F1

Ferrari: Nem tudtuk kihozni az autónkban rejlő potenciált

Váratlanul gyengén szerepelt a melbourne-i szezonnyitón a tesztek alapján legerősebbnek tűnő maranellói gárda, ám a legtöbben úgy érzik, „csak” a helyes beállítások megtalálásával volt gondjuk Ausztráliában, nem pedig az SF90-es teljesítményével.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára!

A barcelonai tesztek után a legtöbb szakértő a Ferrarit kiáltotta ki a legfőbb esélyesnek a 2019-es szezonra. Ehhez képest az Ausztrál Nagydíjon óriási pofonba szaladtak bele az olaszok: az időmérőn csúnya verést kaptak a Mercedestől, a versenyen pedig még Max Verstappen is befért eléjük a Red Bull-Hondával, így a Sebastian Vettel, Charles Leclerc duónak be kellett érnie a negyedik és ötödik helyekkel. Arra a kérdésre, mi változott a téli felkészüléshez képest, Vettel így felelt a vasárnapi futamot követően:

„Ha őszinte akarok lenni, jóval kisebb volt a tapadásunk” – magyarázta a német, akit a Motorsport.com szakoldal idéz. „Barcelonában az első naptól kezdve elégedettek voltunk az autóval, rendben volt az egyensúlya, és azt csinálta, amit kértünk tőle. Nagyon magabiztos voltam az autóban ülve, ez hiányzott a mostani hétvégén, nem azt csinálta az autó, amit kértem tőle. Voltak azért itt is villanásaink, néhány kanyarban kifejezetten erősek voltunk, a többségében viszont nem, ezért voltunk lassabbak többeknél.”

Ross Brawn, aki korábban a Ferrarinál dolgozott az istálló legnagyobb sikereinek idején, jelenleg pedig a Liberty Media sportért felelős igazgatója, úgy véli, maga a csapat sem tudja, mi siklott félre az Ausztrál Nagydíjon. Toto Wolff, a nagy rivális Mercedes csapatvezetője szerint egész egyszerűen annyiról van szó, hogy a maranellóiak nem találtak bele a helyes beállításokba, de Bahreinben már visszatérhetnek az élre:
„Egyértelmű, hogy a Ferrari nem tudott megfelelni a saját elvárásainak. De úgy vélem, nagyon nehéz megtalálni az ideális pontot az új autókkal” – vélekedett Wolff. „Egy versenyhétvégén alapvetően két nap alatt kell megtalálni a helyes beállításokat, és szerintem rossz irányba mentek el. Nem hiszem, hogy nagy probléma lenne a teljesítményükkel. Igen, meglepődtem, hogy nem voltak ott a dobogón, hiszen Barcelonában rendkívül erősek voltak. Bahrein viszont teljesen más kávéház, nagyon durva az aszfaltja és rendkívül meleg van ott, így szerintem eléggé sok változást láthatunk majd a csapatok szintjében.”

Egyetértett Wolff-fal a Ferrari nemrég kinevezett csapatfőnöke, Mattia Binotto is: „Melbourne-ben teljesen mások a körülmények, mint Barcelonában: huplisabb az aszfalt, nagyobb a szél is, magasabb a hőmérséklet és mások az időjárási viszonyok. Egyértelmű, hogy voltak olyan külső tényezők, amelyek befolyásolhatták az autónk teljesítményét. Ahogy Toto is mondta, nem találtuk a megfelelő beállításokat és a megfelelő zónát, amelyben működött volna az autó. Meg kell ezt még értenünk. Ami egyértelmű: ezen a hétvégén nem mutattuk meg az autónkban rejlő igazi potenciált. Biztosak vagyunk benne, hogy ennél sokkal többre képes, csak ezt nem tudtuk kihozni belőle.”

A világbajnoki címvédő, jelenleg a pontversenyben csapattársa, Valtteri Bottas mögött a második helyet elfoglaló Lewis Hamilton semmiképp sem írja le a Ferrari esélyeit: „Senki sem számított ilyen különbségre. Az elemzések alapján, amit nekem mutattak, úgy tűnt, előttünk járnak. Egyértelmű, hogy ezen a hétvégén nem ez volt a helyzet. Nem tudom, mi történt a teljesítményükkel, de az biztos, hogy mi nem igazán teljesítettünk felül. Nem tudom, mi volt a gondjuk, de biztos vagyok benne, hogy a következő futamokon még erősebben fognak visszatérni.”

Fotó: Ferrari S.p.A.


Hozzászólások