Superbike

Davies még mindig érzi a novemberi sérülés hatását

Arra számított, hogy februárra teljesen felépül, de még mindig szenved tőle, ennek ellenére bízik benne, hogy a Phillip Island-i idénynyitóra minden rendben lesz. A Ducati britje beszélt az előttünk álló szezonnal kapcsolatos várakozásairól is.
Kövess minket a közösségi médiában is: Facebook-oldalunkon és Twitter-csatornánkon a legfontosabb és legfrissebb híreket, Instagram-oldalunkon a legjobb képeket, a YouTube-csatornánkon pedig szerkesztőségünk podcastjeit találhatod meg!

Nem alakult tökéletesen Chaz Davies felkészülési időszaka: a brit motoros még novemberben, a jerezi privát teszten szenvedett térdsérülést, amely miatt nem is tudta teljesíteni a Ducati által eltervezett programot. A baleset még a januári teszteket is éreztette hatását, ráadásul úgy tűnt, a bolognai gyártót érintik az egyik legrosszabbul az új szabályok. A WorldSBK.com által készített interjúban többek között ezekről beszélt a tavalyi vb-ezüstérmes – alább a beszélgetés magyar fordítását osztjuk meg olvasóinkkal:
 
- A tél folyamán megnősültél, gratulálunk! Változik-e hozzáállásod ettől a pályán?
- Ezt kérdezzétek meg Phillip Island után! De a versenyzés szempontjából azt mondhatom, elég régóta együtt vagyok már Hattie-vel, szóval nem hiszem, hogy ez bármin is változtatni fog. Ismerős a helyzet, és nem vagyok az a fajta, akin sokat változtatna egy esküvő. Természetesen az élet más területén ez egy kellemes változás, de remélhetőleg a pályán is csak jobb leszek tőle.
 
- A novemberi, jerezi teszten elszenvedett sérülésed után nyilván módosítani kellett az edzéstervedet, miképp változtatott ez a felkészüléseden?
- Igazából a felépülésem még most is tart. Úgy kellett kialakítanom a programomat, hogy kíméljem a bal vállamat és a jobb térdemet, szóval nyilván másképp kellett edzenem. Inkább rehabilitációra emlékeztett ez a telem, és nem ehhez vagyok hozzászokva, de a legfontosabb, hogy lassan javult a helyzet.
 
- Összességében milyen fizikai állapotban vagy?
- Lehetnék jobban is, egy sérülés sosem ideális, és ha őszinte akarok lenni, arra számítottam, hogy teljesen meggyógyulok, mire elérkezik a február, de még mindig szenvedek tőle. De az adrenalin egy csodálatos drog, és azt megkapod versenyzés közben, szóval szerintem mire odaérünk Phillip Islandre, már nem fog problémát jelenti a dolog.

- Sikerült mindent elérned az előszezoni tesztek során, amit szerettél volna?
- Igen, mindent elvégeztünk: a legfontosabb az volt, hogy végigérjünk az összes újításon és megértsük őket. Egyértelműen sikerült elérnünk pár dolgot, s a motorunk sem teljesen új, ezért ismerős, ezért arra fordítottuk a legtöbb időt, hogy az újításainkkal megismerkedjünk. Mivel a többi részt már ismertük, azok nem voltak annyira fontosak, az újításokat pedig nagyjából megértettük a januári négy napunk során. Nehéz persze a pályán azonnal jó köridőket kisajtolni az új elemekből. Elég magabiztos vagyok azzal kapcsolatban, hogy a begyűjtött adatoknak és a Ducati elemzéseinek köszönhetően készen fogunk állni az első versenyre, és minden újításunkat a hasznunkra tudjuk fordítani. Biztos vagyok benne, hogy hosszútávon néhány kifizetődik, csak a gyermekbetegségeken kell túljutnunk.
 
- Milyen tervvel vágsz neki a szezonnak?
- Mondhatnám, hogy van egy hozzáállási módszerem, de a verseny hevében gyakran kidobhatjuk az ablakon a terveket, szóval nem szeretek tervezgetni. Ha jól érzem magam, és úgy gondolom, van esélyem a győzelemre, akkor azért hajtok. Nem akarom, hogy arra gondoljak ilyenkor, hogy januárban még azt mondtam, hogy a második vagy harmadik hely jobb, mint egy esetleges esés, miközben abban a pillanatban győztes motoron ülök. Szeretek nyerni, és néha nem túl hasznosak ezek a tervek. Viszont szerintem így is alaposan eltervezem a szezon első felét: arra fogok koncentrálni, hogy nehogy rosszabbá váljanak a korábbi sérülések az idény kezdetén, aztán majd meglátjuk, hol fogunk állni.
 
- Végezetül: várod már a 2018-as szezont, és miért?
- Nagyon várom az idényt, érdekes lesz az új teljesítménykiegyenlítő szabályokkal, különösen nézői szempontból gondolom ezt. Úgy vélem, több gyártó és versenyző csatázhat az élen, de szerintem így is a legjobbak kerülnek oda az élre a szezon folyamán. Több okból kifolyólag is nagyon várom már a szezont és azt, hogy újra versenyezhessek.
 
Fotók: WorldSBK Media


Hozzászólások