Moto3

Bezzecchi parádés befutó után nyert, Martin bukott

Fordulatos és drámai futamot hozott a Moto3-asok Japán Nagydíja, amelyen csak a célegyenesben dőlt el a győzelem és a dobogós helyezések sorsa. A vb-éllovas spanyol viszont elesett, így egyetlen pontra olvadt az előnye az összetettben.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Gabriel Rodrigo idén először indulhatott a pole-ból a Moto3-asok Japán Nagydíján, de a rajt után néhány kanyarral már Marco Bezzecchi vezetett, megelőzve az argentint, John McPhee-t és Jorge Martint. Ők négyen Darryn Binderrel lélegzetvételnyi előnyre tettek szert a többiekkel szemben, míg hátrébb előbb Aron Canet, majd Vicente Perez és Niccolo Antonelli is elesett – utóbbi páros incidensnél hatalmasat repült az olasz, akit hordágyon kellett elszállítani a sóderágyból.
 
A negyedik körben Bezzecchi lesodródott az ívről az egyik kanyarban, Martin pedig az élre tört, de olasz ellenfele hamar visszazárkózott rá. Egy 12-13 fős boly motorozott gyakorlatilag teljesen együtt a futam első felében, s az élen is folyamatosan váltakozott a helyzet – elsősorban Bezzecchi és Lorenzo Dalla Porta csatázott a vezetésért. Ebből a harcból szállt ki egy látványos highside bukással Fabio di Giannantonio, akinek ezzel a világbajnoki reményei is jelentősen megcsappantak, majd pár körrel később Albert Arenas is elcsúszott.
 
A táv utolsó harmadához érve heten maradtak az első csoportban, közülük pedig a két vb-aspiráns és a szokásához híven roppant agresszív manővereket bemutató Darryn Binder váltogatta egymást az első helyen – Martin és Bezzecchi egy ízben össze is értek. Hat körrel a vége előtt aztán jött a dráma: a vb-éllovas spanyol bukott a 11-es kanyarban, így nulla ponttal távozik Motegiből! Bezzecchi mindeközben vezetett, ráadásul Binder és Dalla Porta csatájának köszönhetően némi fórra is szert tett a hajrá előtt.
 
Persze Binder nem akarta annyiban hagyni a dolgot, s az utolsó körre annak ellenére is visszaért rá, hogy Dalla Portával és Dennis Foggiával is vívnia kellett. Binder el is kapta őt, a befutónál azonban Bezzecchi visszaelőzte a dél-afrikait, így ő nyerte a futamot – ezzel az olasz egyetlen pontra megközelítette Martint az összetettben! Bindert még Dalla Porta is lehajrázta – egyetlen ezred döntött kettejük között! –, azaz kettős olasz siker született, a korábbi Moto3-as világbajnok testvére viszont így is első dobogójának örülhetett, megelőzve Foggiát, McPhee-t, Tony Arbolinót és Enea Bastianinit. Folytatás néhány nap múlva Phillip Islanden.

FRISSÍTÉS: A MotoGP Twitter-oldalának közlése szerint Antonelli hátsérülést és bal lábtörést, míg Di Giannantonio koponyasérülést szenvedett, utóbbit kórházba is szállították további vizsgálatok céljából.
 
A futam végeredménye:
1. Marco BEZZECCHI ITA Redox PruestelGP KTM 39'35.653
2. Lorenzo DALLA PORTA ITA Leopard Racing Honda +0.041
3. Darryn BINDER RSA Red Bull KTM Ajo KTM +0.042
4. Dennis FOGGIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +0.212
5. John MCPHEE GBR CIP - Green Power KTM +0.251
6. Tony ARBOLINO ITA Marinelli Snipers Team Honda +0.350
7. Enea BASTIANINI ITA Leopard Racing Honda +0.404
8. Gabriel RODRIGO ARG RBA BOE Skull Rider KTM +1.561
9. Ayumu SASAKI JPN Petronas Sprinta Racing Honda +3.137
10. Jakub KORNFEIL CZE Redox PruestelGP KTM +7.965
11. Jaume MASIA SPA Bester Capital Dubai KTM +8.364
12. Marcos RAMIREZ SPA Bester Capital Dubai KTM +8.435
13. Andrea MIGNO ITA Angel Nieto Team Moto3 KTM +8.561
14. Celestino VIETTI ITA SKY Racing Team VR46 KTM +9.041
15. Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda +9.237
16. Philipp OETTL GER Sudmetal Schedl GP Racing KTM +9.898
17. Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda +10.897
18. Alonso LOPEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +15.691
19. Adam NORRODIN MAL Petronas Sprinta Racing Honda +15.704
20. Stefano NEPA ITA CIP - Green Power KTM +24.185
21. Nakarin ATIRATPHUVAPAT THA Honda Team Asia Honda +24.581
22. Kazuki MASAKI JPN RBA BOE Skull Rider KTM +41.928
23. Shizuka OKAZAKI JPN Kohara Racing Team Honda +1'48.336
24. Yuto FUKUSHIMA JPN Team Plus One Honda 1 kör
Nem ért célba:        
  Jorge MARTIN SPA Del Conca Gresini Moto3 Honda  
  Albert ARENAS SPA Angel Nieto Team Moto3 KTM  
  Fabio DI GIANNANTONIO ITA Del Conca Gresini Moto3 Honda  
  Niccolò ANTONELLI ITA SIC58 Squadra Corse Honda  
  Vicente PEREZ SPA Reale Avintia Academy 77 KTM  
Nem fejezte be az 1. kört:        
  Aron CANET SPA Estrella Galicia 0,0 Honda  

 
Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások