Jegyek

Futamelőzetes és menetrend – Moszkva

WTCR
Futamelőzetes és menetrend – Moszkva
2015.06.02. 12:35
Ötödik fordulójához érkezik a túraautó-világbajnokság 2015-ös szezonja: a helyszín ezúttal az oroszországi Moscow Raceway lesz, ahova harmadik alkalommal látogat el a mezőny. A hazai pályán szereplő Lada nyilván szeretné remek eredményekkel megörvendeztetni a szurkolóit, ám az idei évben eddig domináns Citroënek ellen nekik és másoknak sem lesz könnyű dolguk.
 
Egy háromhetes szünetet követően a nyár első hétvégéjén Oroszországban folytatódik a túraautó-világbajnokság idénye. Az F1-es sztártervező Hermann Tilke által megálmodott Moscow Raceway 2013-ban fogadta először a mezőnyt: akkor Yvan Muller szerezte meg az első győzelmet a pályán. Történelmi sikerből ugyanakkor a 2014-es évre is kijutott egy, hiszen az akkor élete első WTCC-s versenyhétvégéjét megnyerő Ma Qing Hua nyerte a második viadalt, s ezáltal Kína első FIA világbajnoki futamgyőztesévé avanzsált.
 
A nagyságrendileg négy kilométer hosszúságú aszfaltcsík technikás vonalvezetéssel rendelkezik, ugyanakkor a számos kanyar mellett legalább ugyanolyan jelentőséggel bír a hosszú hátsó egyenes, ahol viszont a motorerő érvényesülhet. A pálya ezen kettőségének köszönhetően azonban talán közelebb kerülhetnek a riválisok az idén eddig 2014-es fölényüket másoló Citroënekhez, mint voltak például a Nordschleifén, ahol a második futam hajrája (José María López a Döttinger Höhében könnyedén autózott el a Hondák mellett) pontosan megmutatta, hogy a C-Elysée-k a nyers erő tekintetében továbbra is verhetetlenek.
Vajon ezúttal is hiába üldözik majd Lópezt a többiek?
 
A francia gyártó versenyzőinek házon belüli versengése is meglehetősen egyoldalú egyelőre: a címvédő már 50 ponttal vezet csapattársai előtt – igaz, Sebastien Loeb már csak egyetlen egységgel előzi meg Yvan Mullert a második helyen. Ha a két pilóta még szeretne szorosabbá tenni a bajnokságot – márpedig nyilvánvalóan ez a céljuk, hiszen a négyszeres vb-győztes is elismerte, hogy csak felindultságában nyilatkozott olyat, hogy már feladta a harcot –, akkor már Moszkvában lépniük kell, s mindenképp faragniuk kell az egyelőre hibátlanul vezető Lópezzel szembeni hátrányukon.
 
A Citroënek üldözői közül ezen a hétvégén nyilvánvalóan a szokásosnál nagyobb figyelem összpontosul majd a Ladákra. A csapatnál komoly változások történtek az elmúlt hetekben, hiszen a május eleji felálláshoz képest csak Rob Huff maradt náluk, James Thompsont és Mikhail Kozlovszkijt lecseréltél Jaap van Lagenre és a most debütáló Nick Catsburgre. A Vesták egyértelműen versenyképesebbek idén, mint voltak a Granták egy éve, így amennyiben ezúttal a balszerencse is elkerüli a ladásokat, okozhatnak kellemes meglepetést a Huff szerint rendkívül lelkes szurkolók előtt.
A Lada számára az évad legfontosabb hétvégéje következik
 
Ami a Zengő Motorsportot és Michelisz Norbertet illeti: a magyar pilótának is vannak szép emlékei a Moscow Raceway-ről, hiszen 2013-ban dobogóra állhatott az első versenyen, majd pedig a másodikon egy ötödik helyezést ért el, s ezzel abban az évben az egyik legerősebb hétvégéjét teljesítette ott. Norbi jó formában van, hiszen a hungaroringi győzelmét követően negyedik tudott lenni a Nürburgringen a Citroënek mögött – a kérdés, hogy a kanyargós részen mennyire tudnak közel kerülni a Civicek a C-Elysée-khez. Vélhetően egy pódium ismét bravúr lenne, így a zengős elsődleges célja ismét az lehet, hogy a hondások közül ő érje el a legjobb eredményt.
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét! A németországi előrehozott program után ezúttal már minden a normális kerékvágás szerint halad majd – igaz, az egyórás időeltolódás miatt itthon a szokottnál korábbi időpontokban kerülnek megrendezésre az események. Pénteken szokás szerint egy félórás teszt, szombaton két szabadedzés és a háromrészes időmérő, vasárnap pedig a két, egyenként 16 körös verseny vár a mezőnyre. Az Eurosport természetesen a mostani hétvégén is élőben közvetíti a kvalifikációt és a futamokat.
 
WTCC, Moszkva, 2015 – a hétvége programja:

Péntek (június 5.)    
11:00 - 11:30 Teszt  
     
Szombat (június 6.)  
07:30 - 08:00 1. szabadedzés  
10:00 - 10:30 2. szabadedzés  
12:30 - 13:30 Időmérő (Q1 + Q2 + Q3) (tv: Eurosport, élő)
     
Vasárnap (június 7.)  
11:15 1. futam (tv: Eurosport, élő)
12:25 2. futam (tv: Eurosport, élő)

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: