F1

Eldőlt: Raikkönen és Leclerc helyet cserél 2019-ben! (frissítve)

A Ferrari kedd délelőtt közleményben jelentette be, hogy a 2007-es világbajnok az idei évad végén távozik a csapattól, hamarosan pedig az is kiderült, hogy Charles Leclerc érkezik a helyére, a finn pedig visszatér első F1-es csapatához, a Sauberhez.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Hosszú hetek óta ment a huzavona, hogy vajon a Ferrari ismét meghosszabbítja-e Kimi Raikkönen szerződését: gyakorlatilag folyamatosan ellentétes értesülések láttak napvilágot ezzel kapcsolatban. A legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint Sergio Marchionne már korábban megállapodott Charles Leclerc-rel, ám a korábbi elnök halála után bizonytalanná vált a monacói tehetség érkezése. Raikkönen teljesítménye a Ferrarihoz való visszatérése óta valóban elmaradt a várakozásoktól, ám ironikus, hogy épp akkor tűnt a legvalószínűbbnek a távozása, amikor talán a legjobb produkciót tette le az asztalra az elmúlt időszakban.
 
Nos, az most már eldőlt, hogy Raikkönentől megválik a szezon végén az olasz istálló: a Ferrari kurta közleményben jelentette be, hogy a finn távozik jelenlegi pozíciójából, egyúttal természetesen köszönetet is mondtak neki. „Meghatározó szerepet töltött be a fejlődésünkben és mindig remek csapatjátékos volt. A Ferrari világbajnokaként mindig is a csapat történetének és családjának része marad. Szeretnénk köszönetet mondani Kiminek, és egyúttal neki és a családjának is a legjobbakat kívánjuk” – írták.
 
Arról nem szól a közlemény, hogy ki érkezik a Ferrari máig utolsó világbajnokának helyére (2007-ben ért fel a csúcsra a Jégember), de a fentiek alapján szinte biztosra vehető, hogy Leclerc lesz jövőre Sebastian Vettel csapattársa. Ennél egy fokkal érdekesebb kérdés volt, hogy mi lesz Raikkönen sorsa: vajon a Formula-1-ből is távozik és visszavonul vagy egy másik csapatnál talál magának ülést? Egészen friss pletyka, hogy a finn visszatérhet legelső csapatához, a Sauberhez (vagyis gyakorlatilag helyet cserélhet Leclerc-rel) – viszont csak egy évig szerepelne ott pilótaként, 2019 után ugyanis állítólag résztulajdonos is lehetne a svájci alakulatnál!

FRISSÍTÉS: Raikkönen a Saubernél folytatja

Alig húsz perccel a Ferrari közlemény után befutott az Alfa Romeo Sauberé is, amely megerősíti, hogy Raikkönen náluk fog versenyezni a 2019-es szezonban, sőt a finn versenyző kétéves szerződést írt alá az istállóval. „Kimi Raikkönen szerződtetése egy fontos alapját jelenti a projektünknek, mert ez is közelebb visz minket ahhoz, hogy jelentős fejlődést érjünk el a közeljövőben. Kimi megkérdőjelezhetetlen tehetsége és óriási Formula-1-es tapasztala nemcsak az autó fejlesztéséhez járul hozzá, de összességében a csapat fejlődését is felgyorsítja. Erős alapokkal fogjuk megkezdeni közösen a 2019-es szezont azzal a szándékkal, hogy jó eredményekért küzdhessünk együtt” – fogalmazott Frederic Vasseur, a Sauber elnök-vezérigazgatója és csapatfőnöke.

A Sauber az idei szezonban valóban komoly fejlődésnek indult, nem kis részben a Ferrarival való szorosabb együttműködésnek is köszönhetően, amelynek révén az Alfa Romeo márkanév is visszatért a Formula-1-be. Kérdés, hogy ki lesz Raikkönen csapattársa jövőre: elvileg Marcus Ericsson helye nem tekinthető biztosnak, ugyanis lehet, hogy a Ferrari saját protezsáltjának, a tavaly már beugróként két nagydíjon szereplő Antonio Giovinazzinak szeretne lehetőséget adni.

FRISSÍTÉS 2: Leclerc lesz Vettel csapattársa a Ferrarinál

Fél órával az első közlemény után befutott egy újabb a maranellói gárdától, amelyben röviden megerősítik a fentebb már taglalt hírt, miszerint Charles Leclerc náluk fog versenyezni a 2019-es idény során a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel mellett. Leclerc a Formula-2 tavalyi domináns megnyerése után idén mutatkozott be az F1-ben, s az első néhány gyengébb futam után egyre többször tűnt fel a pontszerzők között. Ezzel az is eldőlt, hogy a monacói és Raikkönen valóban gyakorlatilag helyet cserélnek egymással.

Fotó: Ferrari


Hozzászólások