MotoGP

Főmérnökét Marquezre emlékezteti Bagnaia

A Pramac Ducatinál jelenleg a Moto2-ből érkező olasz mellett dolgozó Christian Gabarrini, aki korábban olyan versenyzők oldalán tevékenykedett, mint Jorge Lorenzo vagy Casey Stoner, hasonlóságot vél felfedezni az újonc és a címvédő között.
A február elején zajló sepangi teszten taroltak a Ducatik. A Pramac Ducatinál debütáló olasz, Francesco Bagnaia a második helyen zárt gyári motorral versenyző honfitársa Danilo Petrucci mögött. Főmérnöke, Christian Gabarrini, aki korábban többek között Casey Stoner és Jorge Lorenzo oldalán is dolgozott, így értékelte az újonc teljesítményét:

„Pecco nagyon jó volt, mióta csak Valenciában először felült a motorra, egyre csak javult. Ezt Malajziában is naponta megcsinálta: ez bizonyítja, hogy ő egy zseniális versenyző. Ezalatt azt is értem, hogy tudatában van, mit tesztel” – kezdi gondolatait az olasz a Moto.it szakoldalnak adott interjújában. „Egy versenyző mindig egy bizonyos szinten kezdi és egy magasabb szinten fejezi be a napot. A különbséget az jelenti, amikor ugyanonnan kell elkezdeni, ahol az ember már volt. Ez a képesség kevesekben van meg: gyakran előfordul, hogy egy versenyző jó időket fut anélkül, hogy tudná, miért, anélkül, hogy tudatásban lenne, hogyan jutott oda. A „jó versenyzőkre” jellemző, hogy elérik az eredményt és pontosan tudják, hogyan csinálták.”

Gabarrini hasonlóságot vél felfedezni az említett „képességet” illetően Marquez és Bagnaia között: „Ezt az adottságot Marqueznél láttam, vele voltam, amikor debütált a MotoGP-ben. A képessége, hogy emlékezett arra, amit már megtanult, nagy benyomást tett rám. Ha egyszer megérti a vezetési stílust, a beállításokat vagy bármi egyebet, amitől gyorsabb lehet, akkor az örökké benne marad. Peccónak is megvan ez az adottsága.”

„Valenciában hasonló alapokról indult, mint amelyeket Lorenzónál használtunk. Papíron passzolt Bagnaiához, kiindulva abból, amit a Moto2-es motoron láttunk tőle. Attól kezdve végrehajtottuk a szokásos változtatásokat a beállításokon, így úgy tudja vezetni a motort, ahogy neki tetszik. A köztes időben Pecco nagyon sokat dolgozott, hogy össze tudja hangolni stílusát a Ducatival.”

Végül az újonc a sepangi teszten 0,063 másodperccel maradt le Petruccitól. Gabarrini szerint megjósolható volt a jó teljesítmény: „Az, hogy a top 10-ben fog végezni, várható volt, ha valaki látta, mit csinált az első sepangi tesztnapon. Egy olyan pályán, amely egyike a legnehezebbeknek a MotoGP-naptárban. Aztán amikor utolsó nap kiment a pályára és rögtön gyors volt, tudtam, hogy nagyszerű időre képes.”

Írta: Dányi Gyöngyi; Fotó: Pramac Racing


Hozzászólások