Jegyek

Futamelőzetes – Donington

Superbike
Futamelőzetes – Donington
2013.05.22. 11:23
A Superbike világbajnokság idei ötödik nagydíját a nagy-britanniai Doningtonban rendezik, ahová azonban a betétsorozatok nem, vagyis kizárólag a Supersport és a Superbike mezőnye látogat csak el.
 
A Birminghamtől északkeletre fekvő aszfaltcsíkon nem először rendeznek világbajnoki futamot, azonban voltak kisebb szünetek az utóbbi években, amikor nem mindig kapott helyet az doningtoni pálya a Superbike vb kalendáriumában. Legutóbb ilyesmi 2010-ben fordult elő, amikor átépítési munkálatok miatt (A Forma1-et szerették volna Doningtonba vinni, azonban ez a próbálkozás végül is kudarcba fulladt) a Superbike-nak és a MotoGP-nek is le kellett mondani a helyszínről. Előbbi versenynaptárába azonban 2011-ben visszatért ez az egyébként elég technikásnak és helyeként igen gyorsnak mondható ring. Az alig több, mint négy kilométeres aszfaltcsíkot az egyestől, a kilences kanyarig tempós, gyors fordulók alkotják, azonban ezt a lendületességet először a kilences és a tizes forduló alkotta sikán töri meg, amelyet a tizenegyes és a tizenkettes kanyar formájában egy-egy visszafordító követ erőteljes féktávokkal és kigyorsításokkal. A pálya sokkal inkább a technikás és a lendületes vezetési stílusnak, illetve motorbeállításoknak kedvez, vagyis egy egészen más karakterisztikájú aszfaltcsíkról van szó, mint a legutóbbi, monzai versenyhelyszín. A pálya egyértelműen kedvez a Superbike-ban igen jelentős létszámot képviselő angol pilótáknak, illetve a Supersportban Sam Lowesnek.
Hossz: 4.023 m
Leghosszabb egyenes 564 m
Szélesség: 10 m
Balkanyarok: 5
Jobbkanyarok: 10
Építve: 1931
 
Superbike
 
Ahogyan azt már feljebb is említettük, az angol versenyzők hétvégéje lehet a mostani, hiszen összesen öt brit, és egy ír pilóta van a mezőnyben, ráadásul a technikai hátterüket és képességeiket tekintve mindannyian esélyesek egy kiváló eredmény elérésére. Egyedül talán Camier és a Suzuki lehet egyfajta kakukktojás, azonban sosem lehet tudni, hogy a 2-es rajszámmal versenyző motoros mikor okoz majd meglepetést a GSX-R nyergében. A legutóbbi, monzai viadalon a Laverty, Melandri, Sykes, Guintoli négyes harcolt az első helyért, ami vélhetőleg ezúttal sem lesz másként, hiszen az eddigi versenyek tükrében ők négyen azok, akik esélyesek lehetnek a bajnoki címre. A gyári BMW-hez érkező Chaz Davies ugyan dupla futamgyőzelmet szerzett az Aragón viadalon, viszont az ausztrál motorost azóta nemigen láthattuk az élmezőnyben.
 
A Superbike-ban ismét nagy küzdelem várható, azonban ezúttal Dongintonban

Egyfajta fekete ló lehet a Pata Honda versenyzőpárosa, Jonathan Rea és Leon Haslam, hiszen mindketten hazai pályán versenyeznek majd. A Honda továbbra sem tartozik a mezőny legacélosabb motorjai közé, így a pilóták tudása nem feltétlenül lesz elegendő ahhoz, hogy jól szerepeljenek a hétvégén. Nagy reményekkel vág neki Doningtonnak a Team Alstare is, mivel az év eddigi versenyei számunkra leginkább csak a kapaszkodásról és nullázásokról szólt. A Ducati új motorja továbbra sem képes felvenni a küzdelmet a legjobbakkal, amit az is kiválóan tükröz, hogy Checa idei legjobb eredménye eddig egy hetedik pozíció, vagyis egyelőre még a dobogó is elérhetetlennek tűnik a 2011-es világbajnok számára.
 
Supersport
 
A hatszázasok mezőnyében ezúttal is szoríthatunk majd a Tóth, Németh, Talmácsi hármasért, akiknek nem ez lesz az első alkalom, hogy Doningtonban gurulnak pályára. Mindhárom magyar nagy reményekkel vág neki a hétvégi fordulónak, mivel magyar szempontból enyhén fogalmazva is pechesen alakultak az év eddigi versenyei. Habár az angol pálya a múltban nemigen kedvezett honfitársainknak, ettől függetlenül könnyen előfordulhat, hogy a mostani verseny jelenti majd az áttörést számukra. Természetesen mindhármuk minimális célja a pontszerzés, azon belül pedig a minél előkelőbb helyen való célba érés.
 
Donington Lowes és a Yamaha pályája lehet

A Supersport többi tagját, azon belül is az élmezőnyt illetően aligha Sam Lowes versenye lehet a mostani, pláne, hogy az angol versenyző Yamahájának kiválóan feküdhet Donington. Az elmúlt futamok alkalmával megfigyelhettük, hogy Lowes leginkább a technikás részeken tudott versenyre kelni a motorerőben bővelkedő Kawasakisokkal, így ezúttal talán jóval kiegyensúlyozottabb lesz a különbség Lowes és a Foret – Sofuoglu kettős között. Hármuknak persze könnyedén meglepetést okozhat a Pata Honda fiatal versenyzőpárosa, Michael van der Mark és Lornezo Zanetti, akik a bajnoki pontversenyben a harmadik, illetve az ötödik helyet foglalják el, mintegy állandó fenyegetést jelentve a rutinos élmenőkre.
 
Végezetül tekintsük át a hétvége menetrendjét:
 
Péntek (2013. május 10.)
 
11:00 – 11:45 Első szabadedzés (Supersport)
12:45 – 13:30 Első szabadedzés (Superbike)
 
14:45 – 15:30 Első időmérő (Supersport)
16:30 – 17:15 Első Időmérő (Superbike)

 
Szombat (2013. május 11.)
 
10:45 – 11:30 Második Időmérő (Superbike)
11:45 – 12:30 Második szabadedzés (Supersport)
13:30 – 14:15 Második szabadedzés (Superbike)
 
16:00 – 16:50 Superpole (Superbike)
17:05 – 17:50 Második Időmérő (Supersport)


 Vasárnap (2013. május 12.)

10:20 – 10:35 Warm Up (Superbike)
10:45 – 11:00 Warm Up (Supersport)
 
13:00 Első Futam (Superbike)
14:30 Futam (Supersport)
16:30 Második Futam (Superbike)
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
 
race.com
 
Kövess minket!
youtube facebook twitter rss

VR46 shop
Pálya információ
MotoGP Superbike WTCC
2017. Március 26. 20:00
Katari Nagydíj
Losail International Circuit

Épült: 2004
Teljes hossza: 5380m
Szavazás
Ki lesz a MotoGP 2017-es világbajnoka?
Marc Marquez (Repsol Honda)
Dani Pedrosa (Repsol Honda)
Valentino Rossi (Movistar Yamaha)
Maverick Vinales (Movistar Yamaha)
Jorge Lorenzo (Ducati Team)
Andrea Dovizioso (Ducati Team)
Andrea Iannone (Suzuki Team)
Cal Crutchlow (LCR Honda)
más
VB Ranglista
MotoGP Superbike Supersport WTCC
Poz. Pilóta Márka Pont
1. M. Marquez Honda 0
2. V. Rossi Yamaha 0
3. J. Lorenzo Yamaha 0
4. M. Vinales Suzuki 0
5. A. Dovizioso Ducati 0
6. D. Pedrosa Honda 0
7. C. Crutchlow Honda 0
8. P. Espargaro Yamaha 0
9. A. Iannone Ducati 0
10. H. Barbera Ducati 0
Formula.hu hírek
Tesztmotor.hu hírek
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2017  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: