MotoGP

Egy éven belül „legalább egy futamot” nyerne a Petronas Yamaha

Az idei remeklésnek köszönhetően egyre komolyabb célokat fogalmaz meg a királykategória mezőnyéhez idén csatlakozó alakulat, amely a szatellit yamahás csapatok első győzelmét szerezné.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

A Petronas által támogatott istálló 2019-ben érkezett meg a MotoGP-be, ahol rögtön a Yamaha új szatellit alakulatává váltak, miután a hangvillások korábbi partnere, a Tech3 KTM-re váltott. Az újonc gárda pedig egyelőre meglepően erősen szerepel, különösen Fabio Quartararo révén, aki már több pole-pozíciót és dobogós helyezést is szerzett, de Franco Morbidelli is ért már el top 5-ös eredményeket. Nem meglepő, hogy Razlan Razali csapatvezető is elégedett az eddig látottakkal:

„Egyáltalán nem számítottunk rá, hogy ilyen fantasztikus helyzetben leszünk mindössze tizenkét forduló után a 2019-es szezonban” – ismerte el a sepangi pályát is irányító Razali a Crash.net hasábjain. „Abban reménykedtünk, hogy Franco top 6-os helyezésekért lesz harcban, Fabio pedig az év újonca címért. Nem gondoltuk volna, hogy azt fogják elérni, amit eddig elértek, éppen ezért rendkívül elégedettek vagyunk velük.”

„Minden kétséget kizáróan Fabio szolgáltatta a legnagyobb meglepetést. Amikor bejelentettük őt a második versenyzőnkként, sokan azt mondták, rosszul döntöttünk – most viszont már mindenki egyetért abban, hogy helyesen! A dobogós helyezéseivel, a pole-pozícióival, a top 5-ös és top 10-es helyezéivel ő szállította az idény legnagyobb meglepetését. Kivételes eredmény volt, hogy a szezon első európai versenyén pole-t és második helyezést szerzett.”


Az eddigi remeklés okán a közeljövőben még komolyabb célokat szeretne elérni a Petronas Yamaha: „Természetesen szeretnénk még jobban teljesíteni, és biztos vagyok benne, hogy mindkét versenyzőnk folytatni fogja a remeklését. Az az ambícióm és abban bízom, hogy amikor ugyanide érünk a 2020-as idényben, már lesz legalább egy győzelmünk a MotoGP-ben. Amint megízleled a dobogó, a pole vagy akár a győzelem ízét, máris többre vágysz. De nem számít, mit érünk el, a célunk továbbra is ugyanaz marad. Ugyanakkor nagyon szeretnék egy győzelmet vagy egy dobogót a Malajziai Nagydíjon!” – tette hozzá a hazai verseny kapcsán Razali.

Érdekesség, hogy a MotoGP történetében szatellit yamahás alakulat még nem tudott futamot nyerni: a Tech3 többször is közel járt ehhez, főként Johann Zarco révén (a 2018-as Argentin GP-n 251 ezredmásodperc, a 2017-es valenciai évadzárón 337 ezredmásodperc választotta el ettől a franciát), de Colin Edwards és Cal Crutchlow is szerzett egy-másfél másodperces hátránnyal második helyezéseket annak idején.

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások