Formula-E

Di Grassi fél másodperces előnnyel a pole-ban, hátul az éllovasok

Alaposan kiszúrt az összetettben élen állókkal az eleinte még poros santiagói pálya, ugyanis a D’Ambrosio, Da Costa, Vergne trió egyaránt a mezőny második feléből rajtolhat majd. A leggyorsabbnak az audis bizonyult Buemi és Wehrlein előtt, de a brazilt még vizsgálják.

Szaúd-Arábia és Marrakesh után Dél-Amerikában, egész pontosan Chile fővárosában, Santiagóban gyűlt össze a Formula-E mezőnye, amelynek a korábbitól eltérő nyomvonalon kellett megküzdenie egymással. A Lucas di Grassi és Jose Maria Lopez elsőségét hozó szabadedzések után következett az időmérő, amelynek első csoportjában rögtön a bajnokság legjobbjai gurultak pályára. Az összetettet vezető Jerome d’Ambrosio viszont mind a négy társától kikapott: az első ötös után a két DS Techeetah vezetett Jean-Eric Vergne, André Lotterer sorrendben.
 
A pálya állapotának javulása következtében a második csoportból aztán mindenki megelőzte Vergne-éket is, így már Sebastien Buemi vezetett Di Grassi előtt. A harmadik csoportból csak Daniel Abt és Maximilian Günther tudta magát beverekedni az élbolyba, az utolsó hatosból viszont két ex-F1-es is remekelt: Pascal Wehrlein az első, Stoffel Vandoorne az ötödik helyre ugrott előre. Rajtuk kívül Buemi, Di Grassi, Bird és Abt jutott tovább a Superpole-ba – nem sikerült ez az időmérős csoportok sorrendjére panaszkodó a címvédő Vergne-nek, aki 13. lett, míg az idénynyitót megnyerő Antonio Felix da Costa a 18., D’Ambrosio pedig csupán a 21. helyről várhatja a startot.
 
A Superpole-ban Abt nyitotta a sort, és Vandoorne köre után is maradt az élen, ráadásul utóbbit vizsgálták is, amiért túl későn hagyta el a bokszutcát. Az audis német idejét Bird sem tudta megjavítani több apró hiba miatt, a csapattárs Di Grassi azonban már átvette a vezetést, méghozzá bő hat tizeddel! A brazil elképesztő körét aztán sem Buemi, sem Wehrlein nem tudta megközelíteni sem, így a harmadik szezon bajnoka zsebelte be a pole-t – legalábbis egyelőre, ugyanis őt is vizsgálják a felügyelők, méghozzá műszaki kihágás miatt. Mindenesetre ha nem lesz büntetés, Buemi indulhat mellőle a második helyről, míg Wehrlein a harmadik pozícióba kvalifikálta magát második Formula-E-versenyére. A Santiago ePrix itthoni idő szerint 20 órakor rajtol, s az Eurosport 1 élőben közvetíti.
 
Az időmérő edzés végeredménye:

Fotó: Formula-E Media


Hozzászólások