WTCR

Björk: „A Honda problémái megkönnyítették a dolgunkat”

A WTCC új világbajnoka pontosan tisztában van azzal, hogy idén nem feltétlenül ő volt a leggyorsabb, saját bevallása szerint a kiegyensúlyozott teljesítmény volt a kulcs a végső sikerhez. Thed Björk szerint ez a hozzáállás kellett ahhoz is, hogy a Volvón belül ki tudjon emelkedni.
Imádod a motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha ez a kettő igaz rád, és szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, akkor jelentkezz hozzánk gyakornoknak! Részletek ide kattintva.

„Leírhatatlan, egészen őrült dolog” – írta le érzéseit Thed Björk, miután semmit sem kockáztatva, a biztos célba érést szem előtt tartva gyűjtötte be a WTCC 2017-es világbajnoki címét. A svéd két versenyt nyert idén (utoljára a Nordschleifén) és csupán egyszer indult pole pozícióból főfutamon, viszont a kínai hétvégétől kezdve végig ő vezette a tabellát. Tiago Monteiro kiválása után a portugál csapattársa, Michelisz Norbi maradt Björk egyetlen ellenfele a hajrában, végül 28,5 ponttal végzett a magyar pilóta előtt.
 
„A Honda problémái megkönnyítették a dolgunkat Katarban, de a világbajnoksághoz az egész éves jó teljesítmény kellett. Úgy érzem, mintha Makaóban nyertem meg volna a címet, ahol még sosem versenyeztem korábban, Norbi pedig jól ment ott. Itt Katarban nem sokat aludtunk csütörtök este, mert Norbi itt is nagyon gyors volt, hajnali négyig tanácskoztunk a csapatommal. A helyzeten nem sokat tudtunk változtatni, nehéz nap elé néztünk, de aztán szerencsénk volt azzal, hogy Norbinak gondjai támadtak” – mesélte a pénteki eseményeket Björk a TouringCarTimes.com szakoldalnak.
 
A 36 éves versenyző nem feledkezett meg a Polestar Cyan Racing csapatáról, illetve a Volvo másik két pilótájáról, Nicky Catsburgról és Néstor Girolamiról sem. „A csapattársaim fantasztikusak. Láttam, hogy mik az erősségeik és igyekeztem fejleszteni a sajátjaimat. Az év során én voltam a nyugodt fél a csapatban, aki mindig hazahozza az autót. Az ő szezonjuk inkább hullámzó volt, nagyszerű tempóra voltak képesek, de sokszor balszerencsések is voltak vagy rosszul helyezkedtek. Sokan azt vallják, hogy nehezebb, ha erős csapattársaid vannak, én viszont örültem ennek, mert sokat tanultam tőlük.”
 
A Volvo idén mindenképpen meg akarta nyerni a világbajnokságot, főleg miután világossá vált, hogy ez lesz a TC1-es autók utolsó szezonja. „A csapatvezetőm számára ez mindenképpen egy „all-in” szituáció volt, ahogy a Hondánál is, noha a futamok alatt nekem nem ez lebegett a szemem előtt. Úgy hiszem, hogy a taktikám miatt nyerhettem meg a világbajnoki címet, és azért, mert meg higgadt tudtam maradni, nem pedig azért, mert folyton eszeveszetten nyomtam. Voltak szép versenyeim, de fontosabb volt, hogy kiegyensúlyozott legyek.”
 
Fotó: WTCC Media


Hozzászólások