Egyéb motorsport

Baz rajthoz áll a Bol d’Oron a YART Yamahával

Két Superbike-világbajnoki forduló között indul el az endurance-vb 2019/2020-as idényének nyitányán a francia, aki számára sem a csapat, sem az EWC nem lesz ismeretlen.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Alig egy hónap telt el a suzukai nyolcórás óta, de már csak néhány hetet kell várnunk arra, hogy elrajtoljon a FIM endurance-világbajnokság újabb szezonja. A szeptember 21-22-én sorra kerülő Bol d’Oron ráadásul indul egy igen érdekes név is, a Yamaha ugyanis bejelentette, hogy Loris Baz lesz a YART egyik motorosa a 24 órás viadalon. Broc Parkes az ázsiai bajnokság utolsó előtti állomásán lesz érdekelt, ezért kellett helyettest találnia az istállónak Marvin Fritz és Niccolo Canepa mellé. Baz pedig logikus választás, elvégre nem ismeretlen számára sem az EWC, sem a YART: 2011-ben a Le Mans-i 24 óráson a harmadik helyen végeztek közösen. A francia versenyző ráadásul meg is nyerte már egyszer a Bol d’Ort, méghozzá 2013-ban, amikor azt még Magny-Cours-ban, nem pedig a Paul Ricard versenypályán rendezték.

„Nagyon örülök, hogy visszatérhetek az endurance-versenyzéshez a YART Yamahával a Bol d’Oron. Nem volt tervben, de mindig is imádtam az EWC-t, van néhány nagyon szép emlékem onnan, emellett remek a kapcsolatom Mandyvel és a yamahás srácokkal, így amikor felhívtak, és a Ten Kate csapata is elengedett, természetesen igent mondtam. Kemény hónap lesz így a szeptember, de keményen is edzettem a nyáron, szóval ez nem jelenthet problémát. Örülök, hogy újra Mandynél versenyezhetek: mindig is „apucinak” (angolul „Daddy” – a szerk.) szólítottam, mert ő egyike azoknak, akik lehetőséget adnak a fiatal versenyzőknek az EWC-ben, beleértve a 18 éves önmagamat még 2011-ben. Akkor dobogón végeztük a Le Mans-i 24 óráson, és jó érzés lesz visszatérni a Bol d’Orra, ahol a célunk az lesz, hogy Niccolóval és Marvinnal megszerezzük a győzelmet a Yamahának” – idézi a közlemény Baz szavait, míg a francia által már említett Mandy Kainz, a YART csapatmenedzsere a következőket mondta el:

„Gyerekkora óta ismerjük Lorist, 18 évesen nálunk vett részt élete első endurance-versenyén még 2011-ben. Annyira fiatal volt egy endurance-motoroshoz képest, hogy mindig bébinek szólítottuk, és igazából még most is ezt tesszük. Loris fantasztikus munkát végzett nálunk abban a szezonban, mielőtt a következő évben átment a Superbike-világbajnokságba. Azóta is érdeklődött az endurance-versenyzés iránt, s a csapattal is kapcsolatban maradt, ezért ő volt az első, akivel beszéltünk, amikor helyettest kellett találnunk Broc helyére. Szeretnék nagy köszönetet mondani a Yamaha által támogatott Ten Kate csapatnak, hogy lehetővé teszik, hogy nálunk versenyezzen, pedig már eleve sűrű a hónapja. A Bol d’Or az egyetlen európai EWC-futam, amelyet még nem nyertünk meg: többször is közel kerültünk hozzá, például tavaly, amikor csak 54 másodperces hátránnyal lettünk másodikak, de a dobogó felső foka eddig elkerült minket. Lorisszal, Marvin Fritzcel és Niccolo Canepával hihetetlenül erős felállásunk lesz, s azzal a céllal vágunk neki az idei viadalnak, hogy a Bol d’Oron aratott győzelmünkkel teljessé tegyük a kollekciónkat.”

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások