Jegyek

Futamelőzetes – Donington

Superbike
Futamelőzetes – Donington
2013.05.22. 11:23
A Superbike világbajnokság idei ötödik nagydíját a nagy-britanniai Doningtonban rendezik, ahová azonban a betétsorozatok nem, vagyis kizárólag a Supersport és a Superbike mezőnye látogat csak el.
 
A Birminghamtől északkeletre fekvő aszfaltcsíkon nem először rendeznek világbajnoki futamot, azonban voltak kisebb szünetek az utóbbi években, amikor nem mindig kapott helyet az doningtoni pálya a Superbike vb kalendáriumában. Legutóbb ilyesmi 2010-ben fordult elő, amikor átépítési munkálatok miatt (A Forma1-et szerették volna Doningtonba vinni, azonban ez a próbálkozás végül is kudarcba fulladt) a Superbike-nak és a MotoGP-nek is le kellett mondani a helyszínről. Előbbi versenynaptárába azonban 2011-ben visszatért ez az egyébként elég technikásnak és helyeként igen gyorsnak mondható ring. Az alig több, mint négy kilométeres aszfaltcsíkot az egyestől, a kilences kanyarig tempós, gyors fordulók alkotják, azonban ezt a lendületességet először a kilences és a tizes forduló alkotta sikán töri meg, amelyet a tizenegyes és a tizenkettes kanyar formájában egy-egy visszafordító követ erőteljes féktávokkal és kigyorsításokkal. A pálya sokkal inkább a technikás és a lendületes vezetési stílusnak, illetve motorbeállításoknak kedvez, vagyis egy egészen más karakterisztikájú aszfaltcsíkról van szó, mint a legutóbbi, monzai versenyhelyszín. A pálya egyértelműen kedvez a Superbike-ban igen jelentős létszámot képviselő angol pilótáknak, illetve a Supersportban Sam Lowesnek.
Hossz: 4.023 m
Leghosszabb egyenes 564 m
Szélesség: 10 m
Balkanyarok: 5
Jobbkanyarok: 10
Építve: 1931
 
Superbike
 
Ahogyan azt már feljebb is említettük, az angol versenyzők hétvégéje lehet a mostani, hiszen összesen öt brit, és egy ír pilóta van a mezőnyben, ráadásul a technikai hátterüket és képességeiket tekintve mindannyian esélyesek egy kiváló eredmény elérésére. Egyedül talán Camier és a Suzuki lehet egyfajta kakukktojás, azonban sosem lehet tudni, hogy a 2-es rajszámmal versenyző motoros mikor okoz majd meglepetést a GSX-R nyergében. A legutóbbi, monzai viadalon a Laverty, Melandri, Sykes, Guintoli négyes harcolt az első helyért, ami vélhetőleg ezúttal sem lesz másként, hiszen az eddigi versenyek tükrében ők négyen azok, akik esélyesek lehetnek a bajnoki címre. A gyári BMW-hez érkező Chaz Davies ugyan dupla futamgyőzelmet szerzett az Aragón viadalon, viszont az ausztrál motorost azóta nemigen láthattuk az élmezőnyben.
 
A Superbike-ban ismét nagy küzdelem várható, azonban ezúttal Dongintonban

Egyfajta fekete ló lehet a Pata Honda versenyzőpárosa, Jonathan Rea és Leon Haslam, hiszen mindketten hazai pályán versenyeznek majd. A Honda továbbra sem tartozik a mezőny legacélosabb motorjai közé, így a pilóták tudása nem feltétlenül lesz elegendő ahhoz, hogy jól szerepeljenek a hétvégén. Nagy reményekkel vág neki Doningtonnak a Team Alstare is, mivel az év eddigi versenyei számunkra leginkább csak a kapaszkodásról és nullázásokról szólt. A Ducati új motorja továbbra sem képes felvenni a küzdelmet a legjobbakkal, amit az is kiválóan tükröz, hogy Checa idei legjobb eredménye eddig egy hetedik pozíció, vagyis egyelőre még a dobogó is elérhetetlennek tűnik a 2011-es világbajnok számára.
 
Supersport
 
A hatszázasok mezőnyében ezúttal is szoríthatunk majd a Tóth, Németh, Talmácsi hármasért, akiknek nem ez lesz az első alkalom, hogy Doningtonban gurulnak pályára. Mindhárom magyar nagy reményekkel vág neki a hétvégi fordulónak, mivel magyar szempontból enyhén fogalmazva is pechesen alakultak az év eddigi versenyei. Habár az angol pálya a múltban nemigen kedvezett honfitársainknak, ettől függetlenül könnyen előfordulhat, hogy a mostani verseny jelenti majd az áttörést számukra. Természetesen mindhármuk minimális célja a pontszerzés, azon belül pedig a minél előkelőbb helyen való célba érés.
 
Donington Lowes és a Yamaha pályája lehet

A Supersport többi tagját, azon belül is az élmezőnyt illetően aligha Sam Lowes versenye lehet a mostani, pláne, hogy az angol versenyző Yamahájának kiválóan feküdhet Donington. Az elmúlt futamok alkalmával megfigyelhettük, hogy Lowes leginkább a technikás részeken tudott versenyre kelni a motorerőben bővelkedő Kawasakisokkal, így ezúttal talán jóval kiegyensúlyozottabb lesz a különbség Lowes és a Foret – Sofuoglu kettős között. Hármuknak persze könnyedén meglepetést okozhat a Pata Honda fiatal versenyzőpárosa, Michael van der Mark és Lornezo Zanetti, akik a bajnoki pontversenyben a harmadik, illetve az ötödik helyet foglalják el, mintegy állandó fenyegetést jelentve a rutinos élmenőkre.
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét:
 
Péntek (2013. május 10.)
 
11:00 – 11:45 Első szabadedzés (Supersport)
12:45 – 13:30 Első szabadedzés (Superbike)
 
14:45 – 15:30 Első időmérő (Supersport)
16:30 – 17:15 Első Időmérő (Superbike)

 
Szombat (2013. május 11.)
 
10:45 – 11:30 Második Időmérő (Superbike)
11:45 – 12:30 Második szabadedzés (Supersport)
13:30 – 14:15 Második szabadedzés (Superbike)
 
16:00 – 16:50 Superpole (Superbike)
17:05 – 17:50 Második Időmérő (Supersport)


 Vasárnap (2013. május 12.)

10:20 – 10:35 Warm Up (Superbike)
10:45 – 11:00 Warm Up (Supersport)
 
13:00 Első Futam (Superbike)
14:30 Futam (Supersport)
16:30 Második Futam (Superbike)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: