MotoGP

„Az ex-esőmenő”: Danilo Petrucci – MotoGP-beharangozó

Hamarosan rajtol a gyorsaságimotoros-világbajnokság jubileumi, 70. szezonja, ennek kapcsán pedig sorra vesszük a királykategória mind a 24 versenyzőjét. Sorozatunk következő tagja az esőmenőként elhíresült olasz, aki azonban szárazon is egyre többször cibálja meg az él-menők bajuszát: Danilo Petrucci.
Kövess minket a közösségi médiában is: Facebook-oldalunkon és Twitter-csatornánkon a legfontosabb és legfrissebb híreket, Instagram-oldalunkon a legjobb képeket, a YouTube-csatornánkon pedig szerkesztőségünk podcastjeit találhatod meg!

Ami 2015 közepén még szokatlan látvány volt, az a tavalyi év végére szinte megszokottá vált: Danilo Petrucci fel tudta venni a versenyt a legjobbakkal. Az olasz a két és fél évvel ezelőtti esős silverstone-i futamon mindenkit megdöbbentett azzal, hogy a győzelemért szorongatta meg Valentino Rossit, végül pedig ugyan csak másodikként intették le, de több évnyi látványtalan versenyzés után sikeresen letette a névjegyét a MotoGP-ben.
 
2016 kiugró eredmény nélkül telt el, tavaly viszont egy 2017-es Ducatival Petrucci ismét felhívta magára a figyelmet. Először Mugellóban ért oda a pódiumra, Assenben és Misanóban pedig a győzelemért csatázott Rossival, illetve Marc Marquezzel. A spanyol ellen nem volt esélye az utolsó körben, ha viszont a holland versenyen kicsit szerencsésebb a lekörözéseknél, akár meg is lephette volna honfitársát a célban.
 
Petrucci immár száraz körülmények között is ott tud lenni a legjobbak között, idén pedig ismét a legújabb fejlesztésű Ducatival versenyezhet, így minden esélye megvan arra, hogy újra beleszóljon a futamgyőzelmekért folytatott csatákba. A nagy számok törvénye alapján egyszer végre kijöhet neki a lépés, mivel azonban senki sem várja el tőle, hogy a világbajnoki címért harcoljon, belefér néhány szürkébb hétvége is, ahol szinte eltűnik a mezőnyben.
Az olasznak azonban ez nem elég és idén elég furcsa helyzet alakult ki körülötte: év végén lejár a szerződése a Pramac Racingnél, a kontraktus egy opciója szerint pedig ha nem biztosítanak neki gyári szerződést júniusig a Ducatinál, szabadon eligazolhat. Petrucci az Apriliát szemelte ki, nagy kérdés, hogy megérné-e otthagyni a Ducatit pusztán azért, mert az Apriliánál gyári támogatást kapna.
 
Ugyanakkor a 27 éves versenyző még mindig reménykedik abban, hogy kaphat egy lehetőséget a Ducati gyári alakulatában. 2018-ban többé már nem egy „kísérleti” motorral kell versenyeznie, nagyon hasonló technika áll majd a rendelkezésére, mint Andrea Doviziosónak és Jorge Lorenzónak. Ha valamikor bizonyítani tud, akkor az most lesz. Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások