchlowHonda0
8.P. EspargaroYamaha0
9.A. IannoneDucati0
10.H. BarberaDucati0
Formula.hu hírek
Tesztmotor.hu hírek
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2017  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika:

Runtime: 57,49ms