Jegyek

Az egész EU-ban veszélybe kerülhet a motorsport

Egyéb autósport
Az egész EU-ban veszélybe kerülhet a motorsport
2017.10.12. 11:25
Megdöbbentő következményekkel járhat egy EU-s szabálytervezet, amely alapján minden, versenypályán történt incidenst ugyanúgy kellene kezelni, mint egy közúti balesetet.
 
Elindult Instagram-csatornánk: kövesd legújabb közösségimédia-platformunkat, ahol friss és exkluzív helyszíni képekkel, valamint a versenyhétvégék legérdekesebb fotóival szolgálunk majd! A P1race Instagram-csatornája ide kattintva érhető el. (x)

Az egész még 2014 őszére nyúlik vissza, amikor az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott az úgynevezett VNUK-ügyben, az ez alapján megfogalmazott szabályozás pedig a teljes Unióra kihatással lehet. A tervezet szerint mindenkinek, aki motorizált szállítóeszközt használ, kötelező lenne egy harmadik féltől származó biztosítást kötni járművére: ebbe pedig minden beletartozik, kezdve a fűnyírótól a traktoron át (a VNUK-ügyben például egy traktor utánfutója volt a főszereplő) egészen a versenysportban használt gépekig.

A szabályozás értelmében pedig minden egyes, ezekhez a „járművekhez” kapcsoló incidenst úgy kellene kezelni, mint egy közúti balesetet, még akkor is, ha egy magánkézben lévő versenypályán történt – vagyis a versenybaleseteket is a rendőség bevonásával kellene elrendezni. Ez természetesen alaposan megbolygatná a motorsport-biztosításokat is, s Chris Aylett, a Motorsport Industry Association elnök-vezérigazgatója szerint ez az egész versenysportot veszélybe sodorhatja az Európai Unióban:

„Senki ne értse félre, ez a veszély valós: ez az egész motorsportot megszüntetheti az Unióban” – idézi szavait az Autosport.com szakoldal. Aylett arra kéri a tagországokban motorsporttal foglalkozó munkáltatókat, hogy mindenki reagáljon az erről szóló EU-s konzultáció október 20-i határideje előtt, ugyanis van egy „3-as opció”, amelyben az a kitétel szerepel, hogy „csak közúti közlekedésre” vonatkozna az említett előírás. „Ha sikerül elnyernünk a támogatást ehhez az opcióhoz, úgy biztonságban lesz a motorsport” – fogalmazott a szakember.

Fotó: WTCC Media
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2018  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: