Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Motegi

WTCR
Futamelőzetes és menetrend – Motegi
2015.09.09. 09:09
A hétvégén csaknem két hónapnyi szünet után folytatódik a túraautó-világbajnokság 2015-ös szezonja: a mezőny rögtön egy olyan pályára, Motegibe látogat, amely idén került be a versenynaptárba. Michelisz Norbinak a két évvel ezelőtti futamgyőzelem kapcsán szép emlékei vannak Japánból – reméljük, idén is érdemes lesz korán felkelnünk a versenyek miatt.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

Legutóbb július közepén, a portugáliai Vila Realban csapott össze a túraautó-világbajnokság mezőnye, ám néhány napon belül véget ér a várakozás, s megkezdődik az idény utolsó, ázsiai harmada. Az első felvonást Japánban rendezik, ám a pilóták nagy része számára ismeretlen helyszínen, ugyanis erre az évre Suzuka kikerült a kalendáriumból (a fenti kép a tavalyi második verseny rajtjánál készült), s nem is Okayamába tér vissza a WTCC, hanem a Twin Ring Motegi látja vendégül a versenyzőket. Az aszfaltcsík a Honda tulajdona, eredetileg saját bejáratú tesztpályának szánták, ám azóta már több neves sorozat, így például a MotoGP is évről évre tiszteletét teszi rajta.
 
A 4,8 kilométer hosszúságú kör tipikusan az úgynevezett „stop and go” pályák közé tartozik, azaz számos kemény féktáv és kigyorsítás található rajta. Ez is az oka, hogy a túraautó-vb szervezői átköltöztették a versenyt Suzukából – ahol egy ideig ráadásul egy rövidített nyomvonalon köröztek a pilóták –, hiszen abban bíznak, hogy a létesítmény karakterisztikája majd több lehetőséget ad az előzésekre, s ezáltal az izgalmasabb versenyekre.
Michelisz Norbi két éve nyerni tudott a Honda hazai versenyén
 
A hétvégi forduló természetesen a Honda számára lesz a legfontosabb, s ami biztató lehet számukra, hogy a Ladához hasonlóan ők is pluszsúly nélkül vágnak neki a japán futamoknak. Gabriele Tarquini szerint ráadásul valóban versenyképesek lehetnek Motegiben, hiszen itt nem számít annyira motorerő, amely terén továbbra is hátrányban vannak a Citroënekhez, de még a Chevrolet-khez képest is.
 
A hondások közül Michelisz Norbert áll a legjobban az összetettben – az ötödik pozíciót foglalja el a magyar versenyző –, s ha csak a múltbéli statisztikákat vesszük alapul, jó esélye lehet rá, hogy ismét Tarquini és Monteiro előtt végezzen. Egyrészt a zengős pilóta szép emlékeket őriz Japánból, hiszen 2013-ban a pole-ból indulva tudott nyerni Suzukában, másrészt a nyár végén megnősült versenyző és csapata rendre jól szoktak teljesíteni a számukra ismeretlen helyszíneken – ez egyébként a későbbi thaiföldi és katari viadalokra is jó előjel lehet.
Vajon ezúttal ki lesz a legjobb a citroënesek közül?
 
Persze a legnagyobb esélyeseknek így sem ők, hanem a citroënesek számítanak majd, akik között viszont egyre inkább eldőlni látszanak az összetettbeli helyezések. José María López előnye ugyanis 55 pont Yvan Mullerrel szemben, vagyis éppen annyi, amennyit egy hétvége alatt szerezni lehet a WTCC-ben, míg Sebastien Loeb hátránya még honfitársával szemben is 37 egység. Persze a négyszeres vb-első úgy fogalmazott, hogy amíg reális esélye van argentin kollégája utolérésére, addig próbálkozni fog, ám az már kijelenthető, hogy Mullernek nem a saját kezében van a sorsa, s egy-egy balszerencsés futam után akár még a korábbi többszörös rali-világbajnok is odaérhet a nyakára.
 
Ha Japánba érkezik a mezőny, mindig érdemes kiemelni még Tom Coronel nevét, a holland ugyanis négy futamgyőzelméből hármat a felkelő nap országában szerzett. A Chevy-k közül ő, valamint az idén főként az edzéseken villogó, ám a versenyeken rendre hátrébb eső Hugo Valente jelenthet veszélyt az élmezőnyre, ám érdemes lesz odafigyelni a szintén kompenzációs súly nélkül rajthoz álló Ladákra is. Az oroszoknál egyébként ismét történt egy pilótacsere: a holland Jaap van Lagent a francia Nicolas Lapierre váltja a hátralévő négy fordulóra.
Coronel már háromszor is győzni tudott Japánban
 
Végezetül nézzük a hétvége menetrendjét! A hétórás eltolódás ellenére sem kell majd nagyon korán kelnie azoknak, akik a legfontosabb eseményekről – a szombati időmérőről és a vasárnapi versenyről – nem akarnak lemaradni, igaz ugyanakkor, hogy a pénteki félórás teszt és a két szombati szabadedzés itthoni idő szerint még hajnalban kerül megrendezésre. A programot persze befolyásolhatja az időjárás, az előrejelzések szerint ugyanis komoly esőzésekre lehet számítani a hétvége folyamán, ami a pilóták feladatát is megnehezítheti. Ami pedig a televíziós közvetítéseket illeti: a kvalifikációt és a futamokat az Eurosport és a bő másfél hónapja elindult M4 Sport is élőben közvetíti.
 
WTCC, Motegi, 2015 – a hétvége programja:
 
Péntek (szeptember 11.)  
05:30 - 06:00 Teszt  
     
Szombat (szeptember 12.)  
02:30 - 03:00 1. szabadedzés  
05:00 - 05:30 2. szabadedzés  
08:30 - 09:30 Időmérő edzés (Q1 + Q2 + Q3) (tv: M4 Sport és Eurosport, élő)
     
Vasárnap (szeptember 13.)  
07:15 1. futam (13 kör) (tv: M4 Sport és Eurosport, élő)
08:30 2. futam (13 kör) (tv: M4 Sport és Eurosport, élő)

Fotók. FIA WTCC
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: