Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Paul Ricard

WTCR
Futamelőzetes és menetrend – Paul Ricard
2015.06.25. 19:52
Ezúttal szünet nélkül, közvetlenül a slovakiaringi forduló után folytatódik a túraautó-világbajnokság idénye: a helyszín a versenynaptárba tavaly bekerült franciaországi Paul Ricard versenypálya lesz. Bár a múlt hétvége borzalmasan sikerült Michelisz Norbiék számára, a zengős pilóta reméli, hogy akár a dobogóra is esélye lehet a Citroënek hazai versenyén.
 
Tavaly még áprilisban, a hungaroringi hétvége előtt került sor a franciaországi fordulóra, idén azonban csak június végén, a szezon hetedik állomásaként érkezik a túraautó-világbajnokság mezőnye a Paul Ricard versenypályára, amely így egyúttal a „második félidő” kezdetét is jelzi 2015-ben. A WTCC versenynaptárában több francia pálya is megfordult az elmúlt évtizedben, a Le Castellet-i aszfaltcsík tavaly került be a vérkeringésbe. Változatos vonalvezetése és óriási bukóterei miatt a világ egyik legmodernebb versenypályájának tartják, s rendszerint a pilóták is szeretnek rajta versenyezni.
 
Franciaország részben a Citroën szerepvállalásának is köszönhetően került vissza a kalendáriumba, s 2014-ben nem is okoztak csalódást a később világbajnokká avanzsáló gyártó versenyzői: az első és a második futamon is kettős győzelmet arattak. Idén is ők számítanak a legnagyobb favoritnak – annak ellenére is, hogy Szlovákiával ellentétben immáron csak a C-Elysée-k mennek majd a maximális, 60 kilós pluszsúllyal. A Hondák egyébként 40 kilóval fognak körözni, míg a Chevy-k és a Ladák hússzal: utóbbiak idén először kaptak extra súlyt, de az elmúlt hétvégéken látott meggyőző produkciójuk után ez várható is volt.
A Citroënek nyilvánvalóan szeretnének jól szerepelni hazai versenyükön, s erre minden esélyük meg is van
 
Visszatérve még a Citroënekre: egyre izgalmasabban alakul a házon belüli csata. Bár az évad kezdetekor még úgy tűnt, José María López ismét mindent letarol, ám Yvan Muller az utóbbi hetekben érezhetően magára talált, s elkezdte faragni a hátrányát argentin kollégájával szemben a pontversenyben. Emellett Sebastien Loebről sem szabad elfeledkezni, aki szintén határozottan erősebbnek tűnik, mint 2014-ben – igaz, az ő világbajnoki esélyeihez arra is szükség van, hogy két csapattársa elkövessen néhány hibát.
 
Ami a többi márkát illeti: a Hondák borzalmasan leszerepeltek északi szomszédunknál, ám az összetett állására pillantva azt láthatjuk, hogy továbbra is a japánok az elsőszámú üldözői a Citroëneknek. Remélhetőleg az a tény, hogy húsz kilogrammal könnyebbek lesznek, mint a múlt hétvégén, szintén segítségére lesz a Civiceket terelgető versenyzőknek. Michelisz Norbi ebben bízik: a Zengő Motorsport magyar versenyzője blogbejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a dobogót sem tartja elérhetetlennek. A Hondákkal kapcsolatos további információ egyébként, hogy néhány nappal ezelőtti bemutatkozása után Néstor Girolami visszaadja a helyét Rickard Rydellnek a Nika Racingnél.
Egy kör Michelisz Norbival a Paul Ricardon
(videó: MOL Group)
 
A Chevrolet-ket terelgető versenyzők közül szokás szerint többen is okozhatnak meglepetést a hétvégén. Az utóbbi időszakban főként Hugo Valente és Tom Chilton szokott villogni a Cruze-okkal, ám a mezőny egyik nagy öregjét, Tom Coronelt sem szabad leírnunk. Ahogy a Ladákat sem: bár idén először nem a gyári alapsúlyukon futnak majd, a Vesták jól teljesítenek idén, s most már nem csak Rob Huff, hanem a két új holland szerzemény, Jaap van Lagen és Nick Catsburg is szállítja a pontokat. Az oroszokkal kapcsolatos hír, hogy a hétvége után is Le Castellet-ben maradnak tesztelni, ahol a hosszútávú világbajnokságon szereplő Nicolas Lapierre is lehetőséget kap: a 31 éves francia idén megnyerte Le Mans-ban az LMP2-es kategóriát, korábban pedig a Toyota LMP1-es gyári versenyzője volt.
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét! A programban semmi meglepőt nem találunk: pénteken egy félórás teszt, szombaton két szabadedzés és a háromrészes időmérő, vasárnap pedig a két, egyenként 16 körös futam vár a mezőnyre – a kvalifikációt az Eurosport 2, a versenyeket az Eurosport közvetíti élőben. Az alábbi táblázatban pedig feltüntettük a Túraautó Európa-kupa (ETCC) eseményeinek időpontjait, mert bár a Zengő Motorsport ezúttal egyetlen versenyzőt sem indít, a magyar B3 Racing Team révén így is lesz magyar érdekeltség: pilótájuk, a szerb Dusan Borkovic két győzelemmel és az SMT kategória összetettjének első helyéről várhatja a franciaországi fordulót.
 
WTCC és ETCC, Paul Ricard, 2015 – a hétvége programja:

Péntek (június 26.)    
10:00 - 11:00 ETCC, 1. teszt  
12:00 - 12:30 WTCC, Teszt  
13:30 - 14:30 ETCC, 2. teszt  
     
Szombat (június 27.)  
09:00 - 09:30 WTCC, 1. szabadedzés  
09:45 - 10:15 ETCC, Szabadedzés  
11:30 - 12:00 WTCC, 2. szabadedzés  
12:15 - 12:45 ETCC, Időmérő  
15:00 - 16:00 WTCC, Időmérő (Q1 + Q2 + Q3) (tv: Eurosport 2, élő)
     
Vasárnap (június 28.)  
09:00 - 09:15 ETCC, Warm up  
11:10 ETCC, 1. futam (14 kör)  
12:45 WTCC, 1. futam (16 kör) (tv: Eurosport, élő)
14:00 WTCC, 2. futam (16 kör) (tv: Eurosport, élő)
15:15 ETCC, 2. futam (14 kör)  

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: