MotoGP Motegi
F1 Austin
Superbike Losail
MotoGP

Dovizioso: „Marc az egyik legokosabb motoros a mezőnyben”

Elismerően beszélt a Ducati két versenyzője a világbajnoki címvédő stratégiájáról: az olasz szerint a repsolos a legfontosabb pillanatokban sosem hibázik, míg Jorge Lorenzo szerint honfitársa alaposabban elemzi ezeket a helyzeteket, mint elsőre gondolnánk.
Imádod a motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha ez a kettő igaz rád, és szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, akkor jelentkezz hozzánk gyakornoknak! Részletek ide kattintva.

Marc Marquez mindig is híres volt arról, hogy rengeteg alkalommal bukott, ám 2017-ben ez új szintre lépett: összesen 27 esést mutatott be – ám ebből mindössze kettőt versenyen! A hondás elismerte, hogy szándékosan inkább az edzéseken tapogatja ki a határokat, tavalyi legfőbb ellenfele, Andrea Dovizioso pedig elismerően beszélt erről: „Csak Marc képes erre: sokan buknak sokszor, de mindig a versenyeken. Szerintem Marc az egyik legokosabb motoros a világbajnokságon. Rengetegszer bukik – talán túl sok hibát követett el, és szeret a határokkal játszani –, de a legfontosabb pillanatokban mindig ott van és képes kezelni a helyzetet” – idézi a Ducati motorosát a Crash.net szakoldal.
 
Az olasz versenyző szerint az új generáció eleve több kockázatot vállal, aminek megvannak az előnyei és hátrányai: „Mintha a mostani fiatalokkal megváltozott volna kissé a helyzet, több a baleset. Néhány versenyző nem fél a bukásoktól. Ez nagyon furcsa számomra, mert bármikor történhet bármi, még ha kis tempónál is esel el. De ilyen az új generáció, így nőttek fel. Bizonyos szempontból ez pozitív, hiszen szeretik a határokat feszegetni, néha viszont rosszabb a helyzet, mivel elvesztheted a fonalat egy eséssel. Nem hiszem, hogy ez lenne a legjobb mód, de minden versenyző más, Marc pedig teljesen más. Rengetegszer bukik, mégis megnyerte a vb-címet.”
Dovizioso ducatis csapattársa, Jorge Lorenzo is hasonló gondolatokat fogalmazott meg Marquezzel kapcsolatban: „Marquez különleges, más, mint a többi versenyző. Sokkal agresszívebb, nem fél a bukástól. Még nem sérült meg súlyosan, így az önbizalma nincs veszélyben. De ő így motorozik, ilyen a mentalitása: folyamatosan húzza a gázt, feszegeti a határokat, még Supermoto-edzés közben is. Minden motorosnak megvannak a saját képességei, Marquezé az agressziója és az, hogy nem fél az esésektől. És ez számára kifizetődő is” – nyilatkozta a spanyol, aki szerint azonban repsolos honfitársa többet elemzi a helyzeteket, mint az kívülről tűnhet:
 
„Marc minden edzés előtt analizálja és áttanulmányozza, hol tudná még egy kicsit jobban húzni a gázt, ezzel is csökkentve a kockázatot. Pontosan meghatározza azokat a területeket, ahol komolyabb esés kockázata nélkül húzhatja jobban a gázt, mindig a biztonságosabb kanyarokban próbálkozik ezzel, szerintem ezért sem sérült meg általában” – vélekedett Lorenzo, aki azonban Doviziosóhoz hasonlóan – a vb-ezüstérmes olasz mindössze hat bukást produkált az előző szezonban – nem tervezi átvenni Marquez hozzáállását: „Szerintem mindig jobb, ha nem bukik az ember! Persze így nehezebb megtalálni a határokat, szóval mindkét stílusnak vannak előnyei és hátrányai is.”

Fotók: MotoGP Media


Hozzászólások