Formula-E

Frijns győzőtt a viharos körülmények között zajló futamon

A Virgin versenyzője megszerezte idei első győzelmét, de ez a futam inkább túlélésről szólt, mint igazi versenyzésről. Idén ő a 8. különböző futamgyőztes.
A Formula-E párizsi futamával folytatódott a 2018-19-es szezonja az elektromos szériának. A poleból, valamint a hatodik helyről rajtolt volna Pascal Wehrlein és Jerome d’Ambrosio, ám mindkettejüket kizárták az időmérő edzésről, miután mindkét Mahindránál alacsonyabb volt a guminyomás a minimálisnál. Így az első sort a nissanosok, Oliver Rowland és Sebastien Buemi örökölte meg. Ezzel Rowland megszerezte a második pole-ját a szezonban, így Wehrlein rajtelsősége nélkül is megtört a különböző pole-t szerző versenyzők sorozata.

A mezőny a biztonsági autó mögül rajtolt, és így nyugodtan zajlottak volna az első körök, ám Rowland elfékezett egy kanyar és hátraesett a mezőny végére. Szóval hamar elbúcsúztunk a versenyt vezető pilóta győzelmi esélyeitől (a futamot folytatni tudta). Pár kör múlva Robin Frijns felvette a támadó módot és megpróbálta hibába kényszeríteni Buemit, ám a svájci kivédekezte a támadásokat. Eközben André Lotterer megelőzte a Párizsban remeklő Maximilian Günthert és Felipe Massát is. Pár perc múlva Bueminek vélhetően defekt miatt fel kellett adnia a futamot (Frijns koccant neki hátulról), hátrébb pedig az audisok gyorsultak fel annyira, hogy Daniel Abt Massát és Günthert is megelőzte. A top10 sorrendje ekkor Frijns-Lotterer-Abt-Massa-Günther-Lucas di Grassi-Oliver Turvey-Tom DIllmann-Edoarto Mortara-.Jean-Eric Vergne volt, és váratlanul eleredt az eső.

Az érkező vihar miatt teljes pályás sárga zászlót lengettek be. Buemit a bokszutcában történő túl gyors sebessége miatt, d’Ambrosiót pedig a támadó mód helytelen használata miatt vizsgálták ekkor. A mezőnyt pár perc múlva elengedték, és folytatódhattak a küzdelmek, ám Dillmann, Alex Lynn és Alexander Sims is falhoz csapta az autóját, így ismét be kellett lengetni a teljes pályás sárgát. Első kettő a saját hibából, míg utóbbi egy hátulról érkező ütés miatt vesztette el az irányítást az autója felett. Rajtuk kívül Stoffel Vandoorne adta fel a versenyt, miután megpördült.

A verseny következő áldozatai Massa, Mortara és Lynn voltak, ám ekkor az események szinte követhetetlenné alakultak annyiak hibáztak és forogtak meg. Az újabb biztonsági autós fázis alatt kisütött a nap, és innentől kezdve már minden csak a túlélésről szólt. A mezőnyt az utolsó 3 perc + 1 körre engedték el, de rögtön jött a baleset: d’Ambrosio állt a falba, Lopez pedig telibe találta a belgát. Turvey eközben Buemihez hasonlóan boxutca áthajtásos büntetést kapott. A baleset miatt be kellett lengetni újra a teljes pályás sárgát, úgyhogy már nem történt változás. Robin Frijns nyert tehát Lotterer, Abt, di Grassi, Günther, Vergne, Antonio Felix da Costa, Gary Paffett, Massa és mezőny végéről rajtoló Wehrlein előtt.

Ezzel 8 különböző futamon 8 különböző pilóta nyert, ám a Virgin ismétlésével a győztes csapatok száma 7 maradt, és ezzel megszakadt a sorozat.

A futam végeredménye: Fotó: Formula-E Media


Hozzászólások