Interjú

Coronel: „Nem azért vagyok itt, hogy megnyerjem a bajnokságot” (exkluzív!)

Természetesen neki is fontosak azért az eredmények, de elsősorban csak szeretné élvezni a versenyzést, és úgy érzi, a túraautózás új aranykorát elhozó WTCR-ben erre lehetősége is nyílik. A közönségkedvenc holland pilótával még a Hungaroringen tudtunk néhány szót váltani.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Tom Coronel még az amúgy is rengeteg érdekes karaktert felvonultató WTCR mezőnyéből is kitűnik sajátos egyéniségével: a hihetetlen humoráról ismert hollandot imádja a közönség, ráadásul korábbi győzelmei és olykor még mindig megvillanó tempója mutatja, hogy egyáltalán nem kétbalkezes pilóta. Az idén a Boutsen Ginion Racing egyik Hondáját vezető hollanddal még a Túraautó-világkupa magyarországi fordulóján tudtunk beszélni, és igencsak hálás interjúalanynak bizonyult, ugyanis rögtön a bemutatkozás után, bármiféle kérdés nélkül elkezdte éltetni a magyar autósport-rajongókat, akik őt is különösen kedvelik:

„A Facebook-oldalamon is látom, hogy igen sok a magyar követőm. Valószínűleg még azokból az időkből kedveltek meg, amikor Michelisszel együtt BMW-vel mentem. A nézőközönség is fantasztikus. Most is, amikor leszállt a repülőm, már várt egy fiatal rajongóm egy hatalmas holland zászlóval, aki mindig kint van. Ezért szeretem nagyon a magyarokat, hol látsz még ilyet?” – mondta Coronel, aki aztán a telefonján meg is mutatta a szóban forgó kisfiúval készült fotót, ahogy azt is, melyek a kedvenc helyei Budapesten:
„Szombat esténként mindig beülök a Pest-Buda Étterembe, amelynek a vezetője egyébként szintén imádja az autó-motorsportokat. Nagyon jó hely, tipikus magyar ételekkel, és mindig figyel rám a főnök. De amúgy is komoly történelme és emiatt különleges hangulata van a városnak. Remek bárok is vannak, a legjobb a Szimpla Kert, szeretek ott lenni, passzol az életstílusomhoz.”
 
Persze azért sikerült valamelyest szakmaibb vizekre is eveznünk a rutinos pilótával, aki nem győzte dicsérni az új szabályokat és a WTCR-t: „Amikor mentem párszor a TCR Beneluxban, azt mondtam: ’oké, ez az igazi túraautózás’. A TC1-eseknél minden arról szólt, hogy kinek van a legtöbb pénze és a legjobb autója, a TCR-ben viszont sokkal több a kocc, az igazi versenyzés. Végig támogattam ezt a szabályváltoztatást, ami végül meg is történt. Elégedett vagyok, mert ismerem a csapatot, az autót, az egész bajnokságot és a pályákat is. A legjobb, hogy újra igazán jókat tudunk versenyezni.”

Coronel arról is beszélt, hogyan kötött ki a jelenlegi helyén: „A TCR Beneluxban már versenyeztem ezzel a csapattal, és a Honda is megkeresett, hogy ’Tom, tudunk találni megoldást’. Jó választás volt, de beszéltem például Yvan Mullerékkel is, hogy náluk versenyezzek, de ők végül a Hyundaira szavaztak. Kicsit még szomorú is volt, amikor bejelentettem, hogy én Hondával fogok menni.”
A közönségkedvenc versenyző akkor sem hazudtolta meg magát, amikor a céljairól kérdeztük: „Természetesen fontos, hogy olykor versenyeket nyerjek. De nem feltétlenül akarok a legjobb autóban ülni. Azért vagyok itt, hogy jót versenyezzek és kiélvezzem ezt az életstílust. Inkább leszek nagy csatában második, mint hogy tíz másodperces előnnyel nyerjek. Élvezni akarom a versenyzést. Ismertek engem: kicsit más vagyok, mint a többiek.”

A WTCC-s költségekhez képesti különbségekről így beszélt Coronel: „Nagyjából harmadával kevesebb, de nekem sosem volt meg a teljes költségvetésem, szóval fogalmam sincs” – nevetett. „Ha igazán jól akarsz menni, akkor szerintem nagyjából 600 ezer euró szükséges. De én más helyzetben vagyok, kapok egy kis támogatást innen, egy kicsit onnan. Tudom, hogy nem azért vagyok itt, hogy megnyerjem a bajnokságot. Azért vagyok itt, hogy kavarjam a szart, jót versenyezzek és persze meglegyen nekem is a 15 perc hírnév, szóval azért időnként kell egy-két dobogó is. Persze nekem is fontosak az eredmények, de nem vagyok már egy frusztrált 20 éves pilóta, aki azt hiszi, hogy ha nyer, akkor hétfőn mindenki őt fogja keresni. Elárulom: senki nem fogja, minden menni fog tovább a normál kerékvágásban. Ez csak show: egyszer az egyikünk show-ja, másszor a másikunké.”

Amikor felhoztuk neki, hogy elképzelhető, hogy 2019 után a bajnokság ismét szabályrendszert változtat és érkezhet a korábban többször pletykált Class One, Coronel felhördült: „Én sosem versenyeznék a Class One-ban, szóval nem is érdekel. Tudom, hogy beszélnek róla, de szerintem a mostani bajnokság a jó, meglepődnék, ha váltanának. A DTM, a TC1 és a Class One esetén is láthatjuk, hogy csak a gyártók szeretik, ha egyáltalán. Én nem hiszek ezekben, én a TCR-ben hiszek. És fontos látni, hogy a TCR saját magától nőtte ki magát ekkorára, nem pedig a gyártók fizettek azért, hogy hype-olják fel. Csakis a rajongókon múlt az egész” – mondta a hondás, aki legközelebb néhány nap múlva épp hazai közönsége előtt, a versenynaptárba visszatérő Zandvoortban gurul pályára.

Fotók: WTCR Media


Hozzászólások