F1

F1: már kongatják a vészharangot

Noha még csak öt futam ment le a 2019-es Formula-1-es világbajnokságból, máris többen úgy vélik, a Mercedes dominanciája veszélybe sodorhatja az egész sportágat. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint már el is dőltek a vb-címek, míg Carlos Sainz (McLaren) kijelentette, nem egészséges, ha mindig ugyanazok nyernek.
Lassan-lassan minden izgalom kiveszik a Formula-1-ből, ugyanis maximum addig érdekes egy futam, amíg az élről rajtoló autók el nem érik az első kanyart, és ott kiderül, hogy a két Mercedes-pilóta közül vajon Lewis Hamilton vagy Valtteri Bottas fordul el elsőként, és ezzel el is dől, ki nyeri az aznapi versenyt. A Mercedes elképesztő dominanciája 2014 óta tart, azóta valamennyi világbajnoki címet megnyerték, és egyedül a tavalyi szezon első felében érezhettük azt, hogy esetleg a Ferrari képes lesz legyőzni az Ezüst Nyilakat.

Nos, ez nem sikerült, erre mindenki a téli tesztek alapján elkezdett abba hinni, hogy a Ferrari és a Red Bull remek eredményei végre letaszítják a Mercedest a trónról. Hatalmasat tévedtek, ráadásul a német csapat az idei öt futamon öt kettős győzelmet aratott, azaz erősebb a dominanciája, mint korábban bármikor. Az elmúlt hétvégi fölényüket látva vélhetően igazat kell azoknak adni, akik már temetni kezdik a sportágat, ugyanis a Mercedes és az üldözői közti különbség kezd egyre ijesztőbbé válni.

A Red Bull ugyan már elérte a Ferrari szintjét, ám a csapatfőnökük úgy véli, 2019-ben már nehéz lesz kicsavarni a Mercedes kezéből a vb-címeket.

„Erre senki sem számított, hiszen az első öt futamon mindössze három pontot veszítettek a maximálisan megszerezhetőből. Ahogy nézzük, idén sajnos ez már nem nagyon fog változni, és ez a szezon a Mercedesé lesz újfent. Persze azt elképzelhetetlennek tartom, hogy mind a 21 versenyt így nyerjenek meg. Ráadásul a mostani lassabb szektoridők alapján Monacóban sem várható változás, de természetesen mindent megteszünk azért, hogy megszakítsuk a sorozatukat” – állította Christian Horner.

A McLaren spanyol pilótájának, Carlos Sainznak elviekben örülnie kéne, hiszen a 8. helyénél a hazai versenyén az erőviszonyok ismeretében nem számíthatott jobbra. Ennek ellenére a sportág jövőjét félti, szerinte, ha mindig ugyanazok nyernek, a nézők előbb-utóbb elpártolnak az F1-től.
„Higgyék el, sokkal nagyobb show-ra, nagyobb csatákra, kiélezett küzdelemre lenne a sportágnak szüksége. Természetesen ezen dolgozik mindenki, mert a jövő érdekében nem túl egészséges folyamat, ha mindenhol mindig ugyanazok győznek. Csak akkor lesz vonzóbb az F1, ha változatosabb dobogók születnek. Ám erre egyelőre vajmi kevés az esély, ugyanis egy-két pályát leszámítva a Mercedes legyőzhetetlennek látszik, és ez oda vezethet, hogy a nézők már nem fognak kijönni a versenyekre” – vélekedett Carlos Sainz.

Amellett, hogy a megszólalóknak igaza van sok mindenben, arra azért senki sem számíthat, hogy a Mercedes azért nem fogja majd vissza magát, hogy némi izgalmat csepegtessen a sportágba.


Hozzászólások