Superbike

Bautista nem aggódik a várható fordulatszám-korlátozás miatt

Az első két fordulón domináns győzelmeket arató spanyol nem fog csak azért visszalassítani a futamokon, hogy a Ducati elkerülje a megszorításokat, mert akkor már nem élvezné a motorozást.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára!

Valósággal letarolta a Phillip Island-i és burirami hétvégéket Alvaro Bautista: az eddigi hat versenyt egyaránt megnyerte, ráadásul az esetek többségében igen komoly előnnyel a rendre második helyen befutó Jonathan Rea előtt. Sokak szerint a spanyol dominanciája az új V4-es Ducati Panigale jóval magasabb maximális fordulatszámára vezethető vissza, ám mint azt már korábban levezettük, a kezdeti limitet csakis az utcai modell tulajdonságai határozzák meg, így nincs szó arról, hogy a bolognaiak esetleg kedvezményt kaptak volna a Kawasakival és a többiekkel szemben.
 
Három forduló után viszont a döntéshozók hozzányúlhatnak a limitekhez: a gyengén teljesítő gyártók maximális fordulatszámát 250 fordulat/perccel növelhetik, az erősekét pedig ugyanennyivel lejjebb vihetik. A FIM szabálykönyve szerint meglehetősen sok szempontot figyelembe vesznek a korlátozás meghatározásakor, igyekeznek a lehető legjobban kizárni a képletből a versenyzői faktort, ám a dolog összetettsége miatt nehéz előre megjósolni, milyen változtatások léphetnek életbe az aragóniai futamok után. De vajon milyen hatással lesz Bautista versenyképességére, ha esetleg csökkentik a Ducati fordulatszámát? „Ezt nem tudom megválaszolni, ahhoz ki kellene azt próbálni” – felelte a SpeedWeek.com szakoldalnak a vb-t vezető spanyol.
 
Arra a felvetésre, hogy esetleg tehetne a várható korlátozás ellen, Bautista így reagált: „Le kellene lassítanom a versenyeken és kisebb előnnyel nyernem? Nem csinálok ilyesmit. Azért motorozok, hogy élvezzem, és ha nem nyújtom a maximumot, akkor nem tudom élvezni. És nem is aggódom: ha megbüntetnek minket, akkor ez van. Mindenképp elvégzem a munkám, ha büntetnek, ha nem. Mindig a legjobbamat nyújtom. Ha ez azt jelenti, hogy öt másodperccel nyerek, akkor ez van. Ha azt, hogy egy tizeddel, akkor azt. Ha pedig nem tudok az ötödik helynél előrébb végezni, én akkor is mindent beleadtam. Amíg a legjobbamat nyújtom, én elégedett vagyok, ez történt az első hat versenyen is.”

Fotó: Ducati Corse


Hozzászólások