MotoGP

Crutchlow: „Nem hiszem, hogy a Honda 1000. győzelmekor aktív leszek”

Cal Crutchlow pályafutásának harmadik győzelme több szempontból is különlegesre sikerült, a britben vegyes érzések uralkodtak a termasi sikert követően. Crutchlow elárulta, mit gondol Marc Marquez ütközéseiről, valamint hogy mit mondott neki a felesége közvetlenül az argentin futam rajtja előtt.
Szeretnél élőben szurkolni Michelisz Norbinak, a Zengő Motorsport pilótáinak, Nagy Norbinak és Szabó Zsoltnak, valamint a szabadkártyásként induló Tassi Attilának és Nagy Daninak a Hungaroringen? Akkor rendeld meg jegyshopunkon keresztül a belépődet a WTCR hazai futamára!

A termasi futamon aratott győzelmének köszönhetően Cal Crutchlow vezeti az összetettet a MotoGP-ben, Barry Sheene volt az utolsó brit versenyző 1979-ben, aki elmondhatta magáról ugyanezt. Crutchlow saját maga harmadik, a Honda 750. nagydíjgyőzelmét szerezte Argentínában, amellyel végérvényesen beírta magát a japán gyártó nagykönyvébe. Az LCR motorosa nagyon örül annak, hogy ezúttal a szezon elején nyert versenyt, saját bevallása szerint ez a korai siker rengeteg lendületet ad neki az év hátralevő részére.
 
„Nem ért teljesen váratlanul a siker, Marc egész hétvégén gyors volt, sejtettem, hogy kettőnk közül kerül ki a győztes Termasban. Tavaly sok jó futamom volt, de sosem adódott olyan lehetőségem, mint most. Nem szeretném elbízni magamat, tudom, hogy a világbajnoki címhez még legalább öt-hat győzelemre van szükség, csakúgy mint Marcnak és Andreának tavaly. Az elsődleges célom az lesz, hogy minden versenyen harcolni tudjak a dobogóért” – nyilatkozott Crutchlow a MotoGP hivatalos honlapjának.
 
A brit nem hatódott meg túlságosan attól, hogy megismételte Barry Sheene 1979-es produkcióját, hiszen mint mondja, az hat évvel a születése előtt történt. „Barry két vb-címet szerzett a sok győzelem mellé, szóval még van azért dolgom.” Crutchlow ugyanakkor büszke is a teljesítményére, hiszen nála tíz évvel fiatalabb riválisokat utasította maga mögé Argentínában. A Honda 750. győzelmét így kommentálta: „Nem állítom, hogy az ezredik győzelemnél is aktív versenyző leszek.”
 
Crutchlow még soha nem kezdett ilyen erősen egy MotoGP-idényt, a termasi győzelmét követően azt kiáltotta a parc fermében, hogy „ne kételkedj bennem”. „Ez egyrészt magamnak szólt, egy motorversenyző pályafutásában időről időre akadnak olyan pillanatok, amikor elbizonytalanodik magában. 2016-ban kétszer nyertem, tavaly viszont nagyon nehéznek tűnt a győzelem. Öntevékeny alkat vagyok, akkor is tudok hinni magamban, ha nem én vagyok az esélyes. Ez a mondat ugyanúgy szólhat azoknak is, akik nem hittek abban, hogy ismét győzhetek.”
Habár az előző évek is roppant kiélezettek voltak, könnyen lehet, hogy az idei minden korábbi szezont felül fog múlni. „Tudom, milyen nehéz futamot nyerni a MotoGP-ben, Austinban pedig azt is meg fogom tapasztalni, milyen nehéz vezetni a MotoGP pontversenyét. A 2009-es Supersport-idény óta nem szembesültem ehhez hasonló kihívással! Nincsenek illúzióim afelől, hogy milyen kemény idényünk lesz, ez minden idők leghosszabb évada és a mezőny hihetetlenül erős. Legalább tíz versenyző van, aki bármelyik futamon jó eséllyel pályázhat a dobogóra. A kulcs a kiegyensúlyozottság lesz, én is igyekezni fogok, hogy minden versenyen pontot szerezzek.”
 
Crutchlow győzelmét elég komolyan háttérbe szorították a futamközi incidensek, elsősorban Marc Marquez felzárkózásával és előzéseivel kapcsolatban, a brit azonban nem foglal állást az ügyben. „Tudom, hogy mindenkinek megvan erről a véleménye, de engem ez nem igazán érdekel. A saját dolgomra kell koncentrálnom, ami jelen pillanatban az, hogy az élen maradjunk. Nem hiszem, hogy állást kellene foglalnom ebben a dologban.”
 
Crutchlow felesége a brit mindhárom győzelmekor otthonról, tévén keresztül nézte a versenyt, így jogosan merül fel a kérdés, hogy Crutchlow engedi-e valaha, hogy Lucy elkísérje őt a futamokra. „Persze, hogy jöhet” – feleli nevetve. „Jobban motorozok, ha Lucy ott van velem. Termasban tizenöt perccel a rajt előtt beszéltem vele, bosszús voltam valami miatt. Lenyugtatott és azt mondta, nyerjek érte és a lányunkért. Két körrel a vége előtt eszembe jutottak a szavai, amikor megelőztem Johannt. Lucy 7000 mérföldes távolságból is nyugtatóan hatott rám.”
 
Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások