Superbike

Egymásra mutogatnak brnói ütközésük után a kawasakisok (videó!)

A vasárnapi futam elején jártunk, amikor Tom Sykes és Jonathan Rea összeért az egyik kigyorsításon, amelynek következtében a vb-címvédő elesett. A két versenyző egyaránt a másikat tartja hibásnak.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára!

Jonathan Rea idei első nullázását könyvelte el a Superbike-világbajnokság második csehországi futamán, miután a Tom Sykesszal való összeérés során bukott. Az összetettbeli éllovas épp csapattársát előzte, ám a kigyorsításon koccantak, ennek eredménye lett az esés. Az incidenst a versenyfelügyelőség is vizsgálta, de végül senkit sem szankcionáltak. Sykes szerint ez így is van rendjén, de már az ő szavain is érződik, hogy a két kawasakis között nem felhőtlen a viszony a történtek után:

„Úgy tűnik, egyesek felfújják ezt az egészet, pedig annyi történt mindössze, hogy bemutatott egy rosszul felmért előzést, szélesen fordult, én meg nyilván arra koncentráltam, hogy jól gyorsítsak ki” – magyarázta Sykes a bikesportnews.com szakoldal hasábjain. „Ő szeretett volna visszatérni a versenyívre, de én már ott voltam, szóval… Az emberek azt mondanak, amit akarnak, de ez csak egy versenybaleset volt. Nem is volt szankció miatta.”

„Beszéltem a versenyirányítással, mert valaki nyilvánvalóan panaszkodott, de látható, hogy amikor jobbról előz, túl gyorsan érkezik meg, az én motoromnak a dőlési szöge pedig nem is változik. Van ott néhány bukkanó, emiatt mozog a kamera, de a fok nem változik, egyenletesen állítottam fel. A tény az, hogy hibázott. Ha megelőzök valakit belül, de szélesre sodródik és szeretnék visszatérni az ívre, mindig ellenőrzöm, van-e ott valaki, mert főleg az első körökben alig vannak különbségek. Szóval két dolgot kell ilyenkor csinálni: megnézni, tiszta-e az ideális ív, hiszen te követtél el hibát, másrészt ha teljes gázzal akarsz visszajönni, akkor maradj fél méterre a versenyívtől és nem lesz probléma. Szerintem egyértelműen elmérte a dolgokat, mégis engem hibáztatnak, pedig egyértelműen nem az én hibám volt.”

 

Sykes szerint egyértelmű, hogy valaki a csapatból jelentette fel őt a felügyelőknél, ami komolyabb belső konfliktusra utalhat – igaz, a Kawasaki szóvivője megerősítette, hogy a csapatvezetés nem csinált ilyesmit. „Fogalmazzunk úgy, hogy más-más motivál egyes embereket a csapaton belül. Ahogy mondtam, ő rontott, mégis engem hibáztatnak. Nem tudom, mi folyt a háttérben, de elvittek a versenyirányításhoz, ahol közölték, hogy Jonathan már elmondta a saját álláspontját, és már a pálya széléről is láttam a reakcióját, szóval lehet, hogy ő panaszkodott” – vélekedett a 2013-as világbajnok.

Aligha meglepő, hogy Rea teljesen másként látja a történteket: elmondása szerint óvatosan kezdte a vasárnapi kevert rajtrácsos futamot, aztán viszont történt a baleset. „Nem tudom, melyik részünk ért össze, gyorsan történt minden. Belém jött oldalról, tisztán látszik az onboard felvételéből, hogy teljesen oldalba találta a motoromat és a testemet: a könyökömet és a térdemet. A szemből rögzített felvételeken nehéz volt ezt látni, mert egy bolyban haladtunk, de az onboard kamerából egyértelmű, hogy oldalról belém jött” – mondta a „zöldekkel” éppen hétfőn szerződést hosszabbító brit. Rea arra is utalt nyilatkozatában, hogy a felügyelők a világbajnokság szorosabbá válása miatt nem szankcionálták csapattársát – aki egyébként később maga is elcsúszott –, de igazából nem a versenyirányításra, hanem Sykesra ideges:

„Az egyetlen dolog, amit nem értek, hogy mi járt Tom fejében ebben az őrült pillanatban. Nem értem ezt a srácot, mert ha bárki más megelőzi őt, nem tud másokkal csatázni. Ha harc alakul ki, rendre hátrafelé lépdel a versenyben. De ha rólam van szó, rögtön a következő kanyarban visszatámad. Egész hétvégén nyilvánvaló volt, hogy jobb a tempónk a többieknél. Csak azt tudom mondani, én hogyan kezeltem volna a helyzetet, de teljesen megdöbbentem, amikor ez a baleset megtörtént. Teljesen elrontottam a kanyarkijáratomat, hogy egyértelműen jelezzem Tomnak, hogy ott vagyok és a saját versenyemet futva török előre. De úgy tűnik, amint lehetősége nyílt, hogy az egyenesben legyorsuljon, a legjobb megoldásnak azt tartotta, ha oldalról belém jön és kilök.”

„Egyszerűen nem értem, mi járt ekkor a fejében. Volt még helye bőven belül, hogy szögletesebben vegye a kanyart, mint előttünk Laverty. Egyértelműen látszik, mennyivel szélesebben fordult nála, a szándéka világos. Csak nem értem, miért nem hagyott helyet nekem, amikor már elmentem mellette. Nem fogadom el, hogy engem hibáztat, ez nevetséges. Elestem, mert összeértünk, ez előfordul motorversenyen, de úgy tűnik, még bocsánatkérést sem fogok kapni”
– zárta gondolatait a negyedik vb-címe felé robogó versenyző.

Fotó: Kawasaki Racing


Hozzászólások