Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Paul Ricard

WTCC
Futamelőzetes és menetrend – Paul Ricard
2015.06.25. 19:52
Ezúttal szünet nélkül, közvetlenül a slovakiaringi forduló után folytatódik a túraautó-világbajnokság idénye: a helyszín a versenynaptárba tavaly bekerült franciaországi Paul Ricard versenypálya lesz. Bár a múlt hétvége borzalmasan sikerült Michelisz Norbiék számára, a zengős pilóta reméli, hogy akár a dobogóra is esélye lehet a Citroënek hazai versenyén.
 
Tavaly még áprilisban, a hungaroringi hétvége előtt került sor a franciaországi fordulóra, idén azonban csak június végén, a szezon hetedik állomásaként érkezik a túraautó-világbajnokság mezőnye a Paul Ricard versenypályára, amely így egyúttal a „második félidő” kezdetét is jelzi 2015-ben. A WTCC versenynaptárában több francia pálya is megfordult az elmúlt évtizedben, a Le Castellet-i aszfaltcsík tavaly került be a vérkeringésbe. Változatos vonalvezetése és óriási bukóterei miatt a világ egyik legmodernebb versenypályájának tartják, s rendszerint a pilóták is szeretnek rajta versenyezni.
 
Franciaország részben a Citroën szerepvállalásának is köszönhetően került vissza a kalendáriumba, s 2014-ben nem is okoztak csalódást a később világbajnokká avanzsáló gyártó versenyzői: az első és a második futamon is kettős győzelmet arattak. Idén is ők számítanak a legnagyobb favoritnak – annak ellenére is, hogy Szlovákiával ellentétben immáron csak a C-Elysée-k mennek majd a maximális, 60 kilós pluszsúllyal. A Hondák egyébként 40 kilóval fognak körözni, míg a Chevy-k és a Ladák hússzal: utóbbiak idén először kaptak extra súlyt, de az elmúlt hétvégéken látott meggyőző produkciójuk után ez várható is volt.
A Citroënek nyilvánvalóan szeretnének jól szerepelni hazai versenyükön, s erre minden esélyük meg is van
 
Visszatérve még a Citroënekre: egyre izgalmasabban alakul a házon belüli csata. Bár az évad kezdetekor még úgy tűnt, José María López ismét mindent letarol, ám Yvan Muller az utóbbi hetekben érezhetően magára talált, s elkezdte faragni a hátrányát argentin kollégájával szemben a pontversenyben. Emellett Sebastien Loebről sem szabad elfeledkezni, aki szintén határozottan erősebbnek tűnik, mint 2014-ben – igaz, az ő világbajnoki esélyeihez arra is szükség van, hogy két csapattársa elkövessen néhány hibát.
 
Ami a többi márkát illeti: a Hondák borzalmasan leszerepeltek északi szomszédunknál, ám az összetett állására pillantva azt láthatjuk, hogy továbbra is a japánok az elsőszámú üldözői a Citroëneknek. Remélhetőleg az a tény, hogy húsz kilogrammal könnyebbek lesznek, mint a múlt hétvégén, szintén segítségére lesz a Civiceket terelgető versenyzőknek. Michelisz Norbi ebben bízik: a Zengő Motorsport magyar versenyzője blogbejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a dobogót sem tartja elérhetetlennek. A Hondákkal kapcsolatos további információ egyébként, hogy néhány nappal ezelőtti bemutatkozása után Néstor Girolami visszaadja a helyét Rickard Rydellnek a Nika Racingnél.
Egy kör Michelisz Norbival a Paul Ricardon
(videó: MOL Group)
 
A Chevrolet-ket terelgető versenyzők közül szokás szerint többen is okozhatnak meglepetést a hétvégén. Az utóbbi időszakban főként Hugo Valente és Tom Chilton szokott villogni a Cruze-okkal, ám a mezőny egyik nagy öregjét, Tom Coronelt sem szabad leírnunk. Ahogy a Ladákat sem: bár idén először nem a gyári alapsúlyukon futnak majd, a Vesták jól teljesítenek idén, s most már nem csak Rob Huff, hanem a két új holland szerzemény, Jaap van Lagen és Nick Catsburg is szállítja a pontokat. Az oroszokkal kapcsolatos hír, hogy a hétvége után is Le Castellet-ben maradnak tesztelni, ahol a hosszútávú világbajnokságon szereplő Nicolas Lapierre is lehetőséget kap: a 31 éves francia idén megnyerte Le Mans-ban az LMP2-es kategóriát, korábban pedig a Toyota LMP1-es gyári versenyzője volt.
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét! A programban semmi meglepőt nem találunk: pénteken egy félórás teszt, szombaton két szabadedzés és a háromrészes időmérő, vasárnap pedig a két, egyenként 16 körös futam vár a mezőnyre – a kvalifikációt az Eurosport 2, a versenyeket az Eurosport közvetíti élőben. Az alábbi táblázatban pedig feltüntettük a Túraautó Európa-kupa (ETCC) eseményeinek időpontjait, mert bár a Zengő Motorsport ezúttal egyetlen versenyzőt sem indít, a magyar B3 Racing Team révén így is lesz magyar érdekeltség: pilótájuk, a szerb Dusan Borkovic két győzelemmel és az SMT kategória összetettjének első helyéről várhatja a franciaországi fordulót.
 
WTCC és ETCC, Paul Ricard, 2015 – a hétvége programja:

Péntek (június 26.)  
10:00 - 11:00ETCC, 1. teszt 
12:00 - 12:30WTCC, Teszt 
13:30 - 14:30ETCC, 2. teszt 
   
Szombat (június 27.) 
09:00 - 09:30WTCC, 1. szabadedzés 
09:45 - 10:15ETCC, Szabadedzés 
11:30 - 12:00WTCC, 2. szabadedzés 
12:15 - 12:45ETCC, Időmérő 
15:00 - 16:00WTCC, Időmérő (Q1 + Q2 + Q3)(tv: Eurosport 2, élő)
   
Vasárnap (június 28.) 
09:00 - 09:15ETCC, Warm up 
11:10ETCC, 1. futam (14 kör) 
12:45WTCC, 1. futam (16 kör)(tv: Eurosport, élő)
14:00WTCC, 2. futam (16 kör)(tv: Eurosport, élő)
15:15ETCC, 2. futam (14 kör) 

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
 
race.com
 
Kövess minket!
youtubefacebooktwitterrss

VR46 shop
Pálya információ
MotoGPSuperbikeWTCC
2017. Március 26. 20:00
Katari Nagydíj
Losail International Circuit

Épült: 2004
Teljes hossza: 5380m
Szavazás
Hányadik helyen végez a WTCC 2017-es szezonjában Michelisz Norbert?
Világbajnok lesz!
Épp csak lemarad a vb-címről, második lesz.
Harmadik lesz, megszerezve hazánk első vb-dobogóját.
Megismétli tavalyi negyedik helyét.
Csak az ötödik helyen végez.
Hatodik vagy annál rosszabb pozícióban zár.
VB Ranglista
MotoGPSuperbikeSupersportWTCC
Poz.PilótaMárkaPont
1.M. MarquezHonda0
2.V. RossiYamaha0
3.J. LorenzoYamaha0
4.M. VinalesSuzuki0
5.A. DoviziosoDucati0
6.D. PedrosaHonda0
7.C. CrutchlowHonda0
8.P. EspargaroYamaha0
9.A. IannoneDucati0
10.H. BarberaDucati0
Formula.hu hírek
Tesztmotor.hu hírek
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2017  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika:

Runtime: 59,30ms